Hoşgeldiniz  

Kiev’de patlama sesleri

Semih Köken | 24 Şubat 2022 | Ekonomi, Gündem, Turizm, Yaşam A- A+

Rusya Devlet Başkanı Putin, yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Donbass’a yönelik askeri operasyon başlattıklarını duyurdu.

Putin, “Rusya’nın NATO’nun genişletilmemesi konusunda bir uzlaşmaya varma girişimleri boşa çıkarıldı. İttifakın genişlemesiyle birlikte durum daha tehlikeli hale geliyor. Artık buna sessiz kalamayız” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında bunun bir “işgal” olmadığını fakat “özel askeri operasyon” olduğunu dile getiren Putin, Ukrayna’dan kaynaklı olduğunu ifade ettiği tehditler karşısında Rusya’nın kendisini savunacağını söyledi.

Rus Lider Ukrayna askerlerine silah bırakma ve çekilme çağrısı yaptı.

PATLAMA SESLERİ

Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki Reuters muhabiri kentte top ateşi sesine benzer sesler duyulduğunu ifade etti.

Putin, bölgeyi askerlerden ve çatışmalardan arındırmak için bu adımın atıldığını söylerken uluslararası kamuoyu Kiev, Mariupoli, Harkov ve Odeassa’da patlama sesleri duyulduğunu aktardı.

Ukrayna’da yayım yapan Pravda haber sitesi, Ukrayna İçişleri Bakanlığı’ndan bir yetkiliye dayandırdığı haberinde Rusya’nın, Ukrayna’nın Kiev ve Kharkiv şehirlerindeki askeri idare merkezlerini füzeyle vurduğunu belirtti.

Öte yandan, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetlerinin liderlerinin Kiev’in saldırganlığının püskürtülmesi için Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den yardım talep ettiğini açıklamıştı. Putin’in kararının bu yardım talebinden sonra gelmesi ise dikkat çekti.

 

ZELENSKİ’DEN İLK AÇIKLAMA

Harekatla ilgili açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, “Eğer canımıza, özgürlüğümüze, çocuklarımıza saldırılırsa, kendimizi savunacağız, saldırmayacağız, kendimizi savunacağız” dedi.

ABD’DEN SERT YANIT

.ABD Başkanı Joe Biden yayımladığı yazılı açıklamada, “Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımdan yalnızca Rusya sorumludur” dedi.

“ABD ile müttefiklerinin birleşik ve kararlı bir şekilde karşılık vereceğini” belirten Biden, “tüm dünyanın Rus askeri güçlerinin sebepsiz ve haksız bir saldırısına maruz kalan Ukrayna halkı için dua ettiğini” söyledi.

UKRAYNA’DA TÜRKİYE’YE ÇAĞRI

Ukrayna’nın Türkiye Büyükelçiliği, Twitter’da yaptığı paylaşımda, “Rusya Federasyonu, Ukrayna’ya karşı bir savaş başlattı. Barışçıl Ukrayna şehirleri bombalanıyor” ifadelerini kullandı.

Büyükelçilik, “Stratejik ortağımız Türkiye’yi ve dost Türk halkını bu zor zamanda bizi desteklemeye çağırıyoruz” dedi.

“SAVAŞ İLAN EDİLDİ”

Ukrayna’nın BM Büyükelçisi, Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, “Rusya Federasyonu büyükelçisi, üç dakika önce devlet başkanın ülkeme savaş ilan ettiğini doğruladı” dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba da, Twitter paylaşımında Putin’in ülkesine geniş çaplı bir işgal başlattığını söyledi.

Ülkesinin barışçıl şehirlerinin saldırı altında olduğunu söyleyen Kuleba, “Ukrayna kendisini savunacak ve de kazanacak. Dünya Putin’i durdurabilir ve durdurmalıdır. Şimdi harekete geçme zamanı” diye yazdı.

NATO’DAN KINAMA

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik “ihtiyatsız saldırısını” kınadı.

Twitter’da bir paylaşım yapan Stoltenberg, “sayısız sivilin hayatının riske atıldığını” söyledi ve “Bu, uluslararası hukukun ciddi bir ihlali ve Avrupa-Atlantik güvenliğine yönelik ciddi bir tehdittir” diye ekledi.

NATO müttefiklerinin Rusya operasyonu değerlendirmek üzere bir araya geleceğini söyledi.

SIĞINAK OLARAK KULLANILIYOR

Ukrayna, Rus saldırılarına karşı bazı şehirlerde vatandaşlar için sığınaklar açtı.

Ukrayna’da metro istasyonları da sığınak olarak kullanılıyor

FİLODAN ÇIKARTMA HAREKATI

Rus Haber Ajansı ise Karadeniz Filosu’nun çıkartma harekatı başlattığını duyurdu. Rusya, Ukrayna ve Belarus ile olan batı sınırında hava sahasının sivil uçuşlara kapatıldığını duyurdu.

Rus Haber ajansına göre de, Ukrayna’nın genelindeki tüm askeri tesislere roket saldırıları başladı.

“NATO’NUN SAVAŞ MAKİNESİ RUSYA’NIN SINIRLARINA YAKLAŞIYOR”

Sputnik’in aktardığına göre, Putin’in açıklamasından satır başları şöyle:

-Rusya, Ukrayna’yı silahsızlandırmaya çalışacak.
-Ukrayna’nın işgali, Rusya’nın planları dahilinde değil.
-(Ukrayna vatandaşlarına hitaben) Kırımlılar seçimini yaptı. Adımlarımız tehditlere karşı öz savunmadır.
-Dış güçlere seslenmek istiyorum. Kim Rusya’ya tehdit oluşturmaya çalışırsa, derhal karşılık verilecek.
-Rus halkının desteğine güveniyorum.
-Rusya son 30 yıldır NATO’nun doğuya doğru yayılmaması konusunda uzlaşmaya çalışıyor ancak hep aldatma, baskı ve şantaj -girişimleriyle karşı karşıya kaldı. NATO’nun savaş makinesi Rusya’nın sınırlarına yaklaşıyor.
-Sovyetler Birliği 1980’lerin sonunda zayıfladı ve çöktü. Bu hepimiz için, iradenin felç olmasının yok olmaya yol açacağı konusunda bir ders oldu.
-(ABD’nin adımları hakkında) Dünyada hegemona uymayan her şey gereksiz ilan edildi. Ve eğer birisi buna katılmazsa onu dizlerinin üzerine çöktürdüler.
-Rusya’nın Ukrayna’dan gelen sürekli bir tehdit karşısında kendisini güvende hissetmesi, gelişmesi ve var olması mümkün değil.
-Sovyetler Birliği’nin çökmesinden sonra kurulan modern Rusya, dünyanın en büyük gücüdür. Bunun, saldırganların yenilgisine yol açacağından kimsenin şüphesi olmasın.
-Rusya’nın NATO’nun genişletilmemesi konusunda bir uzlaşmaya varma girişimleri boşa çıkarıldı. İttifakın genişlemesiyle birlikte durum daha tehlikeli hale geliyor. Artık buna sessiz kalamayız.
-ABD ve müttefikleri ‘Rusya’yı çevreleme’ yönünde bir politikaya sahip. Ancak bizim için bu, Rusya’nın varlığına yönelik ciddi bir tehdit.
-(Ukrayna vatandaşlarına hitaben) İlişkilerimize kimsenin müdahale etmesine izin vermeyelim. (Odatv)

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle