Hoşgeldiniz  

Tazelenme Üniversitesi’nde kazağı ören yaşlılar sınıfı geçti

Semih Köken | 07 Haziran 2017 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Tazelenme Üniversitesi’nde kazağı ören yaşlılar sınıfı geçti

TÜRKİYE’de ilk kez Antalya’da kurulan ve 60 yaş üstündekilerin okuyabildiği ‘Tazelenme Üniversitesi’nde, erkekler zorunlu olan kazak dersini başarı ile tamamlayarak bir üst sınıfa geçti. Kadın öğrenciler ise ilk kez kullandığı matkap ile birçok tamir işini kendileri yapabilecek.

Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan tarafından kurulan Türkiye’nin ilk ‘Tazelenme Üniversitesi’nin birinci yılı 22 Haziran’da sona erecek. Yaşlıların ihtiyaçlarına göre hazırlanan ders programında felsefe, tarih, teknoloji, biyoloji, tıp, kimya, ziraat, eczacılık, sosyoloji, psikoloji gibi dallarda ders veriliyor. Bunun yanı sıra erkekler yemek pişirme, kazak örme gibi pratik dersler alırken kadınlar ise tamir dersleri aldı.

İLK ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLİYOR

Türkiye Gerontoloji Atlası (GeroAtlas) araştırmasının bir ürünü olarak Prof. Dr. İsmail Tufan’ın girişimiyle gerçekleşen ‘Tazelenme Üniversitesi’, ilk örnek olarak gösteriliyor. Prof. Dr. İsmail Tufan, bu eğitimin ihtiyaçtan kaynaklandığını belirterek, Türkiye’de 10 milyon 60 yaş üstü vatandaş yaşadığını kaydetti. Yaşlılık sürecinde yaşam boyu öğrenme programının eksik olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tufan, “Bu projeyle 60 yaş üstü vatandaşlarımızın öğrenmeye istekli olduğunu gördük. Sağlık giderlerinin uzun vadede azalacağını gördük. Eğitimlerle birçok şeyin farkına vardılar. Öğrencilerimize zorunlu iki eğitim verdik. Erkeklerin kendilerini besleyebilecekleri bir eğitime sahip olmaları için mutfakta yemek pişirme sanatını öğretiyoruz. Demans hastalığını önlemek için de kazak örme dersi verdik. Kazak örmenin demansı önlemede çok faydalı olduğu biliniyor. Kadınlarımız için de tamirat derslerimiz var” dedi.

KAYITLAR HER YIL ARTIYOR

Prof. Dr. İsmail Tufan, öğrenci sayılarının her yıl arttığını belirterek, gelecek yıl 466 yeni kayıt olduğunu aktardı. Onkoloji hastalarının da derslerine katıldığını anlatan Prof. Dr. Tufan, “Şu ana kadar 6 üniversite daha bu tazelenme üniversitesini programlarına aldı. Bu Türkiye için yaşam boyu öğrenme programı açısından bir ilk” diye konuştu.

Üniversitenin 64 yaşındaki öğrencisi Hayriye Türesoy, Gerontoloji Bölümü’nde hayatı yeniden öğrendiklerini söyledi. Türesoy, “Hayatta lazım olan dersleri alıyoruz. Tamir dersleri gördüm. Bu eğitimde çamaşır ve bulaşık makinelerinde deterjan yerine soda kullanmayı öğrendim. Alzheimere yakalanmaktan korkmuyorum artık. Gelecek günlerimin daha güzel olacağına inanıyorum” dedi.

ARKADAŞININ DESTEĞİYLE KAZAK ÖRMEYE DEVAM EDİYOR

Emekli inşaat mühendisi 68 yaşındaki Hasan Cevizkaya ise yarım kalan kazağını arkadaşının desteğiyle örmeye üniversitenin bahçesinde devam ediyor. Cevizkaya, “Hocalarımın söylediğine göre bu kazak örme beyindeki her iki lopu çalıştırıyor. Türk erkeğine göre kazak örmek ters düşüyor ama sağlık işin içine girince eski düşünceler geride kalıyor” diye konuştu.

MUSLUK TAMİR ETMEYİ ÖĞRENDİ

Yaşını 60 artı olarak dile getiren Mümine Erseyrek ise yeniden öğrenmek amacıyla bu üniversiteye geldiğini anlattı. Erseyrek, “Eğitimin yanında çok değerli arkadaşlar tanıdım. Burada ilk kez elime matkap aldım. Musluk tamir etmeyi öğrendim. Bilinçli ve sağlıklı mutlu yaşlılar olmak için okulumuzu tavsiye ediyorum” diye konuştu.

KAZAĞI KENDİNE ÖRDÜ

Emekli öğretmen 68 yaşındaki Mehmet Mol da ördüğü kazağı gururla yanında taşıyor. Mol, “Kazak örme işi beni çok zorladı. Örme işi 2 ay sürdü. Eşim ve kızım bana eziyet etti denebilir. Örerken yaptığım hataları görünce söküp tekrar elime veriyorlardı. Kendi emeğim olduğu için önemsedim. Bu kazağı yapmayan sınıfı geçemeyecekti. Ben de bu kazağı başkasına vermeyeceğim kendim giyeceğim” dedi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle