Hoşgeldiniz  

ITB Berlin’de umut arayışı

Semih Köken | 10 Mart 2016 | Antalya Haber, Gündem, Kemer Güncel, Oteller, Turizm, Yaşam A- A+

ITB Berlin’de umut arayışı

DÜNYANIN en büyük turizm fuarı olan Uluslararası Turizm Borsası’na (ITB Berlin) yoğun katılım gösteren Antalyalı turizmciler, fuardan beklentilerini ve sezonla ilgili endişelerini paylaştı. Rusya kriziyle zor bir süreçten geçen turizmciler, Almanya’da umut aradı.

Türkiye’nin PR çalışmasına daha çok önem vermesini isteyen turizmciler, Alman pazarının terör ve savaşla ilgili endişelerini gidermeye çalıştı. Fuarda ikili görüşmeler yapan ve Alman turizminin temsilcileriyle masaya oturan Antalyalı turizmciler, Rusya krizinin etkilerinin gölgesinde fiyat kırmadan sezona Alman turisti Türkiye’ye çekmeye çalıştı.
Antalya Valisi Muammer Türker ile Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in de yalnız bırakmayarak moral verdiği turizmciler, Alman pazarından umutlu olduklarını ifade etti.
Fuarda Antalya standlarını tek tek dolaşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in, yan yana olan Konyaaltı ve Kemer belediyelerinin standlarında kahkaha dolu anlar yaşandı. Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve Kemer Belediye Başkanı Mustafa Gül’ü gören Türel, birlikte fotoğraf çektirirken, “Şimdi Antalya’da yine transfer dedikoduları alır başını gider” diye espri yaptı.

BAŞKAN ÇETİN YALNIZ BIRAKMADI
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, bu yıl kapılarını 50’nci kez açan ITB Berlin’de Antalya’ya yoğun bir ilginin olduğunu gördüklerini söyledi. Yurt dışında tanıtım ve PR çalışmalarının sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Çetin, Antalya’da yaşayan ve iş yapan Türkiye vatandaşı olmayan hemşerilerimizin vatandaşı olduğu ülkelerinde komşu ve akrabalarına Antalya’ya davet etmelerini istedi.
BİZİMKİLERİ BİZE BEKLİYORUZ
Yönetim Kurulu Üyeleri Hüseyin Barut ve Ayhan Kızılsavaş ile ITB’ne katılan Başkan Davut Çetin şöyle konuştu:
“ITB’de Antalya’ya ilginin yoğun bir şekilde olduğunu gördük. Özellikle Expo2016 tanıtımının görsellerle yapılmış olması Antalya turizmine ivme kazandıracağını düşünmekteyiz. Antalya ticaret hayatını bu zor süreç bekliyor. Bunu hafifletmek için birinci pazarımız olan Almanya’da PR çalışması yapılmasının çok önemli olacağını umuyoruz. Ve bunun mümkün olacağını da görüyoruz. Özellikle Antalya’da yaşayan ve Antalya’da iş yapan Türkiye vatandaşı olmayan bütün hemşerilerimizden Antalya’nın yaşanması ve tatil yapılabilmesi için ne kadar büyük bir değerlere sahip olduğunu vatandaşı olduğu ülkelerdeki tüm komşu ve akrabalarına anlatmalarını özellikle rica ediyoruz. Yani bizimkileri bize bekliyoruz.”
Antalya’nın sadece deniz- kum- güneş değil, tarihinin yanına artık sanat ve kültürü de eklediğini kaydeden Başkan Çetin, “Expo 2016 ile birlikte, bu yaz kentimizin merkezindeki Antalya Kültür Sanat’ta Andy Warhol eserleri sergilenecek. Alış-Veriş Festivali hazırlıklarımız tamamlandı. Antalya’da tatil yapmayı seçen misafirlerimizi buralara bekliyoruz. Tatillerinin daha hareketli ve eğlenceli geçeceğini biliyoruz. ITB’de şunu gördüm, Avrupalı dostlarımızın Antalya’yı sevdiklerini, burada tatil yapmayı da çok istediklerini biliyoruz.”
FİYAT HİZMET DENGESİ FEDA EDİLMEMELİ
Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman ise krizden çıkış için PR çalışmalarının geliştirilmesi gerektiğini söyledi. “İlk izlenimlere göre geçen yıla göre rezervasyonların yüzde 40 düştüğünü görüyoruz. Ancak bunun daha sonra yılın gelişimi içerisinde yüzde 25’lere gibi bir orana düşmesi söz konusu olabilir. Bunun için çok geniş bir PR çalışması gerekir” diyen Hacısüleyman, fuar değerlendirmesinde şunları söyledi:
“Türkiye üzerindeki çok olumsuz olan algının giderilmesi gerekir. Olumsuz algının başlıca gerekçesi siyasi söylemler, mülteci sorunu ile ilgili yapılan işlerin yeterince anlatılamaması ve terör eylemlerinin yarattığı olumsuz algı olarak sıralanabilir. Bunlarla ilgili yapılabilecek iyileştirmeler ve Avrupa topluluğunun temel değerlerine önem verilerek ülkedeki uygulamaların gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu süreçte hizmet kalitesi ile fiyat ilişkilendirilmesine çok dikkatli olunması gerekmektedir. Düşük fiyat politikaları seçilmesi halinde hizmet kalitesi seviyelerini tutturmak mümkün değildir. 30 yılda elde ettiğimiz fiyat-hizmet dengesi, bu süreç zor da olsa feda edilmemesi gerekir.”
KÜLTÜR SANATA AĞIRLIK VERİLMELİ
Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkan Yardımcısı Yeliz Gül Ege, “Antalya sahip olduğu deniz kum güneş etiketini bir yenisi olan kültür ve sanatı eklemeli. Çünkü kültür ve sanat medeniyetleri bir araya getiren ve insanların duygularına dokunan bir özellik taşır. Bu sebeple de Antalya’nın bir destinasyon olarak tanıtımlarında ve PR çalışmalarında kültür ve sanat odaklı gitmesi bu yıl çok önemli çünkü Avrupa ve diğer pazarlar biliyor ki Antalya’da deniz kum güneş zaten var. Fakat kültür ve sanatın tarihi dokunun içinde Antalya’da yaşandığını misafirlere daha iyi anlatmak gerekir. Bu çerçevede Antalya diğer destinasyonlardan farklı bir yol çizmiş olacaktır. Sayın bakanın Antik Likya Yolu’nu bizzat kendisinin yürüyerek tanıtacak olması bölgemiz için önemli bir fark yaratacaktır” şeklinde konuştu.
FUARDA MAGNA’NIN HEYKELİYLE
ITB Berlin’de tarihi semt Kaleiçi konseptiyle yer alan Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, şunları söyledi:
“Dünyada yaşayan çok az antik kentlerden biri olan Kaleiçi’ni dünyaya tanıtmaya çalışıyoruz. M.S 3’üncü yüzyılda Perge’de 3 dönem belediye başkanlığı yapmış bir kadın olan Plancia Magna’nın heykeli ITB’de ilgi odağı oldu. Kent merkezimizin turizmle bütünleşmesini istiyorum. Güvenlik sorunları nedeniyle turizmimiz ülkemizde sıkıntı yaşıyor. Ülkemizi yönetenlerin turizmin yaşadığı sıkıntıları dikkate almalarını istiyoruz.”
ESKİ MİSAFİRLERE SAHİP ÇIKMALIYIZ
ASKA Otelleri Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Aslan, 2016 yaz sezonuna yön verecek olan ITB Berlin’de ülkemizde yaşanan olumsuzluklardan dolayı belirsizlik olduğunu söyledi. Güvenlik konusunda olumlu bir kaç haberin pozitif yöne yansımasını hemen hissedebileceklerine inandığını belirten Aslan, şöyle dedi:

”Bu ay sonuna kadar komşularımızda konuşulan barışın ülkemize de yansımasını Avrupa’ya hissettirdiğimiz andan itibaren beklemekte olan Türkiye dostu misafirlerin ülkemize tatil rezervasyonlarını yaptıracaklarını ümit etmekteyiz. Nisan ayı itibariyle olumlu mesajları dünyaya veremezsek her gün için ayrı bir kayıp yaşama tehlikesi içinde oluruz. Sürekli Türkiye’yi tercih eden dostlarımızı iyi kullanmamız lazım. Onların vereceği olumlu mesajlar Türk turizmine değer katacaktır. Türkiye’yi tercih eden ve etmiş olan eski misafirlerimize daha sıkı sarılıp sahip çıkmalıyız. Onları elçi gibi kullanmalıyız.”
ONLİNE TİCARETE ÖNEM VERİLMELİ
Rusya’dan ve Avrupa’dan kayıp bir pazar olduğuna dikkati çeken Kundu Turizm Yatırımcıları Birliği (KUYAB) Başkanı Tayfun Turanlıoğlu, “Önemli olan Antalya’nın dinamikleri bu duruma adapte etmesi lazım. Sadece turizmcisi değil, tarımcısı, esnafı herkes bu duruma adapte olması gerekiyor.Bu durumu fırsat bilenler 18 yaşa kadar free (ücretsiz) istiyorlar. Fiyatları bir yere kadar indirebilirsin ama hizmetin kalitesini de bozmamalıyız” dedi.
Dünya pazarının online ticarete gittiğini belirten Turanlıoğlu, “Online satışlarda direkt Antalya’ya gelebilecek bağlantılar olmalı. Uçak bağlantıları kurulmalı ki dünyanın her yerinden Antalya’ya kolay geliş olmalı. Yakıtını Antalya’dan alma şartı ile indirim vs gibi promosyonlar yapılabilir. İspanya ve Portekiz bunu yapıyor mesela. Antalya da buna hızla adapte olmalı. Antalya’ya gelmek isteyen bir kişi, uçak yokmuş, dememeli. Bu gibi girişimleri etkisi olabilecek çözümler olarak görüyorum” diye konuştu.
MORALSİZ GÖRÜNMEMELİYİZ

Olympos’taki Kadir’in Ağaç Evleri markasıyla dünyaca tanınan ve yurt dışındaki bütün fuarlara katılan Kadir Kaya, alternatif turizmin gelişmesiyle ilgili çalışmalarını ITB Berlin’de de sürdürdü. Fuarda herkesin moralinin bozuk görüldüğünü belirten Kaya, “Ama öyle görünmemeliyiz. Kendimizi toparlayıp, ülkemizi tanıtmalı, satış yapmak için çabalamalıyız. Ben kış boyunca nerede bir fuar etkinlik var gittim, Antalya’yı, bölgemizi ve işletmemi tanıtmaya çalıştım. Alternatif turizme ilgi var. Elbette zor bir dönem yaşıyoruz ama bunu tanıtım çalışmalarıyla rahatlıkla aşabiliriz. Ben eskiden beri söylerim tanıtım iyi ve kötü dönem bakılmaksızın sürekli olarak yapılmalı. Bunun şimdi daha iyi anlaşıldığını sanıyorum” dedi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle