Hoşgeldiniz  

KEMİAD: IDYROS ANTİK KENTİ KAZILARI KEMER’E DEĞER KATACAK!

Semih Köken | 05 Ağustos 2017 | Antalya Haber, Gündem, Kemer Güncel, Yaşam A- A+

KEMİAD: IDYROS ANTİK KENTİ KAZILARI KEMER’E DEĞER KATACAK!

KEMİAD Başkanı Özgür Kurga, “  Idyros Antik Kenti’nin kazısının yıllardır başlaması için uğraş verdik. Antik Kentin gün yüzüne çıkması bir hayaldi. Bu hayalin gerçekleşecek olması bizleri çok heyecanlandırıyor.  Kazıya Kemer İş Adamları olarak bizlerde elimizden gelen katkıyı koyuyoruz. Bu kazı çalışmaları sonrasında hem bölgemiz Kemer hem de Antalya Turizmi çok büyük bir değer kazanacak” dedi.

Antalya’nın Kemer ilçesinde yer alan Idyros Antik Kenti’nde kazılar başladı. Geçtiğimiz Nisan ayında Kemer’e bir ziyaret gerçekleştiren Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun, Idyros Antik Kenti ziyaretinde verdiği müjde sonrasında başlayan kazıların ilk etabı yıl sonuna kadar sürecek.

Kemer Koyu, Ayışığı Parkı ile Balıkçı Barınağı arasında yer alan ve bir kısmı yer üstünde yer alan Idyros Antik Kenti arkeolojik kazı çalışmaları Antalya Müzesi Başkanlığı tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle yürütülüyor. Kazıda, bilimsel danışmanlığı Yrd.Dç.Dr. Murat Karademir ve alan koordinatörlüğünü ise Yrd. Dç. Dr. Hakan Öniz yapıyor.

Idyros Antik Kenti’nin kazısının yıllardır başlaması için uğraş verdik!

KEMİAD ( Kemer Turizmci İş Adamları Derneği) kazılara katkı koyarken, KEMAİD Başkanı Özgür Kurga, yaptığı açıklamasında “Idyros Antik Kenti’nin kazısının yıllardır başlaması için uğraş verdik. Antik Kentin gün yüzüne çıkması bir hayaldi. Bu hayalin gerçekleşecek olması bizleri çok heyecanlandırıyor. Kazılar sonrasında Kemer merkezinde bir Antik kent gün yüzüne çıkacaktır. Böylece otellerde konaklayan turistlerin Kemer’e gelmesi için bir sebep olacak ve bu vesile ile esnafımızda fayda sağlayacaktır. Bu kazı çalışmaları sonrasında hem bölgemiz Kemer hem de Antalya Turizmi çok büyük değer kazanacak. Proje kapsamında Kemer’in simgesi ‘Antik Kemer’ Balıkçı Barınağının deniz ile buluştuğu noktada yeniden restore edilecek ve Kemer simgesine kavuşacaktır. Bu kazıya Kemer İş Adamları olarak bizlerde elimizden gelen katkıyı koyuyor ve kazı sonuçlarını merakla bekliyoruz” dedi.

Çalışmalarda 15 işçi ve öğrenciler olmak üzere toplam 21 kişi çalışıyor. Bu Ekip içerisinde arkeolog ve sanat tarihçilerinden oluşmuş bir ekip de bulunuyor. Yine klasik arkeoloji bölümünde yüksek lisans yapan tecrübeli, alanında uzman öğrenciler de kazıda yer alıyor.

Idyros, denizci bir kent olma özelliği taşıyor!

İdyros Antik Kenti Likya bölgesi sınırları içerisinde kalan konumu itibari ile denizci bir kent olma özelliği taşıyor. Idyros’un  bulunduğu alan denize çok yakın olması sebebiyle Akdeniz ticareti yapan gemicilerin, uğrak noktası olduğu düşünülen bir kent. Kent ile ilgili günümüze kadar yapılmış yayınlar araştırıldığında kent tarihi hakkında sınırlı bilgiler elde edilirken, bu bilgiler ışığında, kentin genel yapısına bakıldığında bölgede19 76-77 yıllarında çok kısa süreli bir arkeolojik kazı çalışması gerçekleştirildiği ve günümüze kadar  bölgede o tarihten bu yana arkeolojik kazı faaliyeti olmadığı görülmüştür.

Kilise, Idyros’un simge yapılarından!

Araştırmalar ışığında, kentin ilk iskanının Helenistik döneme kadar gittiği devamında Roma ve Bizans olarak yerleşimin devam ettiği görülmektedir. Kentin bilinen en dikkat çekici yapısı, Bizans Dönemine tarihlendirilen mozaikli kilise yapısıdır. Bu yapı Idyros’un simge yapılarındandır. Arkeolojik kazı çalışmaları 2017 yılından itibaren mozaikli kilise ve çevresindeki yapı kalıntıları etrafında gerçekleştirilecek ve antik kent Idyros, yapılan kazılar eşliğinde bilim dünyası ile turizmin hizmetine kazandırılacak.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle