Hoşgeldiniz  

KPSS Soruşturmasında 17 Kişi Tutuklandı

SEMİH KÖKEN | 24 Nisan 2015 | Gündem A- A+

KPSS’deki usulsüzlük iddialarına ilişkin gözaltına alınıp mahkemeye sevk edilen 42 kişiden 25’i serbest bırakıldı, 17’si tutuklandı.

KPSS’deki usulsüzlük iddialarına ilişkin olarak, tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk edilen 42 kişiden 25’i adli kontrolle serbest bırakılırken, 17’si tutuklandı.

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman, 44 şüpheliden 42’sini, “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak”, “kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık” ve “evrakta sahtecilik” suçlarından tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk ederken, 2 kadını serbest bıraktı.

Nöbetçi Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği, 25 kişinin adli kontrolle serbest bırakılması, 17 kişinin ise tutuklanması kararını verdi.

SORUŞTURMA NASIL BAŞLADI?

2010 KPSS kopya soruşturması 10-11 Temmuz 2010’da gerçekleştirilen ve 280 bin kişinin girdiği KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı’nda 350 kişinin tüm soruları doğru cevapladığının ortaya çıkmasıyla başladı.

O dönem soruşturmayı yürüten memur suçlarından sorumlu Başsavcıvekili Şadan Sakınan‘ın talimatıyla ÖSYM ve METEKSAN’da aramalar yapıldı. Bilgisayarların kopyalarına el konuldu. Soruşturmada ilk gözaltına alınan, Isparta‘da çobanlık yapan öğretmen adayı Baki Saçı oldu. Saçı verdiği ifadede, soruların kendisine Ankara‘da oturan Berat Koşucu adlı arkadaşı tarafından “Sana bir hediyem var” denilerek e-posta üzerinden gönderildiğini, ancak bilgisayarının arızalı olması nedeniyle buna bakamadığını anlattı. Gözaltına alınan Koşucu sorgusunun ardından serbest bırakıldı.

Soruşturmayı derinleştiren savcılık, ÖSYM çalışanlarının mal varlıkları ile banka hesaplarını mercek altına aldı. Bazı çalışanların hesaplarında yüklü miktarda para giriş çıkışları olduğunu tespit eden savcılık, soruşturmayı 2005-2010 yıllarını kapsayacak şekilde genişletti.

ESKİ SAVCI HAKKINDA SUÇ DUYURUSU

Cumhuriyet Savcısı Yücel Erkman, daha önce soruşturmayı yürüten eski AnkaraCumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan hakkında ‘delil niteliği taşıyan sınav kitapçıklarının imha edildiği’ gerekçesiyle Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) suç duyurusunda bulundu.

HSYK geçen Aralık ayında Sakınan hakkında ‘mal varlığında yaşanan ciddi artış’ nedeniyle soruşturma izni vermişti.

SORUŞTURMADA ADI GEÇEN DERNEKLER

Emniyet sorgusunda şüphelilere yöneltilen soruların açıklamasında “2010 KPSS sorularını sızdırdığı değerlendirilen Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği, MaltepeDeshaneleri, Fem Dershaneleri ve Türkiye geneli birçok firma ve eğitim kurumununFethullah Gülen Cemaati’ne yakın olduğu ve dolayısıyla bu Cemaat‘in menfaatleri doğrultusunda faaliyet yürüttüğü değerlendirilmektedir” denildi.

MASAK RAPORUNDAN ALINTI YAPILDI

Şüphelilere emniyet sorgusunda MASAK raporundan da alıntı yapılarak sorular yöneltildi. Hürriyet gazetesinin haberine göre, söz konusu raporda, KPSS’de kopya iddialarının merkezinde olduğu iddia edilen Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği’nde çalışanlar üzerinden yüklü miktarda para transferi yapıldığı tespiti yer almıştı. Şüphelilere bu rapordaki “2010 KPSS sınavına girip 100 ve üzeri net yapan 3 bin 227 şüphelinin birliktelikleri incelendiğinde büyük bir aday kitlesinin birlikte hareket ederek belirtilen kurumlarda çalıştıkları ve Fethullah Gülen Cemaati’ne yakın oldukları anlaşılmaktadır” ifadeleri hatırlatıldı.

Şüphelilere “Fethullah Gülen’i tanıyor musunuz? Bu şahsa ait olduğu kamuoyu tarafından bilinen eğitim kurumu, dershane, yurt ve bunun gibi özel bir firma ile daha önce bağlantıya geçtiniz mi? Bu şahsa ait olduğunu bildiğiniz bunun gibi kurumların isimleri nelerdir? Ayrıca kamuoyunda Cemaat evleri olarak bilinen ve bu şahsın oluşumunun tabanına mesaj vermek üzere sesli ve görüntülü propagandası için kullanılan evlere gittiniz mi?” soruları soruldu.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle