Hoşgeldiniz  

Rusya krizine rağmen Rusçaya talep artıyor

Semih Köken | 20 Mart 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Rusya krizine rağmen Rusçaya talep artıyor

TÜRKİYE- Rusya krizine rağmen Antalya’daki bazı yabancı dil eğitim merkezlerinde Rusça öğrenmek isteyenlerin sayısı yüzde 25 arttı.

TURKIYE- RUSYA KRIZINE RAGMEN ANTALYA'DAKI BAZI YABANCI DIL EGITIM MERKEZLERINDE RUSCA OGRENMEK ISTEYENLERIN SAYISI YUZDE 25 ARTTI.(FOTO:AKIF ARICI/ANTALYA-DHA)

Geçen Kasım ayında Rus savaş uçağının düşürülmesiyle zirve yapan Türkiye- Rusya krizi, en çok tarım ve turizmin başkenti Antalya’da yankı buldu. Tarımda en fazla ihracatın yapıldığı ülkeler arasında yer alan Rusya’nın ambargoları üreticiyi zor durumda bırakırken, geçen yıl 2.8 milyon Rus turisti ağırlayan kentte turizmciler rezervasyon iptalleriyle karşı karşıya kaldı.

Antalya’da eğitim veren bazı yabancı dil eğitim merkezinde öğrenci sayısı değişmezken bazılarında ise şaşırtıcı derecede Rusça öğrenmek isteyenlerin sayısı arttı. Uçak düşürme olayının ardından geçen süreçte İngilizce ve Almanca öğrenmek isteyenlerin sayısının sabit kaldığını, Rusça öğrenmek için başvuran sayısının yüzde 25 arttığını belirten YES Yabancı Dil Eğitim Merkezi kurucusu Orhan Kemal İnalöz, şöyle dedi:

“Yılbaşında biz de tedirgindik. Önlemler arasında Rusça öğretmen çıkarma planımız vardı. Ama tam aksine 1 Rusça öğretmeni daha aldık. Geçen yıl aynı dönemde yaklaşık 150 öğrencimiz varken şu anda öğrenci sayımız 190’a ulaşmak üzere. Bizim için sürpriz oldu.”

Kayıt yaptırmaya gelenlere ‘İtalyanca, İngilizce ya da Almanca yerine neden Rusça’ diye sorduklarını anlatan İnalöz, şöyle devam etti:

“Son 10 yıllık dönemde Rusya ile ticari, sosyal, hatta ailevi ilişkilerin çok yol kat etmesi sayesinde bu krizin geçici olduğunu, bu dönemde de Rusça öğrenerek krizi fırsata çevirdiklerini söylüyorlar. Belki de işsizlik korkusu insanları yabancı dile yönlendiriyor. Tabi ki sadece mesleği gereği değil, hobi olarak öğrenmek isteyenler, kendini geliştirmek isteyenler de oluyor.”

10-15 kişilik sınıflarda eğitim görenler arasında yer alan tarih öğretmeni Gülizar Acar, “Antalya’da yaşıyoruz bu yüzden Rusça artık gerekli bir dil. Kolay bir dil, biraz da keyif alma işi diyebiliriz. İngilizceden daha keyifli bir dil” dedi. Rusça öğretmen Nina Gülben ise “Dersler geçen seneden daha iyi. İki ülke arasındaki problemlere rağmen hem akşam hem gündüz derslere gelen öğrenciler var. Genellikle erkek öğrenciler olurdu, ama son dönemlerde kadınlar da geliyor. Bu da bizi sevindiriyor” diye konuştu.

3 aylık temel eğitimin ardından devam etmek isteyen öğrencilerin seviye belirleme sınavına tabi olduklarını dile getiren Orhan Kemal İnalöz, sınavı geçenlerin eğitimin ikinci aşamasına başladığını, Rusça eğitimin 3 dönemde tamamlandığını anlattı.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle