Hoşgeldiniz  

Mecliste kardeş kent tartışması

Semih Köken | 15 Haziran 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Mecliste kardeş kent tartışması

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi’nin Ağrı’nın Patnos ilçe belediyesi ve bu ilçeye bağlı Dedeli belde beledisiyle kardeş kent olmasına ilişkin mecliste yaşanan tartışmada CHP grubu, her iki belediyenin de Ak Partili olduğunu belirterek itiraz etti. Meclis Başkanı Mesut Kocagöz, itirazlar karşısında bunun bir hükümet politikası olduğunu belirterek, “Burada gönül köprüsünü kurmamız gerekiyor” dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı olağan meclis toplantısının ikinci oturumu, Antalya Su ve Atıksu (ASAT) Genel Müdürlüğü’nde toplandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in yurtdışında olması dolayısıyla meclisi Başkanvekili Mesut Kocagöz yönetti.

AĞRI’DAN KARDEŞ KENTLER

Mecliste Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Ağrı’nın Patnos ve Patnos’un Dedeli belediyeleriyle ‘kardeş kent’ olmasına CHP grubu itiraz etti. CHP sözcüsü Cansel Tuncer, Patnos’un Antalya’ya denk olmadığını savunarak, “Antalya’nın yatırıma ihtiyacı olan ilçeleri var. İbradı var, Gündoğmuş var. Yatırımları buraya götürelim” dedi.

HÜKÜMET POLİTİKASI

Meclis Başkanı Kocagöz, Tuncer’in kıyaslamasına “Orada diktiğin fidan burada meyve verecektir. Biz fitneyle savaşıyoruz. Oraya su, elektrik yatırımı, yol yatırımı yapmak bu fitneyi bitirmiyor. Kardeş olmak, beraber olmak için şanlı bayrağın dalgalanabilmesi için çok özel bir yer. Birbirimize daha sıkı sarılmak zorundayız. Bu ülke, bu vatan tek” diye konuştu. Kardeş kentlerin bir hükümet projesi olduğunu, bu kapsamda Samsun’un Tunceli ile kardeş kent olduğunu aktaran Kocagöz, “Bu hükümetin bir politikası. Burada gönül köprüsünü kurmamız gerekiyor” dedi.

‘HANGİ PARTİDEN?’

CHP’li üye Mustafa Reşat Oktay, Patnos ve Dedeli’nin hangi partinin belediyesi olduğunu sordu, “AKP’li bir belediyeye yardım etmiş olmayalım” dedi. Oktay’ın çıkışına cevap veren Ak Parti sözcüsü Bahattin Bayraktar,“Mesele Ak Parti meselesi değil. Öğrenmek istiyorsan google’a gir” dedi. Tartışmaların ardından Bayraktar her iki belediyenin de Ak Partili olduğunu söyledi. Yapılan oylamada Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Patnos ve Dedeli’yle kardeş kent olması oy çokluğuyla kabul edildi. MHP grubu bu tartışma içinde yer almayarak oy kullanmadı.

Büyükşehir Belediyesi Kardeş Kent protokolüyle Dedeli’ye 2 milyon 100 bin TL’lik kültür ve yaşam merkezi, Patnos’a da 2 milyon 215 bin TL’lik şehir mobilyaları yapma yükümlülüğü bulunuyor.

KONYAALTI SAHİLİ

Mecliste, Büyükşehir Belediyesi’nin Konyaaltı sahilinde hayata geçireceği sahil projesi için hazine arazilerinin kiralanmasına ilişkin Maliye Bakanlığı’yla sözleşme imzalanması için encümene yetki devrinin görüşüldüğü gündem CHP grubunun muhalefetiyle karşılandı.

CHP Sözcüsü Cansel Tuncer, Büyükşehir Belediyesi’nce açıklanan proje Antalya Müzesi’nden başlayarak devam eden bir düzenleme öngöresine rağmen kullanılacak alana ilişkin şimdi parça parça protokollerin gündeme getirildiğini iddia etti. Tuncer, Konyaaltı sahilinde yapılacak çalışmanın bir bütün olarak meclis gündemine getirilmesini istedi.

CHP’li üye Recep Tokgöz ise 30 Mart 2014 yerel seçimlerinin ardından Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Sahiller bedava Antalya’ya iyi gelecek’ şeklinde sloganlarla Konyaaltı’nda bir düzenleme yaptığını hatırlatarak, “Şezlonglar çalındı, şemsiyeler ortada yok. Bazı bölümlerde var. Buraların da birilerine kiraya verildiğini görüyoruz. Antalyalıların yararlandığı Konyaaltı sahilinde ne oluyor ben bilmiyorum. Konyaaltı sahil projesi bütün sahili kapsayan bir projeyken bölük pörçük bir gündemle karşılaşıyoruz. Bu proje içinde yapılmak istenenleri getirsinler değerlendirelim” diye konuştu. CHP’li bir diğer üye Sıtkı Soydal, sahilde en az 5 noktanın üçüncü kişilere kiraya verildiğini iddia etti.

Meclis Başkanı Kocagöz, bu iddiayı değerlendireceklerini belirterek Konyaaltı sahil düzenleme projesi kapsamında Hazine’den yapılacak kiralamalara ilişkin gündem maddelerinin oylanmasını istedi. Oylamada Büyükşehir Belediyesi’nin Maliye Bakanlığı’yla Konyaaltı sahiline ilişkin imzalayacağı kiralama protokolü için Encümene yetki verilmesi oy çokluğuyla kabul edildi.

‘UÇAN KUŞTAN SORUMLUYUZ’

Büyükşehir Belediyesi’nin Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi bahçesinde, 8 bin 672 metrekare alanda yapacağı katlı otoparka ilişkin hazineden irtifak hakkı alınmasına ilişkin gündemde CHP ‘çekimser’ oy kullandı. CHP’li üye Recep Tokgöz, otopark yapılmak istenen alanın Hazine mülkiyetinde bulunduğunu belirterek, “Bizim olmayan bir yerde bize ne oluyor da otopark yapmaya kalkıyoruz? Sağlık Bakanlığı var, olmadı TOKİ var” dedi. Meclis Başkanı Kocagöz, Büyükşehir Belediyesi’nin Antalya’da uçan kuştan sorumlu olduğunu savunarak, “Büyükşehir’in ilgisi vardır. Olmuyorsa burada oturmayalım. Bölgedeki otopark ihtiyacı ortadadır. Biz bu ihtiyacı gidermekle mükellefiz” dedi.

YAĞLI GÜREŞİN MERKEZİ ANTALYA’DIR

Mecliste, Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği’ne üye olmasına, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek itiraz etti. Birliğin Balıkesir merkezli kurulmak istendiğini belirten Böcek, “Ata sporunun merkezi Antalya. Bu konuyla ilgili Elmalı, bu yıl 664’üncüsünü yapacak. Elmalı’dan sonra Kırkpınar geliyor. Balıkesir’de kurulan bu birliğe girilmesinin uygun olduğunu düşünmüyoruz” diye konuştu. Böcek, Türkiye’de birliğin Antalya merkezli kurulması gerektiğini söyledi. Tartışmaların ardından ilgili gündem yeniden değerlendirilmek üzere Yazı İşleri ve Kararlar Daire Başkanlığı’na iade edildi.

MECLİSTE MAVİ ŞIKLIĞI

CHP grubunda belediye başkanlarına ve grup sözcüsü ayrılan ön sırada Konyaaltı Belediye Başkanı Böcek ve Grup Sözcüsü Tuncer yer aldı. İkili mavi ceketleriyle dikkat çekerken meclisi yöneten Kocagöz, Ak Parti sıralarında Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ve MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli de maviyi tercih edenler arasındaydı.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle