Hoşgeldiniz  

‘Rus Turistte Önümüzdeki Yıl 2 Milyonu Geçeriz’

Semih Köken | 12 Ekim 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

‘Rus Turistte Önümüzdeki Yıl 2 Milyonu Geçeriz’

ATSO Başkanı Çetin: ‘(TürkiyeRusya ilişkilerinde yeni dönem) Hem turizmde hem de tarımda 2017 beklentilerimiz yükseldi. Rus turistte önümüzdeki yıl 2 milyonu geçeriz, tarımda da geçmiş yılların rakamlarını yakalarız’ ‘Yaş meyve sebzenin tamamında ambargo kaldırılmadı, sadece narenciye ve meyvede kalktı. Umarım domates ve salatalıkta da en kısa zamanda kalkar’

AntalyaTicaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Rusya‘nın Türkiye‘ye yönelik ambargoları kaldırması nedeniyle hem turizmde hem de tarımda 2017 beklentilerinin yükseldiğini belirterek, ‘Rusya‘dan gelecek turistte önümüzdeki yıl 2 milyon kişiyi geçeriz, tarımda da geçmiş yılların rakamlarını yakalarız.’ dedi.

Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ileRusya arasında geçen yıl kasım ayında yaşanan uçak krizinin ardından hem turizmde hem de ihracatta ciddi düşüşler olduğunu anımsattı.

Antalya‘nın tarımsal ürün ihracatının yaklaşık 3’te 2’sinin Rusya‘ya yapıldığını ifade eden Çetin, yaşanan krizin ardından Rusya‘nın tarım ürünlerine koyduğu ambargonun üreticiler ve ihracatçılara önemli darbe vurduğunu belirtti.

Çetin, ihracatçının alternatif pazarlar üretmeye çalıştığını, ancak bunda belli bir noktaya kadar başarılı olduğunu dile getirdi. Antalya‘da bazı tarımsal ürünlerin sadece Rusya pazarına yönelik üretildiğine işaret eden Çetin, geçen yıl bu ürünlerin önemli bir kısmının tarlada kaldığını söyledi.

Antalya‘da bu ay sonu itibarıyla örtü altı tarımda yeni sezona başlanacağını anlatan Çetin, ilk hasatların Avrupa pazarına hitap ettiğini, kasımdan sonra da Rusya pazarının önem kazandığını bildirdi.

– ‘Ambargonun tamamen kalkmasını bekliyoruz’

Rusya‘nın Türkiye‘ye yönelik ambargoları kaldırmasının hem turizmde hem de tarımda önümüzdeki yıla yönelik beklentileri artırdığını kaydeden Çetin, ‘Rusya‘dan gelecek turistte önümüzdeki yıl 2 milyon kişiyi geçeriz, tarımda da geçmiş yılların rakamlarını yakalarız.’ diye konuştu.

Yaş meyve sebzenin tamamında ambargonun kaldırılmadığına, sadece narenciye ve meyvede kalktığına dikkati çeken Çetin, beklentilerinin ambargonun tamamen kalkması yönünde olduğunu söyledi.

Çetin, ‘Antalya‘nın yaş meyve sebze ihracatının önemli bölümü domates ve salatalık. Umarım domates ve salatalıkta da en kısa zamanda kalkar.’ ifadesini kullandı.

– ‘Antalya ekonomisindeki toplam kayıp 14-15 milyar dolar

Turizmde Rusya‘dan yaklaşık 2 milyon 700 bine yakın turist kaybı bulunduğunu, Avrupa pazarında da turist sayısında ciddi düşüş yaşandığını anlatan Çetin, yıl sonunda toplam turist kaybının 5,5 milyon kişiyi bulacağının tahmin edildiğini kaydetti.

Çetin, Antalya‘da turizm sektöründeki kaybın 5,5-6 milyar dolar seviyesinde bulunduğunu, fakat sektörler birbirini etkilediği için kentte 14-15 milyar dolara ulaşan bir ekonomik kaybın söz konusu olduğunu belirterek, ‘Antalya ekonomisi geçen yıla göre yaklaşık yüzde 30 daraldı. Sektörler birbirini etkilediği için Antalya ekonomisinde 14-15 milyar dolarlara ulaşan bir kayıp var. Devlet bazı destekler verdi, fakat bu destekler bile kayıpları tam olarak yok edemedi.’ diye konuştu.

Özellikle kent merkezinde iş yapan küçük esnafın sıkıntıda olduğunu, kentte son bir yılda yaklaşık 2 bin 800 şirketin kapandığını, karşılıksız çek oranında Antalya‘nın İstanbul ve Ankara‘dan sonra üçüncü sıraya yükseldiğini ifade eden Çetin, ‘Bizim isteğimiz öncelikle krediye ulaşım desteği. Krediye ulaşım kolaylaşırsa Antalya için bir nebze can suyu olabilir.’ dedi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle