Hoşgeldiniz  

Macaristan EXPO 2016’da Osmanlı motifli bahçe kuracak

Semih Köken | 13 Ocak 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Macaristan EXPO 2016’da Osmanlı motifli bahçe kuracak

Osmanlı dönemine dayanan tarihi ve köklü bir geçmişe sahip olan Macatistan-Türkiye ilişkileri EXPO 2016’da açılacak Macaristan Ülke Bahçesi ile daha da pekişecek. Orta Avrupa Ülkesi Macaristan, Osmanlı motiflerini de içeren bir proje ile EXPO 2016’da yer alacak. Macaristan Süs Bitkileri Bahçeciliği Birliği Başkanı ve Ülke Komiseri Dr. László Orlóci projeden çok etkilendiklerini belirterek, “Birçok kez EXPO’lara katıldık ama bu kadar büyük bir alanda hiç yer almadık. Ülkemizi en iyi şekilde temsil edebilmek için elimizden geleni yapacağız” dedi.

EXPO 2016 Antalya’ya katılım kararı alan Macaristan adına, Macaristan Süs Bitkileri Bahçeciliği Birliği Başkanı ve Ülke Komiseri Dr. László Orlóci’nin başkanlığındaki 5 kişilik heyet, Aksu’dabulunan EXPO 2016 Antalya SergiAlanı’ndaincelemelerdebulundu.

Heyet, Genel Sekreter Yardımcısı Levent Murat Danışman tarafından karşılandı. Danışman, “EXPO 2016 bizim için çok önemli. Ülkemizde ilk kez gerçekleşecek bu projede Macaristan’ı da aramızda görmekten çok mutluyuz” dedi. Danışman, bin 121 dönümlük sergi alanında asıl vitrinin botanik olduğunu ancak alandaki bütün yapıların bir kalkınma projesi olarak planlanan kalıcı yapılar olacağını söyledi.

Toplantının sonunda Genel Sekreter Yardımcısı Levent Murat Danışman konuk heyete EXPO 2016’nın sembol çiçeği şakayık takdim etti. Macaristan Süs Bitkileri Bahçeciliği Birliği Başkanı ve Ülke Komiseri Dr. László Orlóci de Danışman’a 30 yıl önce Türkiye’den Macaristan’a giden ve ıslah edilen Karadeniz kökenli karayemiş (Prunus laurocerasus) hediye etti. Orlóci, amaçlarını iki ülke arasındaki tarım ve botanik bağlarını daha da güçlendirmek olduğunu söyledi.

Toplantının ardından çıkılan alan gezisinde Macaristan heyetine proje ve ülke bahçeleri hakkında detaylı bilgi verildi. ”Çok büyük ve çok güzel bir proje” sözleriyle EXPO 2016 projesiyle ilgili beğenisini dile getiren Ülke Komiseri Dr. László Orlóci şunları söyledi:

“Sadece Asya için değil, Avrupa hatta tüm dünya için çok önemli bir proje. Ziyaretçiler açısından bakacak olursak göl, restoranlar ve aktivite alanları en önemli yerler. Kuracağımız ülke bahçesinde projemizin ana fikri çocuklara odaklanmak. Çocuklar geçmişten bugüne ve geleceğe nasıl öğrenir bunu anlatmak. Türkiye ve Macaristan olarak ortak bir geçmişimiz var ve biz bu tarihsel geçmişten son derece gururluyuz. Ama biz şimdiki zaman ve geleceğe odaklanacağız çünkü iki ülke olarak birçok farklı ilişki için de potansiyelimiz var.”

Daha önce de birçok EXPO’da yer aldıklarına vurgu yapan Orlóci, bugüne kadar hiç bu kadar büyük bir alanda yer almadıklarını, Macaristan olarak ülkelerini en iyi şekilde temsil edebilmek için ellerinde gelenin en iyisini yapacaklarını söyledi.

Macaristan EXPO 2016 Sergi Alanı’nda kuracağı ülke bahçesinde Gül Baba, Buda Kalesi ve Gazi Kasım Paşa Cami gibi Macaristan’daki Osmanlı motiflerini de içeren bir proje hazırlayacak.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle