Hoşgeldiniz  

Otomotiv ve turizmde Rusya’nın yerini İran aldı

Semih Köken | 14 Nisan 2016 | Gündem, Kemer Güncel, Siyaset, Yaşam A- A+

Otomotiv ve turizmde Rusya’nın yerini İran aldı

Rusya ile ilişkilerin bozulduğu bir dönemde İran’a yönelik ambargoların kalkması iki kilit sektöre ilaç oldu. İran’a otomotiv ihracatı uçuşa geçerken, Türkiye İranlı turistlerin gözdesi haline geldi.

Yılın ilk çeyreğinde, Rusya’ya yüzde 47 gerileyen otomotiv ihracatı, İran’da yüzde 68 artış gösterdi. Otomotiv İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, Rusya’da pazar kaybına uğrayan sektörün, ambargoların kaldırılmasının ardından İran’da yeni fırsatlar yakaladığına dikkati çekti. Bu ülkeye, yılın ilk çeyreğinde gerçekleştirilen ihracat rakamlarına işaret eden Sabuncu, “İran’a olan ihracatımız ilk 3 ayda yüzde 60’ın üzerinde arttı. Hele son ayda yüzde 155 arttı. Türk şirketleri olarak da ihracatçı birliği olarak da yakından takip ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İRAN’DA OFİS AÇILACAK

Sabuncu, ambargo öncesi İran’da üretilen araç sayısının 1,5 milyonun üzerinde olduğunu, sonrasında 900 bin seviyelerine düştüğünü hatırlatarak, şöyle konuştu: “Ambargo öncesi de oluşan iş ilişkileri vardı, belki ambargo süresince bunlar biraz duraksadı ama tekrar hızlı bir şekilde İran’a olan ihracatımızın artacağını düşünüyoruz. Çünkü yapılan ihracat rakamları, olması gereken ihracat rakamları değil. Biz ihracatçı birliği olarak İran’da ofis de açacağız.”

TÜRKİYE, DUBAİ’Yİ GEÇTİ

Türkiye ve İran arasında artan ticari ve ekonomik ilişkiler, turizm sektörüne de olumlu yansıdı. Türkiye’nin Urmiye Başkonsolosu Mehmet Bulut Bulut, Türkiye ile İran arasında turizm alanında yüksek bir potansiyel olduğunu söyledi. Gelecek yıllara ilişkin turizm beklentilerinin çok yüksek olduğunu ifade eden Bulut, “7 yıl önce İranlıların en çok ziyaret ettiği birinci ülke Dubai iken şimdi ise Türkiye. Dolayısıyla bu bir şeylerin göstergesi” dedi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle