Hoşgeldiniz  

Kemer battı batıyor

Semih Köken | 02 Mart 2016 | Gündem, Kemer Güncel, Siyaset, Yaşam A- A+

Kemer battı batıyor

Rusya ile yaşanan kriz en çok Kemer’i etkiledi. Çarşısında yaprak kıpırdamayan ilçede esnaf adeta borç içinde yüzüyor. Rus’tan umudunu kesen esnaf, gözünü Avrupalı ve yerli turistte dikti

ÖZEL HABER: Kubilay ELDEMİRCİ

-Rusya ile yaşanan kriz en çok Kemer’i etkiledi. Çarşısında yaprak kıpırdamayan ilçede esnaf adeta borç içinde yüzüyor. Rus’tan umudunu kesen esnaf, gözünü Avrupalı ve yerli turistte dikti.

-KESDER Başkanı Abdullah Çilengir, birçok esnafın gelecek 10 yılının ipotek altında olduğunu belirtirken, turizmci Özgür Kurga esnafın kredi borçlarının yapılandırılması önerisinde bulundu.

Kemer Esnafları ve Turizmcileri Derneği (KESDER) Başkanı Abdullah Çilengir ve turizmci Özgür Kurga, turizm sektöründe yaşanan kriz nedeniyle ilçede durumun kötüye gittiğini söyledi. Antalya Gazetesine konuşan Çilengir ve Kurga, endişelerini dile getirdi ve yetkililerden destek istedi.

 

ESNAF BORÇ İÇİNDE YÜZÜYOR

Abdullah Çilengir, Kemer esnafının borç içinde yüzdüğünü belirterek, ”Kemer’de adeta sessiz bir şehir gibi. Kemer’deki işyerlerinin yüzde yirmisi boş diyebiliriz. Öyle kötü ki sokaklarda adeta yaprak kıpırdamıyor. Satışlar olmayınca zaten zor durumda olan esnaf borç içinde yüzmeye başladı. Birçoğu geçtiğimiz yıllarda krizden etkilenmişti. Şimdi bırakın borçlarını ödemeyi hepsinin gelecek 10 yılı ipotek altında. Birçoğu işyerine yeni ürün bile almadı. Elindeki malları bitirmeye çalışıyor. Şuan bütün mağazalar dekor yapar sezona hazırlanırdı. Şimdi bunu bile yapan yok. Ama Kemer’e in cin top oynuyor. Açıkçası Kemer’de bu sezon için hiç kimsenin heyecanı yok, beklentisi yok, umudu yok. Sezonun ortasına doğru durumun daha da kötüleşeceğini tahmin ediyorum. Belki biraz Avrupalı gelecek ama onun da yeterli olacağını düşünmüyorum” dedi.

 

TURİSTİ ÇARŞIYA ÇIKARTMALIYIZ

Çilengir, Kemer esnafı olarak adeta hızla bir araçta gözü kapalı gittiklerini ifade ederek, “Bizler Kemer esnafı olarak yetkililerden üç yıldır aynı taleplerde bulunuyoruz. İsteğimizi tek şey; çarşımızın cazibe merkezi haline getirilmesi ve otellere gelen turistlerin buraları ziyaret etmesi. Bunun yanında ‘çarşı günleri organizasyonları yapalım’ dedik ama kabul görmedi. Ama bu böyle olmaz ki. Otele gelen turistin çarşıya çıkabilmesi için bir sebep olması lazım. Turist niye çarşıya çıksın ki? Maalesef bu anlamda ciddi sorunlarımızı var. Bir de yüzde 90 Rus turiste bağımlı olduğumuz için buradan da yara aldık. Dolayısıyla hızla bir araçta gözü kapalı gidiyor gibiyiz. Sonumuz ne olacak Allah bilir” diye konuştu.

 

5 YILDIZLI OTELLER AÇILMAYACAK!

Kemerli turizmci Özgür Kurga da ilçede durumun çok sıkıntılı olduğunu kaydetti. Rusya ile yaşanan krizin Kemer’i çok olumsuz etkilediğini hatırlatan Kurga, “Bu sezon için ‘Ruslar tamamen bitti’ diyemeyiz. Yine gelir ama ben bunun yeterli olacağını düşünmüyorum. Kemer’de sadece esnaf değil, otellerin de durumu çok kötü. Bu sezon açılmayacak 4-5 tane 5 yıldızlı oteller var. Açıkçası durum tahmin ettiğimizden bile daha kötü. Esnaf borç içinde. Neredeyse tamamı bankaya olan borcunu yapılandırmaya çalışıyor. Ama sıkıntı sadece banka ile bitmiyor. İşyerinin personeli var, kirası var, aldıkları malları var. Büyük bir bölümü çıkmazda” diyerek endişelerini dile getirdi.

 

ESNAFIN BORÇLARI ÖTELENMELİ

Kemer esnafının kredi borçlarının yapılandırılması, sigorta ve vergi ile ilgili ödemelerinin 1 yıl ötelenmesi gerektiğini ifade eden Kurga sözlerini şöyle sürdürdü: “Kemer’in durumu Belek, Kundu, Manavgat ve Alanya’ya göre çok daha kötü. Çünkü oralara Avrupalı turist yine gidiyor. Orada belli bir şekilde idare edecekler. Bana göre en zor durumda olan Kemer. İlçede de yerli turist ile ilgili bir çalışma var ama o da esnafa yaramıyor. Türk turist esasında para harcıyor ama esnaftaki ürün çeşidi onlara hitap etmiyor. Esnafta bir sezonda hemen ürünü değiştiremez. Çünkü herkesin elinde stoklara var. Önce bunların bitmesi lazım. Yani Rus’a sattığın imitasyon ama iç pazarda herkes markalı ürün alıyor. O da Kemer’de yok. Bana göre çözüm; esnafın kredi borçlarının yapılandırılması, sigorta ve vergi ile ilgili ödemelerin 1 yıl ötelenmesidir. Yani esnafa ciddi anlamda bir kolaylık sağlanmalı.”

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle