Hoşgeldiniz  

Robotla kalp kapağı değiştirildi

Semih Köken | 05 Mayıs 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Robotla kalp kapağı değiştirildi

AKDENİZ Üniversitesi Hastanesi’nde 43 yaşındaki Fatima Zehra Parpar’ın kalp kapağı, 2 santimlik kesiden değiştirildi. Açık kalp ameliyatına gerek kalmadan kalp kapağı değiştirilen Parpar, üç günde taburcu oldu.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, bir kamu üniversite hastanesinde robotik cerrahi yöntemiyle ilk kez kalp kapağı değiştirildiğini söyledi. Prof. Dr. Gölbaşı, “Robotik cerrahi, teknolojinin tıbba en büyük armağanlarından. Robotik cerrahi tıbbın çok çeşitli alanlarında kullanım alanı bulmuştur. Kadın doğum, üroloji, genel cerrahi gibi alanlarda, aynı zamanda kalp cerrahisinde de oldukça yaygın olarak kullanıma başlanmıştır. Dünyada yaygın olarak kullanılan teknoloji ülkemizde birkaç özel üniversitede kullanılmaktadır. Biz bu yöntemi ilk defa kamu üniversitesi olarak kalp cerrahisinde kullandık” diye konuştu.

2 SANTİMLİK KESİDEN GERÇEKLEŞTİ

Mitral darlığı olan hastaya kapak deplasmanı gerçekleştirdiklerini aktaran Prof. Dr. Gölbaşı, “Normalde göğüs ön bölümünde 20 santimetre civarını açarak yaptığımız ameliyatı robot yardımıyla yaklaşık 2 santimetrelik kesiden gerçekleştirdik. Ameliyatlardan sonra hastalarımız normal cerrahiye göre daha kısa sürede normal yaşamlarına dönebiliyor” dedi.

Küçük kesinin en önemli avantajının ameliyat sonrası ağrının çok az yaşanması olduğunu dile getiren Prof. Dr. Gölbaşı, “Ağrısı ve kanaması az olan hastalarımız 3 gün içersinde taburcu edilebiliyor. Tekniğin diğer bir avantajı ise ameliyat izi görülmediği için hastaların topluma adaptasyonu ve katkısı çok hızlı oluyor. Yani psikolojik olarak olumlu yanı var” diye konuştu.

14 YILLIK SORUNU BİTTİ

Diş teknisyeni Fatima Zehra Parpar ise çok başarılı bir operasyon geçirdiğini belirterek, “Bugün ameliyattan sonraki üçüncü günüm. Yardım almadan yürüyorum. Çok sağlıklıyım. Hastalıkla 2002 yılından beri mücadele ediyordum, fakat ilk zamanlarda bu kadar acı çekmiyordum. Yaklaşık 30-35 gün önce yoğun ağrı yaşadım. Nefes darlığı, merdiven çıkamama gibi sorunlar yaşıyordum. Tüm acılardan kurtuldum” diye konuştu.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle