Hoşgeldiniz  

NURİ KURTCEBE KEMER’DE

Semih Köken | 23 Mayıs 2016 | Antalya Haber, Gündem, Kemer Güncel, Yaşam A- A+

NURİ KURTCEBE KEMER’DE
Türk karikatürünün yaşayan en büyük isimlerinden biri olan, 1996’da Uğur Mumcu’nun “Vurulduk Ey Halkım Unutma Bizi”, 2001’de Nazım Hikmet’in “Kuvayi Milliye Destanı”nı çizgi romana dönüştüren Nuri Kurtcebe, 28 ve 29 Mayıs tarihlerinde Kemer’de imza günü ve Mustafa Kemal Atatürk konulu söyleşi yapacak
Gırgır’ın çekirdek kadrosunda yer alan ve bugüne kadar Limon ve Gıdıl gibi mizah dergilerinin yanı sıra Hürriyet Gazetesi, Cumhuriyet ve Aydınlık’ta çizimleri yayınlanan Nuri Kurtcebe, Antalya’nın Kemer ilçesinde 2001 yılında yayınlanan Nazım Hikmet’in “Kuvayi Milliye Destanı” çizgi romanını hayranları için imzalayacak.
67 yaşındaki ünlü karikatürist, Kemer ilçe merkezinde bulunan “Saffet Yenigün Sanat Evi”nde hayranları ile buluşmaya hazırlanıyor.
28 ve 29 Mayıs tarihlerinde saat 14:00’ten sonra gerçekleşecek imza gününde Kurtcebe’nin “Mustafa Kemal Atatürk” konulu söyleşisi de yer alacak.
İlerleyen yaşına rağmen, “Bugüne kadar Türk tarihi açısından hazırlanan en önemli çizgi romanlardan biri olacak” dediği 10 yıldır üzerinde çalıştığı “Size Ölmeyi Emrediyorum” başlıklı Çanakkale Zaferi’ni anlatan çizgi romanını da tamamlamak için çalışmalarını sürdüren Kurtcebe, Antalya’da yaşayan hayranları ile buluşmaktan büyük mutluluk duyacağını söyledi.
NURİ KURTCEBE KİMDİR
Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi yüksek Resim bölümü mezunu olan Kurtcebe, bir reklam şirketinde karikatürist Yalçın Çetin’le beraber karton-film çizerken Oğuz Aral’la tanıştı ve Tekin Aral, Oğuz Alpleçin, Mim Uykusuz ve Ferit Öngören’le beraber Gırgır adlı mizah dergisinin ilk çekirdek kadrosunda yer aldı. Çizgi roman çizmeyi daha çok seven Nuri Kurtcebe, Gırgır’da ilk “Uyduruk Uzay Hikayeleri” başlığı altında kısa metrajlı bilim kurgu çizgi romanları üretmeye başladı.
1971’de Gırgır’da ünlü “Gaddar Davut” çizgi romanını çizmeye başladı. Bu kahraman, orta çağda yaşıyordu fakat farklı dönemlerde güncel olan ile paralel bir hayat sürdü. 1985te İlhan İrem’in “Pencere Köprü ve Ötesi” müziğini resimledi. 1986 yılında Hürriyet Gazetesi’nde günlük “Mokok” karikatür tipini çizmeye başladı. 1990’da Limon ve Dıgıl mizah dergilerinde çizdiği Bilim Kurgu öykülerinden oluşan ve “İnsanın bu eşsiz gezegendeki serüvenini evrenin sonsuzluğuyla buluşturan boyut farkı” adlı özel çizgi-roman albümü yayımlandı.
Maganda kelimesinin isim babası olan Kurtcebe, 1994 yılında Gaddar Davut çizgi romanını ve “Sessiz sedasız” başlığı altında günlük politik karikatürlerini çizmeye başladı. 1996’da Uğur Mumcu’nun Vurulduk Ey Halkım Unutma Bizi adlı yazısını çizgiye döktü ve Uğur Mumcu Özel Ödülü’ne layık görüldü. 1997’den 1999’a kadar Cumhuriyet Gazetesi’nde çizdiği karikatürlerinden dolayı üç yıl üst üste “Yılın Hasan Tahsin”‘leri ödüllerine layık görüldü. 2001’de Nazım Hikmet’in ünlü “Kuvayi Milliye Destanı”nı çizgi-romana dönüştürdü ve aynı yıl Cumhuriyeti ve çağdaşlığı savunan çizgileriyle Çağdaş Eğitime verdiği katkılarından dolayı ÇEV (Çağdaş Eğitim Vakfı) Ödülü’ne layık görüldü. 2002’de Almanya Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından “yılın Atatürk’çüsü seçildi. 2006’da Anadolu kültürüne yaptığı katkılarından dolayı plastik sanatlar dalında truva kültür sanat ödülüne layık görülen Nuri Kurtcebe, bir dönem Cumhuriyet Gazetesi’nde “Sessiz Sedasız” adlı köşesinde günlük karikatürlerini çizdi.
Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle