Hoşgeldiniz  

Tarım sektörü de Rusya’dan müjde bekliyor

Semih Köken | 29 Ağustos 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Tarım sektörü de Rusya’dan müjde bekliyor

ANTALYA Ticcaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Rusya’nın charter uçuş yasağını kaldırmasının ardından aynı müjdeli haberleri tarım sektörü için de beklediklerini söyledi.

ATB’nin Ağustos ayı meclis toplantısı, Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla yapıldı. Kent gündemi ve tarım sektörüne ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı meclis toplantısında, tarım sektörüne yönelik ihracat engellerinin de kaldırılması istendi.

ATB Başkanı Ali Çandır, ekonominin özellikle son 10 aylık dönemde ciddi zorluklar ve darboğazlar yaşadığını, bu zorlukların hala geçerliliğini koruduğunu söyledi. Bugün ekonomide yaşananların son yılların biriktirdikleriyle de ilgili olduğuna işaret eden Çandır, bugünkü toplumsal ve siyasal iklimin, birikmiş zorlukları birlikte hareket ederek aşmak için herkese umut aşıladığını kaydetti. Çandır, “Dolayısıyla hükümetimiz tarafından açıklanan varlık barışı ve borçların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili konuları, teknik detaylara ve önceki uygulamalara bakarak eleştirmek yerine, kendi içindeki eksiklerini ve zayıflıklarını öne çıkararak tamamlayıcı olma görevine odaklanmalıyız” dedi.

YENİDEN YAPILANDIRMA UYARISI

Kamu borçlarının ödenmesini cazip hale getirmenin, kaçınılmaz bir şekilde piyasadan para çıkışını beraberinde getireceğine dikkat çeken Ali Çandır, “Bu durumda piyasada zaten var olan nakit akışı darboğazı, daha da daralacaktır. Kamuya borç yükü belki bir miktar azalacaktır. Ama bu daralma hem piyasanın kendi iç mekanizmalarında yavaşlamaya, hem de taksitlendirilmiş kamu borçlarının ödenmesindeki istikrarı bozmaya neden olabilecektir. Böylesi risklerden kaçınmanın en önemli yolu, piyasadan çekilen paradan daha fazlasının etkili ve yaygınlaştırılmış yollarla piyasaya tekrar aktarılmasından geçmektedir. Bu yollardan biri, destek ve teşvik politikalarıyla ilgiliyken bir diğeri de finansa erişimin kolaylaştırılması ve ucuzlaştırılmasıdır” dedi.

ÇIKIŞ ANTALYA YAKLAŞIMINDA

Antalya’nın son dönemde yaşadığı olumsuzlukların, ekonomiyi dumura uğrattığını belirten Çandır, “Bu durumun devam etmesi halinde ekonomik felce uğrayacağımızı ve buradan çıkışımızın ancak Antalya Yaklaşımı ile mümkün göründüğünü belirtmekteyiz. Öyle ki içinde bulunduğumuz ekonomik durum hakkında son 6 aydır kamuoyu ile paylaştığımız Antalya Yaklaşımı önerimizin, o günkü söylediklerimizle bugünkü veriler bir kez daha haklılığımızı ortaya koymaktadır” dedi.

ÖNLEMLER ANTALYA İÇİN NEDEN YETERSİZ

Türkiye geneline yayılmış direnç artırıcı ve rahatlama sağlayıcı önlemlerin Antalya için neden yetersiz kalacağını da anlatan Ali Çandır, şöyle dedi:

“Antalya tasarrufçu kimliğini ilk kez bu dönemde kaybetmiş ve 1 TL’lik mevduatına karşılık 2 TL’lik kredi kullanır duruma düşmüştür. Üstelik bu oran Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. Çünkü son 7 yılda Türkiye genelinde sektörel krediler 3 kat artmışken, Antalya’da 4 kattan fazla artmıştır. Bankaların takipteki alacakları aynı dönemde 2.5 kat artmışken Antalya’da 3 kattan fazla artmış durumdadır. Halbuki Antalya bankalar nezdinde uzun yıllar boyunca, Türkiye genelinde borcuna en sadık iller arasında bulunmakla ünlü olmuştur. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’nin Temmuz-2016 raporuna göre çek senet işlemlerinin adet ve tutar hacimlerine göre en yüksek olduğu beş il arasında karşılıksız çek adedi oranında yüzde 5.8 ile Antalya 1’inci sırada yer almıştır. Bu oran Türkiye genelinde yüzde 3.8’dir. Karşılıksız çek tutarı oranında ise yüzde 7.2 ile yine 1’inci sırada yer almıştır ki Türkiye ortalaması yüzde 3.4 düzeyindedir.”

İKİ LOKOMOTİF SEKTÖR GİDEREK BOZULUYOR

Antalya’nın, Türkiye’nin dünya vitrini olduğunu herkesin kabul ettiğini belirten Çandır, son yıllarda iki lokomotif sektör tarım ve turizmin dünya ile rekabeti ve iş yapma kapasitesinin giderek bozulduğunu kaydetti. Çandır, son verilere göre ihracat rakamının 1 milyar dolar eşiğinin altına, tarım payının da yüzde 41’e düştüğünü söyledi. Yaş meyve sebze payının da yüzde 31’e düştüğünü anlatan Çandır, “Turizmdeki ve istihdamdaki kayıplar hepinizin malumu. Antalya ekonomisinin bu dumura uğrama hali, yalnızca kentimizin ağırlıklı faaliyet alanı konumundaki tarım ve turizmde yaşanmamaktadır. Antalya’daki ticaretten konuta, dayanıklı tüketim malları tedarikçiliğinden taşıt kiralama hizmetlerine kadar hissedilen bu dumur halinin finans sektörünü sarıp sarmalaması da çok uzak değildir. Kentimizin finansal açıdan mevcut ekonomik destek paketleriyle bu sarmaldan çıkması güçtür. Paketler önemli ve bir iyi niyet işaretidir. Ancak devletimizin ülke ölçeğinde Antalya açısından etkisi hafifletilmiş olarak açıkladığı destekler Antalya’nın işsizlik, çek, senet, kredi ve mevduat rakamlarına yansımamaktadır. Kentimizin mikro düzeyde iyi bir planlama ile tüm sektörlerini kapsayacak Antalya Yaklaşımı niteliğinde desteklere ihtiyacı bulunmaktadır” diye konuştu.

RUSYA’DAN MÜJDELİ HABERİ TARIM SEKTÖRÜ DE BEKLİYOR

Bu süreçte ekonomik açıdan Türkiye’nin 1 birim etkilenmesine karşın Antalya’nın 2 birim etkilendiğini dile getiren Çandır, Rusya Federasyonu ile 9 Ağustos’taki üst düzey görüşmelerin bir nebze de olsa moralleri yerine getirdiğini söyledi. Charter uçuşların resmi olarak açılmasının herkesi memnun ettiğini belirten Ali Çandır, “Ancak aynı müjdeli haberleri tarım sektörü için de beklediğimizi ifade etmek isterim. Çünkü üreticiler ve üyelerimiz bu yasağın bir an evvel kaldırılmasının 2017 yılına pozitif yansıyacağını ifade etmektedirler” dedi. Çandır, ihracat yasaklarının kaldırılmasının sektöre cansuyu olacağını, aksi takdirde tarım sektörünün 2017’yi de kaybedeceği endişesini dile getirdi.

ATB Meclisi, Başbakanlık tarafından 15 Temmuz darbe girişiminde şehit düşenlerin aileleri ve yaralananlara destek amacıyla başlatılan 15 Temmuz Dayanışma Kampanyası’na 20 bin TL destek kararı aldı.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle