Hoşgeldiniz  

Mena ülkelerine işbirliği çağrısı

Semih Köken | 05 Şubat 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Mena ülkelerine işbirliği çağrısı

Uluslararası Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) Ülkeleri Antalya Zirvesi 14 ülkeden gelen 250 seyahat acentesi, 20 büyükelçi, diplomat ve bürokrat ile 70 medya mensubunun katılımı ile başladı.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinden Antalya’ya gelen turist sayısının artırılması ve alternatif pazar oluşturulması amacıyla düzenlenen “1. Uluslararası Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) Ülkeleri Antalya Zirvesi” Antalya Belek’te başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, Serik Belediyesi, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ve Türk Hava Yolları (THY) işbirliği ile düzenenlenen zirveye, MENA bölgesindeki 14 ülkeden 250 seyahat acentesi, 20 büyükelçi, diplomat ve bürokrat ile 70 medya mensubu katıldı.

Toplantıya katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman Antalya’nın Türkiye’nin öncü ve ileri turizm destinasyonlarından olduğunu söyledi. Türkiye’nin turizmden büyük pay alan ülkelerden olduğunu anlatan Yayman, deniz ve kültür turizminin yanı sıra kongre ve fuar turizminin de son yıllarda geliştiğini belirtti. Bakanlık olarak ayrı bir önem verdikleri EXPO 2016 Antalya etkinliğinde 8 milyon misafiri ağırlayacaklarını vurgulayan Yayman, Antalya’da Kültür ve Turizm Bakanlığı ofisi açacaklarını, bunun Türkiye’de az görülen bir uygulama olduğunu kaydetti.
DÜNYADA EN FAZLA HARCAMAYI ARAP TURIST YAPIYOR
Arap Turizm Birliği Başkanı Dr. Bandar Fahad Al-Fehaid de Türkiye’ye geçen yıl yaklaşık 2,5 milyon Arap turistin geldiğini ve 4 milyar dolardan fazla harcama yaptığını söyledi. Al-Fehaid, dünya pazarında en fazla harcama yapan grubun Arap turistler olduğuna işaret etti. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ile tanıştığını anlatan Al-Fehaid, “Türkiye ve Arap ülkelerine yönelik yatırımcıları ele aldık. Nasıl destek alabiliriz diye konuştuk. Arap ülkeleri ile Türkler arasındaki turizm göstergesini nasıl yükseltebilirizi, Türkiye’den birkaç Arap ülkesine THY seferleriyle yolcularını nasıl artırabilirizi konuştuk” dedi. Al-Fehaid, şunları söyledi: “Arap yatırımcıların Türkiye’deki yatırımlarına yönelik çalışmalar yürütüyoruz. İki bölge arasındaki turizm göstergelerini nasıl yükseltebiliriz konusunda işbirliğimiz devam ediyor. Körfez Arapları, yılda 57 milyar dolardan fazla sağlık turizmine harcama yapıyor. Bu konuda Türkiye için de ayrı bir çalışma yapılacak çünkü Türkiye bu konuda öncü bir ülke, tecrübesi var.”
MENA ÜLKELERINDEN 2 MILYON 700 BIN TURIST
Antalya Valisi Muammer Türker de 2015 yılı itibarıyla Antalya’ya yurtdışından turistik amaçlı gelen ziyaretçi sayısının 10 milyon 869 bin kişi, MENA ülkelerinden Türkiye’ye gelen turist sayısının ise 2 milyon 700 bin civarında olduğunu kaydetti. MENA ülkelerinden Antalya’ya gelen turist sayısının 70 bin civarında olduğunu dile getiren Türker, “Bu nedenle, Ortadoğu-Kuzey Afrika ülkeleri ve Türkiye arasındaki sıkı dostlukların gelişmesi ve ilişkilerinin daha hızlı bir ivmeyle artması amacıyla gerçekleştirmekte olduğumuz program önemli” dedi.
20 MİLYON TURİST AĞIRLIYORUZ
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ise Antalya’nın gerek Türkiye içinden gerek dünyadan göç aldığına ve nüfusunun her yıl yüzde 3’e yakın arttığına dikkati çekerek, kentte yaklaşık 800 bin turistik yatak kapasitesi bulunduğunu kaydetti. Türel, “Nüfusumuzun 5-6 katı kadar turiste ev sahipliği yapıyoruz. Yerli turistlerle birlikte her sene 20 milyon turisti ağırlıyoruz. Bazı tarım ürünlerinde dünyanın en güçlü üreticileri arasındayız. Antalya hastaneleri organ naklinde dünya çapında başarı kazanmışlardır. Antalya’da senede 50 binden fazla konut satılıyor, bunun 6 bin kadarını yabancı ülke vatandaşları alıyor” diye konuştu.
İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI
Büyük projeleri yap işlet modeliyle yapmayı planladıklarını açıklayan Türel, geçen yıl Fransa Cannes’daki MIPIM fuarında projelerin uluslararası yatırımcılara sunulduğunu, bu yıl da aynı fuara katılacaklarını belirtti. Başkan Türel MENA bölgesi ülkelerine işbirliği çağrısı yaparak, “Elbette bu projelerde dost ve kardeş ülkelerimizin yatırımcılarıyla işbirliği yapmayı arzu ederiz. Antalya artık sadece yatırım alan değil, aynı zamanda yurtdışında yatırım yapan bir şehirdir. Birçok sanayici ve işadamımızın yurtdışında, özellikle de MENA bölgesinde önemli yatırımları bulunmaktadır. Karşılıklı ortak yatırımlarda gerçekten önemli potansiyel ve imkanlarımız bulunmaktadır” dedi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle