Hoşgeldiniz  

Türel: İlim Yayma Cemiyeti vicdan meselesi

Semih Köken | 09 Mayıs 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Türel: İlim Yayma Cemiyeti vicdan meselesi

ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, mecliste İlim Yayma Cemiyeti’ne yıllık 120 liradan büfe kiralanması için imzalanan protokole CHP grubunun eleştirilerine “İlim Yayma Cemiyeti, sizin vicdanınızı rahatsız edebilir, ama bizim vicdanımızı rahatlatan hem de kamu yarına dernek statüsünde olduğu için böyle kararda bulunduk” karşılığını verdi.

ANTALYA BUYUKSEHIR BELEDIYE BASKANI MENDERES TUREL, MECLISTE ILIM YAYMA CEMIYETI'NE YILLIK 120 LIRADAN BUFE KIRALANMASI ICIN IMZALANAN PROTOKOLE CHP GRUBUNUN ELESTIRILERINE "ILIM YAYMA CEMIYETI, SIZIN VICDANINIZI RAHATSIZ EDEBILIR, AMA BIZIM VICDANIMIZI RAHATLATAN HEM DE KAMU YARINA DERNEK STATUSUNDE OLDUGU ICIN BOYLE KARARDA BULUNDUK" KARSILIGINI VERDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Mayıs ayı meclis toplantısı, Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü Konferans Salonu’nda toplandı. Mecliste Büyükşehir Belediyesi’nin İlim Yayma Cemiyeti’ne, 10 yıl süreyle ilk yıl için 120 lira kira karşılığında Adnan Menderes Bulvarı’nda yaya üst geçidinin altındaki büfe yerinin kiralanmasına ilişkin imzalanan protokol tartışmalara neden oldu.

‘KAMU YARARI BUNUN NERESİNDE?’

CHP Grup Sözcüsü Cansel Tuncer, Büyükşehir Belediyesi’nin İlim Yayma Cemiyeti’yle imzaladığı protokolun her ne kadar ‘işbirliği’ amacı taşısa da sadece Adnan Menderes Bulvarı’nda yaya üstgeçidi ayağında yer alan büfe yerinin 10 yıl süreyle ilk yıl için aylık 10 liradan kiralanmasından ibaret olduğunu savundu. İlim Yayma Cemiyeti’nin kamu vicdanını yaralayan bir dernek olduğunu, ancak çok da tanımadıklarını belirten Tuncer, “Burada ne gibi bir kamu yararı var” diye sordu.

‘VİCDANIMIZ RAHAT’

Türel, İlim Yayma Cemiyeti’yle kamu yararı gözettikleri için işbirliği protokolu imzaladıklarını söyledi. İlim Yayma Cemiyeti’ne Bakanlar Kurulu kararıyla kamu yararına çalışan dernek statüsü verildiğini belirten Türel, “Bu İlim Yayma Cemiyeti’nin yapmış olduğu her çalışmanın kamu yararına olduğu anlamına geliyor. Özellikle bizim bu tip işbirliği tercihlerimizde kamu yararına dernek statüsünde olup olmadığı hususu öncelik olarak değerlendirilmiştir. Bundan sonra da değerlendirilecek bir husus olacaktır” diye konuştu. İlim Yayma Cemiyeti’yle imzalanan protokolde kültürel mirasın korunması gibi işbirliği alanlarının bulunduğunu kaydeden Türel, “İlim Yayma Cemiyeti, sizin vicdanınızı rahatsız edebilir ama bizim de vicdanımızı rahatlatıyor. Biz sizin vicdanınıza karışamayız. Bizim vicdanımızı rahatlatan hem de kamu yarına dernek statüsünde olduğu için böyle kararda bulunduk” dedi.

‘BEN DE ÜYESİYİM’

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, kendisinin İlim Yayma Cemiyeti üyesi olduğunu ve üniversite öğrenciliği yıllarında cemiyetin yurtlarında kaldığını belirterek, CHP sözcüsü Tuncer’den İlim Yayma Cemiyeti’nin hangi faaliyetlerle kamu vicdanında rahatsızlık verdiğini açıklamasını istedi.

‘NEDEN TERCİH EDİLİYOR?’

Tuncer, Büyükşehir Meclisi’nde daha önce de İlim Yayma Cemiyeti’ne birtakım tahsisler yapıldığı belirterek, burada sorulması gereken sorunun Büyükşehir’in neden bu cemiyeti tercih ettiği olduğunu savundu. Tuncer, “Atatürkçü Düşünce Derneği de kamu yarına dernek statüsünde. Sizden söz istesek, Atatürkçü Düşünce Derneği’ne aynı yaklaşımlarla kiralamayı tercih eder misiniz?” diye sordu.

ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE DERNEĞİ AYLIK 10 LİRA KİRA ÖDÜYOR

Türel, CHP grubunun Atatürkçü Düşünce Derneği çıkışına “Atatürkçü Düşünce Derneği kimin kiracısı?” diye karşılık verdi. Derneğin aylık 10 lira bedel karşılığında Büyükşehir Belediyesi’nin kiracısı konumunda olduğunu söyleyen Türel, “Bu konuda bir sıkıntımız yok. Sakın ola ki bizi böyle farklı söylemlerle itham altında bırakmaya kalkışmayın. Müsaade de etmem. ‘Cekcak’ biz de yok. Konyaaltı Belediyesi’nden İlim Yayma Cemiyeti için, TÜRGEV için söz alayım, bir büfe tahsis edin de sonra görüşelim” diye konuştu.

‘SİZ VERMEDİNİZ’

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Büyükşehir Belediyesi’nin Atatürkçü Düşünce Derneği’ne bir önceki dönemde yer kiralaması yaptığını belirterek, “Tahliye etmeme nezaketini gösterdiğiniz için teşekkür ederiz” dedi.

‘SİYASETEN SİZE YAKIN’

MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli ise İlim Yayma Cemiyeti tercihinin Büyükşehir Belediyesi tarafından siyaseten yakın gördüğü için tercih ettiğinin açık olduğunu söyledi. Bunun kendilerini rahatsız etmediğini kaydeden Senirli, “İlim Yayma Cemiyeti, siyasi olarak size aittir. Beslendiğiniz kültür olarak buna saygı da duyarım” dedi. Türel, MHP grubunun kendilerini İlim Yayma Cemiyeti’yle aynı siyasi yapı içinde tanımlamasına karşı çıkarken Senirli, Türk Ocağı’nın da kamu yararına dernek statüsüne sahip olduğunu söyledi ve aynı yaklaşımın Türk Ocağı için de sergilenmesini istedi. Türel de TÜRGEV’e MHP’li belediyelerin aynı şekilde yaklaşmasını istedi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle