Hoşgeldiniz  

Manavgat ve Alanya’da su baskını tarih olacak

Semih Köken | 09 Aralık 2015 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

kanal temizleme3Antalya Büyükşehir Belediyesi Su ve Atıksu İdaresi Genel Müdürlüğü (ASAT), Manavgat ve Alanya’da yağmur suyundan kaynaklanan taşkın ve su baskınlarını önlemek amacıyla drenaj hatlarında temizlik çalışması yapıyor.  ASAT Genel Müdürü Faruk Karaçay, alt yapının Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanmasının ilçeler için büyük bir şans olduğunu söyledi.

 

Manavgat ve Alanya ilçelerinde yıllardır temizlenmeyen ve kış aylarında yağmursuyu baskınlarına neden olan tıkalı hatlar, önce kapalı devre robotlu kanal görüntüleme araçları ile tespit ediliyor. Böylece hattın önünde engel oluşturan, kum, yağ, plastik, poşet, ahşap, kablo gibi atıklar nedeniyle çapı daralmış borulara müdahale ediliyor. Kombine kanal temizleme araçları dakikada 170 bar basınca sahip tazyikli su ile kanal içerisindeki atıkları önce bir noktada topluyor, yüksek emiş gücüne sahip menholler vasıtasıyla vakumlayarak dışarı çıkartıyor.

SU BASKINLARI TARİH OLACAK

Manavgat ve Alanya’da toplam 141 kilometre yağmursuyu drenaj hattı temizliği gerçekleştirilecek. Temizliğin 98 kilometrelik kısmı 200 ile 600’lük drenaj hatlarında, 26 kilometrelik kısmı ise 800 ile 1200 lük drenaj hatlarında yapılacak. 1 metre ile 4 metre arasında genişliğe sahip büyük beton menfezlerin de temizleneceği çalışmada yağmur suyu sağlıklı bir biçimde iletilir hale getirilecek. İş kapsamında ayrıca temizliği yapılan hatların ve mazgalların koordinatları alınarak dijital haritaları çıkartılacak. Manavgat ve Alanya ilçelerinde yağmursuyu baskınlarının ortadan kaldırılması için başlatılan çalışma 1 milyon 796 bin 960 liraya mal olacak.

YAĞMURSUYU HATTINA EVSEL BAĞLANTI YASAK

Yağmursuyu drenaj hatlarının temizlik öncesi robot kamera ile yapılan tespit görüntülerinde bazı ev ve işyerlerinin kanalizasyon atıklarının yağmursuyu drenaj hattına bağladığının tespit edildi. Çevre sağlığını tehlikeye atan bu uygulamanın yasal olmadığı ve cezai müeyyideleri olduğu  vurgulandı.

5 YILDIR HİÇ TEMİZLENMEYEN HATLAR VAR

Manavgat ve Alanya ilçelerinde yağmursuyu drenaj hatları temizlenmesinin büyük önem taşıdığını belirten ASAT Genel Müdürü Faruk Karaçay, yıllardır temizlenmemiş kanalizasyon ve yağmursuyu hatlarının olduğunu ifade etti.  İlçe ve belde belediyelerin imkanları ile gerekli temizliğin bugüne kadar yapılamadığına dikkat çeken Karaçay, “5 yıldır hiç temizlenmemiş hatlar var. Hatlar kum başta olmak üzere atıklarla dolunca borunun kesiti daralıyor. Kesit daralınca havalandırma bacalarından ya da giriş mazgallarından su geri fışkırıyor. Alt yapının Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanması ilçeler için çok büyük bir şans. Yıllardır temizlenmeyen hatlar şimdi dünya standartlarında temizleniyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Menderes Türel başta olmak üzere, turizmimizin gözbebeği Manavgat ve Alanya’mızı çok önemsiyoruz.  Yatırımlarımız aralıksız devam edecek” diye konuştu.

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle