Hoşgeldiniz  

Ruslar Antalya’da Emlak Alımında Da Birinci

SEMİH KÖKEN | 25 Haziran 2015 | Antalya Haber, Gündem A- A+

Yabancıların Türkiye’den gayrimenkul alımında büyük artış yaşanıyor. TÜİK verilerine göre, yabancılara konut satışı geçen yılın mayıs dönemine göre yüzde 23.1 artış gösterdiği bildirildi. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Mayıs 2015’te ilk sırayı 636 konut ile İstanbul, 546 konut satışıyla Antalya takip etti.
Türkiye’nin turizm başkenti Antalya’da da yabancıların en fazla konut edindiği merkezlerin başında Alanya ve Konyaaltı ilçeleri yer alıyor. Merkezde yer alan Konyaaltı ilçesinin özellikle Hurma, Liman, Sarısu, Altınkum ve Gürsu Mahalleri’ndeki 1+1 lüks rezidanslar yabancılar tarafından tercih ediliyor. Denize yakın olan Hurma Mahallesi’nde yabancılara yönelik lüks rezidanslar ve 1+1 lüks daireler inşa ediliyor. Antalya turizminin lokomotifi olan Rus vatandaşları mülk edinmede de kentte ilk sırada yer alıyorlar.
RUSYA VE UKRAYNADAKİ KRİZ ETKİLEDİ
Konyaaltı İlçesi’nde yabancılara yönelik faaliyet gösteren Azpo Emlak Satış Danışmanı Yulia Gaevskaya, Rusya ve Ukrayna arasındaki krizden emlak sektörünün etkilendiğini satışların yüzde 25 seviyesinde düştüğünü söyledi.
Mart, Nisan ve Mayıs aylarında satışların yüksek olduğunun altını çizen Gaevskaya, çünkü o dönemde Ukrayna’nın zengin ailelerin Antalya’dan daire aldıklarını belirtti.
“RUSLAR ÖNDE”
Haziran ayında satışların iyice düşmeye başladığını aktaran Gaevskaya, satışların büyük çoğunluğunun Ruslara diğerlerinin ise Kazakistanlılara yapıldığını kaydetti.
Antalya’yı genelde ailelerin tercih ettiğini ifade eden Gaevskaya, “Bu gelen ailelerde zengin iş adamları oluyor. Hem Antalya’ya yerleşiyorlar hem de burada emlak, giyim, turizm üzerine çalışıyorlar. Geçen yıl 1+1 dairelerimiz çok satılıyordu bu yıl 2+1 satışlarımız yoğunlukta. 45 bin avrodan başlayan daire fiyatları milyona kadar çıkıyor” dedi.
ANTALYA EVLERİ GİBİ
Gaevskaya, Rusların Antalya’yı tercih etmesinin nedeni olarak ise şunları söyledi: “Ruslar Antalya’ya geldiği zaman Türkçe bilmeseler dahi çok kolay anlaşabiliyorlar. Buranın yemeklerini, doğasını, güneşini, denizini çok seviyorlar. Türklerin yardımseverliklerinden son derece memnunlar.”
“DAİRELER TATİL AMAÇLI ALINIYOR”
Tolerance Yatırım Danışmanlık Emlak Genel Müdürü Yıldırım Özden, 15 yıldır yabacılara emlak tahsisi yapan öncü bir kuruluş olduklarının altını çizdi.
İstanbul ve Antalya’da yabancı mülk alım nedenlerinde farklılık bulunduğunu işaret eden Özden, Antalya’daki alımlarım yüzde 95’ı tatil amaçlı, İstanbul’daki alımlarım büyük çoğunluğunun Orta Doğu ülkelerinden yatırım amaçlı alındığını kaydetti.
KRİZ SATIŞLARI ETKİLEDİ
Antalya’da mülk alımlarının yüzde 95’inin Ruslar, yüzde 5’ini İskandinav ülkeleri oluşturduğunu aktaran Özden, “İskandinavlar Alanya bölgesinde çok ev almaya başladılar. Antalya’da son 1.5 2 yıldır Ukrayna-Rusya arasındaki krizden dolayı emlak alımından ciddi bir azalma var. Yüzde 70’e yakın bir azalma var. Bu eksikliği İran ve Orta Doğu ile kapatmaya çalışıyoruz ama imkanı yok gibi. Yüzde 70’lik bir azalmayı dengeleyemiyoruz. Antalya’nın olmazsa olmazı Ruslardır” diye konuştu.
“RUSLARIN TERCİHİ ANTALYA”
Antalya’da Ruslardan sonra en fazla emlak alımının İranlılar tarafından olduğunu dile getiren Özden, “Çünkü Avrupa’da yaşayan İranlılar ile ülkelerinden gele İranlıların buluşma noktası Antalya’dır. Ama asıl alım Ruslardır. Son krizle Moskova’daki ofisimizi kapattık. Rusya’dan Türkiye’ye gelen Rus turistin yüzde 80’ini Antalya’yı tercih ediyor. Ev alımları da turizme bağlı olarak gelişiyor. Sürekli Antalya’ya gelen Rus turist sonunda buradan bir ev almayı tercih ediyor” dedi.
“1+1 ALIYORLAR”
Rusların Antalya’yı ‘Tatil Cenneti’ olarak adlandırdığını ifade eden Özden, “Moskova’nın tatil köyü Antalya durumunda. Büyük Türk tur operatörleri de ağırlıklarını Antalya’ya vermiş durumdadır. Antalya’nın deniz ve güneşini çok seviyorlar. Aldıkları evlerde genelde tatil amaçlı oluyor. Satışların yüzde 80’i 1+1 küçük daireler oluşturuyor. Antalya merkezde Rusların tercih yeri Konyaaltı İlçesi Kurma ve Liman mahallesi. Zemin 1+1 fiyatı 150 bin TL’den başlayarak,250 bin TL’ye kadar çıkıyor” şeklinde konuştu.
“TATİL ÖNEMLİ”
Pazardaki yüzde 70 azalmanın Rusya’daki krizin bitmesiyle sona ereceğinin altını çizen Özden, çünkü Ruslar için tatilin ekmek su kadar önemli olduğunu vurguladı.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle