Hoşgeldiniz  

İthalata karşı tarımda seferberlik

Semih Köken | 31 Temmuz 2017 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

İthalata karşı tarımda seferberlik

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Bakanlar Kurulu’nun buğday, arpa, mısır ve pirinç ile küçükbaş, büyükbaş ve kırmızı et ithalatı kararının, ‘Tarımda Seferberlik’ önerilerinin haklılığını teyit ettiğini söyledi.

 

ATB’nin Temmuz ayı meclis toplantısında Bakanlar Kurulu’nun çeşitli tarım ürünleri ve et ithalatı kararı gündeme geldi. Toplantıya ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan, ATB Yönetim kurulu Başkanı Ali Çandır, yönetim kurulu ve meclis üyeleri katıldı.

 

ATB Başkanı Ali Çandır, hafta sonu ilan edilen Bakanlar Kurulu kararıyla 750 bin ton buğday, 700 bin ton arpa, 700 bin ton mısır ve 100 bin ton pirinç ithal edebilme yetkisinin Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO), 75 bin ton kırmızı et, 500 bin büyükbaş ve 475 bin küçükbaş hayvan ithal etme yetkisinin ise Et ve Süt Kurumu’na (ESK) verildiğini hatırlattı. Canlı hayvan ve et ithalatıyla ancak et fiyatlarının yükselmesinin geçici süreyle engellenebileceğine değinen Çandır, “Sorunun temelden çözümü içinse süt fiyatının artırılması, girdi maliyetlerinin aşağı çekilmesi gerekmektedir. Nitekim çiğ süt fiyatına yarından itibaren uygulanacak 0.09 TL’lik zam üreticiyi, dolayısıyla ticaret erbabını mutlu etmemektedir. Bu karar ‘Tarımda Seferberlik’ önerimizin haklılığını teyit eder niteliktedir” dedi.

 

SEFERBERLİĞİN İSTİHDAMA NET KATKISI 298 BİN KİŞİ

 

Bu yılın başında ‘2 milyon artı istihdam seferberliği’ adı altında başlatılan Milli İstihdam Seferberliği’ni hatırlatan Ali Çandır, TÜİK verilerine göre yılın ilk dört ayında yaratılan toplam yeni istihdamın 1 milyon 488 bin olduğunu belirterek, “İlk bakışta 2 milyonluk yeni istihdam hedefine yaklaşıldığı söylenebilir. Ancak unutulmaması gerekir ki bu seferberliğin net etkisini görmek için geçen yılın aynı dönemindeki yeni istihdam artışına bakıp aradaki farkı değerlendirmeliyiz. Nitekim 2016 yılı ilk dört ayında toplam 1 milyon 190 bin kişi yeni istihdam olarak çalışma hayatına katılmıştır. Aradaki fark olan 298 bin kişi Milli İstihdam Seferberliği’nin net etkisidir. En büyük katkıyı yüzde 48’lik oranla inşaat sektörü sağlamıştır. Tarım ve hizmet sektörleri ise yüzde 20’lik oranla ikinci sırada katkı sağlamıştır. Sanayi sektörü ise yüzde 12’lik oranla en düşük katkıyı sağlamıştır” dedi.

 

İHRACATTA YÜZDE 21’LİK ARTIŞ

 

İhracatın bu yılın ilk yarısında geçen yıla göre yüzde 21 artış gösterdiğini belirten Ali Çandır, yaş meyve sebze sektöründe ise yüzde 26’lık artış yaşandığını kaydetti. Bu artışın ilk bakışta iyi bir performans olarak algılandığına dikkat çeken Çandır, “İhracattaki en iyi yılımız olan 2013’e göre toplam ihracatta yüzde 2 ve yaş meyve sebzede ise yüzde 15 düzeyinde kayıpla karşı karşıyayız. İhracatımızın en iyi olduğu 2013 yılında yaş meyve sebzenin toplam ihracattaki payı yüzde 38 iken, bu yılın ilk altı ayında payımız yüzde 33’e gerilemiş durumdadır. Her iki göstergeye göre de yaş meyve sebze ihracat performansımız, toplam ihracattakinden geriye düşmüş durumdadır” dedi.

 

YENİ BAKANA EXPO ÇAĞRISI

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı görevine gelen Ahmet Eşref Fakıbaba’yı tebrik eden ATB Başkanı Çandır, yeni bakanın Antalya için iki defa daha önemli olduğunu belirterek, bu iki konuda çağrı yaptı. İlk olarak bakanlığa devri gerçekleşen EXPO alanıyla ilgili tasarruf olduğuna dikkat çeken Çandır, “Çünkü uluslararası A kategori EXPO sergi alanının Antalya’ya yakışır ve değer katıcı nitelikte geleceği hepimizin ortak kaygısıdır. Bu konuda kentin yerel inisiyatifinin dikkate alındığı bir çözüme ihtiyacımız bulunmaktadır. Diğer önemli konu ise sektörümüzün haksız ve mesnetsiz ithamlarla itibarsızlaştırmaya çalışılmasıdır. Tarım; bürokrasiden, akademisyenlere, köşe yazarlarından, yorumculara kadar geniş bir kesim tarafından günah keçisi olarak ilan edilmektedir. Acilen söylem ve eylemlerimizle bu itibarsızlaştırma ikliminden tarımı kurtarmaya yoğunlaşmalıyız. Sayın bakanımızdan bu konudaki en önemli beklentimiz ise kamu otoritesi olarak devletin yetkin bir düzenleme, izleme, denetleme ve iyileştirme (DİDİ) politikasını hayata geçirmesidir. Daha öncede ifade ettiğim gibi tarımda seferberlik ilan edilmelidir” dedi.

 

TMO ÜRETİCİYİ ZOR DURUMDA BIRAKIYOR

 

Antalya’nın buğday rekoltesinin geçen yıla oranla, ilkbahar yağışlarının da etkisiyle yaklaşık yüzde 20 oranında daha iyi durumda olduğunu belirten Ali Çandır, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buğday alım fiyatlarını geç açıklaması gerek üreticimizi gerekse tüccarımızı zor durumda bırakmaktadır. Buğdayda gümrük vergisinin hasat döneminde yüzde 130’dan yüzde 45’e düşürülmesi ise kilogram fiyatında 20 kuruşa kadar gerilemeye neden olmuştur. Fiyatların geç açıklanmasını geçen yıllarda defalarca ilgili kurumlara yazılı olarak iletsek de bu konudaki yanlış uygulama halen devam etmektedir. Gümrük vergileri konusunda yapılan düzenleme ise üretici ve tüccarın bir yıllık emeğini zayi etmiştir” dedi.

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle