Hoşgeldiniz  

Kadın ve Çocuklar İçin Ago Uygulaması Başlıyor

Semih Köken | 20 Mart 2017 | Antalya Haber, Gündem, Kemer Güncel, Yaşam A- A+

Kadın ve Çocuklar İçin Ago Uygulaması Başlıyor

Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı tarafından özel ortamlarda ifade ve beyanının alınması gerektiği veya faille yüz yüze gelmesinde sakınca bulunduğu değerlendirilen başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere adli süreçte yer alan ve diğer kırılgan grupların ifade ve beyan alma işlemlerinde etkin şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla faaliyete geçirilmesi planlanan ‘Adli Görüşme Odası’ konulu hizmet içi eğitim programı düzenlendi. Kemer ilçesine bağlı Beldibi Mahallesi’ndeki bir otelde 8 Nisan’a kadar sürecek Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) destekli toplantıya Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz ile 22 ilin Cumhuriyet Başsavcı vekilleri, Cumhuriyet Savcıları ve akademisyenler katıldı.

Adli Görüşme Odası Eğitimin açılışında Adalet Bakanlığı Eğitim Daire Başkanlığı Tetkik Hakimi Yusuf Önçırak, 2012-2014 yılları arasında “Çocuklar için adalet projesi” kapsamında Çocukla Adli Görüşme Odaları’nın (ÇAGO) kurulduğunu hatırlattı. Önçırak, bunun ardından projenin kapsamının, kadın, engelli, göçmen gibi adli süreçlerde mağdur olmaları olası tüm kırılgan grupları kapsayacak şekilde genişletildiğini ve Adli Görüşme Odaları (ARO) şeklini aldığını anlattı.

Adli Görüşme Odaları’nın kurulmuş amacının adli sisteme bir şekilde dahil olan kırılgan grupların soruşturma ve kovuşturma aşamasında ikincil mağduriyetlerini önlemek ve uygun fiziksel ortamda, onları örselemeden psikolojilerini gözeterek ifadelerini almak olduğunu belirten Önçırak, Adli Görüşme Odaları’nın önemli bir işlevi yerine getireceğine inandığını söyledi.

Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz ise 3 Nisan’da uygulamaya geçecek proje kapsamında çocuk merkezli oluşturulan adli görüşme odalarında ifade alınması işlemlerinde, kırılgan gruba mensup mağdurların adli süreçte korunmasına katkı sağlamak için eğitim verildiğini ifade etti.

AGO hakkında bilgiler veren Solmaz, “İfade ve beyan verecek çocuklardan suça sürüklenen, mağdur ve tanıkların beklediği bekleme odası, adli görüşmeci ve çocuğun görüştüğü görüşme odası, video konferans sistemi ile SEGBİS kurulu olan ve savcı, avukat, çocuğun ailesinin görüşmeyi izlediği teknik oda olarak düzenlendi” dedi.

UNICEF Çocuklar İçin Adalet ve Çocuk Haklarının İzlenmesi Sorumlusu Göktan Koçyıldırım da, proje kapsamında düzenlenen 31 pilot odanın hazır olduğunu belirterek çocukların veya kırılgan gruplara özgü modeller ve usuller geliştirmeye devam edilmesi gerektiğini söyledi.

2015’te Türkiye‘de adliyelere mağdur olarak gelen çocuk sayısının 142 bin 179 olduğunu hatırlatan Koçyıldırım, “Hakkında dava açılan çocuk sayısı ise 180 bin. Dolayısıyla buna diğer kırılgan grupları da eklediğimizde hacmin bir hayli yoğun olduğunu görüyoruz. Bu aslında adli görüşme odalarını önemli hale getiriyor. Hiçbir reform, kendiliğinden hayata geçemiyor. Bu projede aksaklıklar yaşayacağız ama ülke olarak iyi yoldayız. Bütün sorunları zaman içerisinde aşacağız” diye konuştu.

Proje hakkında bilgi veren Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Mağdur Hakları Daire Başkanı Muhittin Özdemir de, kurgulanan sistemin iyi işlemesi için etkin işbirliği ve farkındalığın olması gerektiğini belirterek 5 grup halinde yapılacak ve 8 Nisan’da sona erecek eğitim çalışmasına 250 civarında Cumhuriyet Başsavcıvekili, Cumhuriyet Başsavcısı ve ilgili personelin katılmasının beklendiğini söyledi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle