Hoşgeldiniz  

SICAKLIK ARTIYOR… AMAN DİKKAT!

SEMİH KÖKEN | 21 Ağustos 2014 | Gündem A- A+

Dünyada ve Türkiye’de ormanları tehdit eden en önemli unsurlardan birisi de orman yangınları. Her yıl dünyada ortalama 4 milyon hektar, Akdeniz kuşağında ise ortalama 550 bin hektar orman yanıyor. Özellikle Hatay’dan başlayıp Akdeniz ve Ege sahil bölgelerinden İstanbul’a kadar uzanan kıyı bandı yangınlar açısından en riskli bölgeyi oluşturuyor. Ormanların yaklaşık % 60’ına tekabül eden 12 milyon hektarlık kısım ise, yangına çok hassas bölgelerde yer alıyor. İnsani ve doğal olarak ikiye ayrılan yangınlarla ilgili yetkililer uyarılarını sürdürüyor.

SICAKLIK ARTIYOR… AMAN DİKKAT!

Hava sıcaklıklarının önümüzdeki günlerde 40-42 derecelere kadar çıkacağı Kemer’de, orman yangınlarına karşı vatandaşların tedbirli olması istendi. Ağustos ayının son günlerine yaklaşılmasına rağmen artan hava sıcaklıkları özellikle yangınlar için korkuturken, yetkililer de tedbirlerini arttırdı. Geride kalan haftalarda genellikle piknikçiler tarafından çıktığı belirlenen yangınlar, sıcaklıkların da etkisiyle yeniden boy gösterebilir. Doğasıyla bir çok ili geride bırakan Kemer’de de, aynı duyarlılığın gösterilmesi bekleniyor. Ormanlık alanların hemen hemen hepsinde bulunan uyarı levhalarının sayısı artarken, doğa tutkunları “İçimiz yanmasın. Yeşilliğimizi ziyan etmeyelim” şeklinde yorumlarda bulunuyor. Sıcaklığın artmasıyla nem oranlarının da düşüşe geçmesi tahmin edilirken, hem havanın sıcak hem de rüzgarın şiddetli olduğu günlere dikkat edilmesi öneriliyor.

ADRASAN’DA KAHREDEN GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇIKMIŞTI

Son olarak Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı Adrasan Mahallesi İnceboyun mevkisinde orman yangını çıkmış, yaklaşık 18 saat süren yangında 125 hektarlık kızılçam kül olmuştu. 5 otelin zarar gördüğü yangınla ilgili Orman Genel Müdürlüğü, piknikçilerden kaynaklandığını söylemişti.

YETKİLİLER SÜREKLİ UYARIYOR

Orman yangınlarıyla ilgili yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda ise şunlar belirtiliyor: “Akdeniz iklim kuşağında orman yangınlarıyla birlikte yaşmaya alışmalıyız. Olağan bir hadise gibi görmeliyiz. Orman yangını söndürme çalışmaları; Avrupa birliği ülkelerinde olduğu gibi felaketlerle mücadele edecek ulusal düzeyde sivil ve askeri görevlilerin oluşturacağı büyük bir organizasyon kurulmalı ve orman yangınları ile mücadele bölümünde ormancı yangın uzmanları yer almalıdır. Ormancı çalışanlar ise asli görevlerini yapmalıdır.”

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle