Hoşgeldiniz  

SU SPORLARI YENİDEN İHALE EDİLECEK

SEMİH KÖKEN | 02 Şubat 2020 | Gündem A- A+

SU SPORLARI YENİDEN İHALE EDİLECEK

SU SPORLARI YENİDEN İHALE EDİLECEKd

Su parkurları yeniden İHALEYE ÇIKACAKAralarında Kemer Belediye Başkanı Topaloğlu’nun oğlu Osman Topaloğlu’nun da çok sayıda işlettiği su parkur alanlarının verişinde usulsüzlük tespit edildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2018 yılı Sayıştay raporlarında kanun, mevzuat, hukuk yok sayılarak ivedi çağrı yapılarak (51/g) verilen su parkurları işletmesini alanları yeniden ihaleye çıkacak. Raporda; “Su üstü sporları parkur noktalarının ihale edilmesinde..

 

Su parkurları yeniden İHALEYE ÇIKACAKAralarında Kemer Belediye Başkanı Topaloğlu’nun oğlu Osman Topaloğlu’nun da çok sayıda işlettiği su parkur alanlarının verişinde usulsüzlük tespit edildi. Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 2018 yılı Sayıştay raporlarında kanun, mevzuat, hukuk yok sayılarak ivedi çağrı yapılarak (51/g) verilen su parkurları işletmesini alanları yeniden ihaleye çıkacak.

 

 

 

 

Raporda; “Su üstü sporları parkur noktalarının ihale edilmesinde mevzuata aykırı hareket edilmesi 2018 yılında yapılan su üstü sporları parkur noktalarının ihale edilmesinde hukuka aykırılıklar meydana geldiği tespit edilmiştir.” denildi.

 

SU SPORLARI İŞİ NE HALE GELDİ

 

Raporda şu bilgilere yer verildi; Su sporu parkuru noktalarında yapılan turizm amaçlı sportif faaliyetler jet bot, rafting,quad, buggy, jet-bot moonster, jet ski, kano, su kayağı, banana, parasailing, deniz bisikleti,rüzgar sörfü, kite-board vs. sporlarıdır.

 

a) Su sporu parkur noktalarının 2886 sayılı kanunun 51/g maddesine göre pazarlıkusulü ile kiraya verilmesi nedeniyle rekabetin engellenmesi 2886 sayılı kanunun 51/g maddesine göre; “ Kullanışlarının özelliği, idarelere yararlıolması veya ivediliği nedeniyle kapalı veya açık teklif yöntemleriyle ihalesi uygun görülmeyen, Devletin özel mülkiyetindeki taşınır ve taşınmaz malların kiralanması, trampası ve mülkiyetingayri ayni hak tesisi ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin kiralanması vemülkiyetin gayri ayni hak tesisi pazarlık usulü ile yapılabilir” hükmü yer almaktadır.

 

Aynı Kanun’un 50’nci maddesine göre; “ Pazarlık usulü ile yapılan ihalelerde teklif alınması belli bir şekle bağlı değildir. İhaleler, komisyon tarafından işin nitelik ve gereğine göre bir veya daha fazla istekliden yazılı veya sözlü teklif almak ve bedel üzerinde anlaşmak suretiyle yapılır. Pazarlığın ne suretle yapıldığı ve ne gibi tekliflerde bulunulduğu ve üzerine ihale yapılanların neden dolayı tercih edildiği pazarlık kararında gösterilir.”

 

189 NOKTAYI TEK KİŞİYE VERMİŞLER

 

Yapılan incelemede pazarlık usulü ile 189 adet su üstü sporu parkur noktasının tek kişi çağırılarak ihale edildiği, bu kişilerin parkur noktalarının eski kiracıları olduğu görülmüştür. Ancak pazarlığın ne suretle yapıldığı, ne tekliflerde bulunulduğu ve üzerine ihale yapılanların neden dolayı tercih edildiği pazarlık kararında gösterilmediği tespit edilmiştir.

 

REKABET YOK

 

22 adet parkur noktasının ise 2886 sayılı kanun 45’inci maddesine göre açık teklif usulüile ihale edilmiştir. Pazarlık usulü ile ihale edilen parkur noktaları tahmin edilen bedelin üzerinde ihale edilirken, açık teklif usulü ile ihale edilenlerde tahmin edilen bedelin yaklaşık iki katı tutarına ihale edildiği görülmüştür. Bu durumda pazarlık usulü ile kiraya verilen parkurlar, açık ihale ile verilen parkurlara nazaran yarısı kadar gelir getirmesine sebep olmakta ve rekabeti engellemektedir.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle