Hoşgeldiniz  

Rusya Ankara’ya neden yeni büyükelçi atamıyor?

Semih Köken | 29 Mart 2017 | Antalya Haber, Gündem, Oteller, Turizm, Yaşam A- A+

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un öldürülmesinin üzerinden 3 aydan fazla zaman geçmesine rağmen, Rusya’nın Türkiye’ye neden yeni büyükelçi atamadığı gündeme geldi.
Hürriyet yazarı Murat Yetkin, Türkiye’nin uluslar arası ilişkilerde hiç de iyi durumda olmadığını belirten bir yazı kaleme aldı.

”Kendimizi kandırmayalım, hiç de iyi görünmüyoruz” başlıklı yazısında Yetkin, AB ülkeleri, ABD ve Rusya ile yaşanan gerilim, sıkıntı ve görüş ayrılıklarını köşesine taşıdı.

”TÜRK TURİZMİNİ ADETA REHİN ALMIŞ OLAN RUSYA…”

Murat Yetkin, Yazısının Rusya ile ilgili bölümünde şu ifadelere yer verdi:

”Erdoğan’ın YPG konusundaki uyarı ve önerilerine rağmen sadece NATO müttefiki ABD başkanları değil, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de bildiğini okuyor. Rusya, mesela Fırat Kalkanı IŞİD’le mücadele ile sınırlı oldukça Suriye’deki Beşar Esad rejiminin Türk askerine saldırmaması dâhil önemli destek veriyor, ama YPG/PYD hedefe girdiği anda onları korumaya alıyor; tıpkı ABD gibi. Türk turizmini bir anlamıyla rehin almış olan Rusya, özellikle enerji projelerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ayrıcalıklı ortak seçtiği ülke konumunu sürdürüyor. Öte yandan Putin, Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un Aralık 2016’da suikaste kurban gitmesi ardından yerine kimseyi göndermiyor; diplomatik camiada bir tavır olarak kaydediliyor.”

”PUTİN VE ERDOĞAN YENİ BİR ANLAŞMAZLIĞIN EŞİĞİNDE”

Benzer bir iddia Rusya’nın en yüksek tirajlı gazetelerinden Moskovski Komsomolets tarafından da dile getirildi. “Putin ve Erdoğan yeniden anlaşmazlığın eşiğinde” başlığını kullanan gazete, Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkilerin karşılıklı çıkarlardan ziyade iki ülke liderlerinin ilişkilerine göre şekillendiği belirtildi. Yazıda, ”Ancak herkesin açıkça gördüğü gibi iki tarafın da çabalarıyla ateş yakıldı. Rus askerlerinin Suriye’nin kuzeybatısındaki Afrin’e girmesi ve Duma’nın, Şam ile Kürtlerin Kürt ulusal özerk bölgesinin kurulması için acilen diyaloğu güçlendirmesi gerektiği yönündeki açıklaması, Ankara’da ‘Türkiye’nin sırtından bıçaklanması’ olarak algılandı” ifadelerine yer verildi.

”ASLINDA MÜZAKERELER BAŞARILI GEÇMEMİŞTİ”

Kremlin’de 10 Mart’ta Putin-Erdoğan görüşmesinin ardından “normalleşme sürecinin aşılarak, ortaklık ilişkilerine geri dönüldüğü” mesajları verildiğini hatırlatan gazete, “Fakat daha sonraki gelişmeler, bu açıklamaların yalnızca kötü bir oyunda mimikleri kontrol edebilme becerisinden ibaret olduğunu gösterdi. Aslında müzakereler, kameraların önünde gösterilmeye çalışıldığı gibi başarılı geçmemişti. Putin ile Erdoğan arasına yeniden kara kedi girdi. Bu kez, bu rolde Suriyeli Kürtler var” yorumunda bulunuldu.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle