Hoşgeldiniz  

TOPLU ULAŞIMDA YENİ ÇÖZÜMLER ÜRETİYORUZ

Semih Köken | 22 Eylül 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

TOPLU ULAŞIMDA YENİ ÇÖZÜMLER ÜRETİYORUZ

 

 

Antalya Büyükşehir Belediyesi olarak halkımıza iyi hizmet sunabilmek için var gücümüzle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Kentimizin ulaşım konusunda, herhangi bir sıkıntı yaşamaması için yeni yollar açmaya, yeni kavşak düzenlemeleri yapmaya, sinyalizasyon ve ulaşım ağının geliştirilmesine ilişkin çalışmalarımız devam etmektedir. Ortaya çıkan eserler de halkımızın hizmetine sunulmuştur. Bu arada çok kapsamlı bir Ulaşım Master Plan çalışması da son hızla yürütülmektedir.

 

Ulaşımın önemli konularından birisi de toplu ulaşımdır. Kentimizde toplu ulaşım hizmetlerinin çok daha çağdaş, konforlu ve güvenli bir sistem dahilinde halkımızın hizmetine sunulması için çalışma yapmaktayız.

 

Antalya toplu ulaşımında kamu olarak raylı sistemimiz, 40 adet otobüsümüz ve deniz otobüslerimiz ile hizmet verir iken önemli oranda taşımacılık özel sektör aracılığıyla yapılmaktadır. Buna göre kentimizde,244adet özel halk otobüsü, 483 adet otobüs ve 31 adet uzak mahallelere hizmet veren araç ile toplam 758 adet farklı statü, kapasite ve farklı plaka grubundan araçlar ile toplutaşım hizmeti verilmektedir.

 

            Toplu ulaşımda halkımıza daha kaliteli hizmet verebilmenin ilk koşulu yüksek konforlu araçlarla halkımızın ulaşımının sağlanmasıdır. Daha sonra doğru hatlar oluşturulması, araçların çalışma saatlerine uyması, her durağa gidilmesi gibi birçok konuda iyileştirmeler yapılması gerekmektedir.

 

Belirttiğimiz üzere 758 özel taşımacının üç ayrı grup olarak ve farklı tiplerdeki araçlarla çalışmakta olması; bu düzenlemelerin ve iyileştirmelerin yapılmasını zorlaştırmaktadır.

 

Özel taşıma esnafının da bir takım sıkıntıları söz konusudur. Bir yandan halkımıza iyi hizmet verirken diğer yandan da taşımacı esnafımızın sorunlarını çözmeye gayret ediyoruz.

 

Farklı araç tipleriyle, farklı taşıma kapasiteleri olan ve farklı hatlarda çalışan bu esnafımız kazanç farklılıklarından yakınmakta, birbirleriyle rekabet etmeye mecbur kalmakta ve bu durumdan hem kendileri ve hem de halkımız rahatsız olmaktadır, hizmet aksamaktadır. Caddelerde birbiri ile yarışan otobüsler, duraklarda birbirinin önünü kapatan araçlar gibi birçok sıkıntıya halkımızda şahit olmuştur.

 

Bu nedenle esnafımıza birçok çözüm önerileri de sunulmuştur. Örneğin gelir havuzu oluşturulması ve herkesin havuzdan (araç kapasitesine göre) eşit para alması, her grubun kendi içinde ve kendi hatlarında rotasyonla çalışması ve en son olarak da tüm araçların tek tip bir araca dönüştürülmesi önerilmiş ancak esnaf odası içinde farklı gruplar söz konusu olduğundan maalesef Otobüsçüler Odası Başkanlığı bu önerilerden hiç birisini kabul etmemiştir.

 

Konu gerek Belediyemiz yetkilileri ve gerekse taşıma esnafımız ve kanaat önderleriyle defaten incelenmiş ve sonucunda mevcut 7 metrelik araçların daha önce yapıldığı gibi birleşerek, 12 metrelik araçlara dönüştürülmesinin en uygun çözüm olduğu kanaatine varılmıştır. Buna göre iki adet 7 metrelik araç maliki birleşerek bir adet 12 metrelik otobüs alacak ve sisteme katılabileceklerdir.

 

Böylece öncelikle daha geniş, daha rahat ve daha modern 12 metrelik araçlarla toplu taşımada hizmet kalitesi artırılacak ve halkımızın rahat etmesi sağlanacaktır. Ayrıca araç sayısı toplamda 500’ler seviyesine inecek, trafik yükü azalacaktır. Bu durumda tüm araçlar eşit hale gelecek ve ortak gelir havuzu kurulması mümkün olacaktır. Ayrıca her aracın her hatta rotasyonla çalışması da sağlanacaktır. Böylece taşımacı esnafı her anlamda eşit koşullara kavuşacak ve rekabet ortadan kalkacak, adaletli bir ortam yaratılmış olacaktır.

 

Tabii ki kimse bu konuda zorlanmayacaktır. Birleşmek suretiyle 12 metrelik araç almak istemeyen esnafımız, eskiden olduğu gibi; M plaka ve minibüs alma hakkına sahip olacak; ancak bunlar şehir içi hatlarda çalışamayacaktır. Köylerden dönüşen mahalleler için açılacak uzak hatlarda değerlendirilebilecektir.

 

Bu nedenle kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi açısından işbu açıklama yapılması gereği hasıl olmuştur.

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle