Hoşgeldiniz  

MHP’den Antalya’ya Rus krizi timi

Semih Köken | 15 Aralık 2015 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

(DHA) – MHP, Türkiye ve Rusya arasında yaşanan uçak krizinin, Antalya’da tarım, turizm ve ticaret alanında etkileri ve sorunların tespitine yönelik özel bir ekip görevlendirdi.
MHP GENEL BASKAN YARDIMCILARI AHMET KENAN TANRIKULU VE EMIN HALUK AYHAN BASKANLIGINDAKI PARTI HEYETI, ILK GUN ANTALYA TICARET VE SANAYI ODASI (ATSO), ANTALYA TICARET BORSASI (ATB) VE ANTALYA ZIRAAT ODASI'NI ZIYARET ETTI.(FOTO:ANTALYA-DHA)
MHP genel başkan yardımcıları Ahmet Kenan Tanrıkulu ve Emin Haluk Ayhan başkanlığındaki parti heyeti, ilk gün Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), Antalya Ticaret Borsası (ATB) ve Antalya Ziraat Odası’nı ziyaret etti. İki ülke arasında yaşanan krizin biraz daha oturmasının ardından bu ziyaretin planlandığını kaydeden Emin Haluk Ayhan, bu olaydan dolayı herkesin finansal probleme girdiğini söyledi. MHP heyeti, tarım, turizm ve ticaret alanlarında sektör temsilcileriyle yapılacak görüşmelerin ardından bir rapor hazırlayacak.

MHP heyeti, ilk ziyareti gerçekleştirdiği ATSO’da Başkan Davut Çetin ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılandı. Antalya ekonomisinde Rusya’nın çok ayrı bir yeri olduğunu belirten Davut Çetin, geçen yılki ruble krizi nedeniyle turist sayısında 700 bine yakın kayıp yaşandığını söyledi. Örtü altı ihracatın yüzde 60’ının Rusya’ya yapıldığına dikkat çeken ATSO Başkanı, Antalya’dan Rusya’ya yaş meyve ve sebze ihracatı 250 milyon dolar olarak görünse de tespitlerine göre 350-400 milyon dolar olduğunu açıkladı.

DİKENLİ SALATALIK ELDE KALDI

Eğer bu miktar ihracata gitmezse ürün fiyatlarının çok aşağı çekileceğini kaydeden Çetin, “Sadece Rusya için ekilen ürünler vardı. Gazipaşa’da dikenli salatalık, Antalya’nın ektiği bir tür domates ve kesme çiçekte bir tür vardı. Bunlar herkesin elinde kaldı. Hükümet önlemleri aldı ama sadece ihracatla ilgili bir destek paketi var o da yeterli olur mu olmaz mı göremiyoruz. Şu anda kriz var diyemiyoruz, çünkü net bir şey yok. Biraz şanslıyız ürünün az zamanı. Ürünü biraz daha kontrollü toplayabiliyorlar. Ama ne olursa olsun serada üretilen ürün devamlı toplanmalı. Dikenli salatalık tamamı söküldü. Çünkü bunun başka pazarı yok” diye konuştu.

Ürün bazında destek verilmesi gerektiğine değinen Çetin, arazi bazında desteğe çok sıcak bakmadıklarını açıkladı. Özellikle Rusya için ekilen ürünlerde destek verilmesi gerekliliğini ortaya koyan Çetin, “Tarımda büyük ölçekli işletmeler de yok” dedi.

ANTALYA CİDDİ SIKINTILARA GEBE

Antalya’nın ciddi sıkıntılara gebe olduğunu vurgulayan Başkan Çetin, şunları söyledi:

“Ruslar’ın Antalya’da çok ciddi uzun geceleme sayıları var. Bir an önce tedbirler alınmalı ve tanıtımlar yapılmalı. Tarımda yeni pazar arayışlarına ihtiyaç var. Çok fazla kriz var diyemiyoruz, dillendirmek istemiyoruz. Her bir halci bir birlik gibi çalışıyor, hepsi elini taşın altına koymuş. Hepsi birbirine bağlı. Antalya ekonomisine Rusya ciddi yara verecek gibi görünüyor. Biz 20 yılda bu ilişkileri bu hale getirdik. Bunun biraz çeşitlendirilmesi lazımdı. ‘Nasıl olsa turist geliyor’ diye biz de biraz tembellik yaptık. Bir an önce bu gerginlik sona ermeli. Hükümet ve muhalefet bu krize bir an önce el atmalı. Psikolojik bir kriz yaşandı. Geçen yıl ruble kriziyle yüzde 15 istihdam düştü. Bu sene bu krizin ardından şu an görünen istihdam düşüşü yüzde 25. Bu rakamlara göre Antalya’da 70-80 bin işsiz olacak demektir. Antalya için hassas davranılmalıdır.”

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle