Hoşgeldiniz  

ITB Berlin başlıyor: Almanya’daki son durum ve Türkiye standına dair detaylar

Semih Köken | 08 Mart 2017 | Antalya Haber, Gündem A- A+

ITB Berlin başlıyor: Almanya’daki son durum ve Türkiye standına dair detaylar

Türkiye turizminin en büyük turizm pazarı konumundaki Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen ITB Berlin Turizm Fuarı, yarın 51’inci kez kapılarını açıyor. Sektör için kritik önemde olan ve sezonun nasıl geçeceğinin en büyük sinyallerinin alındığı fuara, Türkiye turizm sektörü büyük önem veriyor…

TurizmGüncel – Haber/Analiz
Dünyanın en büyük turizm fuarlarından ITB Berlin, 51’inci kez kapılarını açıyor. Geçtiğimiz yıl dibe vuran Rusya pazarı bu yıl tekrar açılsa da Avrupa’daki kaybın sürmesi, fuarı daha da önemli hale getiriyor. Tam da fuar öncesinde Türkiye ve Almanya arasında yaşanan politik gerginlik turizmcilerin endişelerini körüklerken, şimdi de Alman seyahatçilerin Türkiye’yi boykot edeceği yönünde söylentiler gelmeye başladı. Tüm bu olumsuz tabloya rağmen, turizmcilerin ve Bakanlık yetkililerinin fuara çıkarma yapması bekleniyor.

Fuar öncesinde Almanya pazarındaki genel tablo ve tur operatörlerinin eğilimleri ise şu şekilde:

ALMANYA PAZARINDA SON DURUM
2016 yılının kasım ayında Rus uçağının düşürülmesi sonrasında yaşanan süreçte Rusya pazarı neredeyse sıfırlanırken, art arda yaşanan terör saldırıları ve darbe girişimi başta Almanya olmak üzere tüm Avrupa pazarlarında kayıp yaşanmasına sebep oldu. 2016 yılında Avrupa OECD ülkelerinden gelen ziyaretçi sayıları yüzde 34.77 oranında düşerken, Türkiye’nin en büyük kaynak pazarı konumunda olan Almanya’dan gelen ziyaretçi sayısı ise yüzde 30.30 oranında gerileyerek 5 milyon 580 binden 3 milyon 890 bine düştü.
Turizmciler, 2017 yılında yaralarını sarabilmek için çalışmalarını sürdürse de, Avrupa pazarında durumun çok da iç açıcı olmadığı ocak ayı ziyaretçi verilerinde görülüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, ocak ayında Almanya’da yüzde 31 oranında gerileme yaşanırken, Avusturya’da yüzde 24.5, Belçika’da yüzde 18.2, İngiltere’de yüzde 21.8, Fransa’da yüzde 24.6 ve Finlandiya’da yüzde 29.8 oranında kayıp yaşandığı görülüyor. Avrupa OECD ülkelerindeki ortalama kayıp ise yüzde 26.87 olarak kayıtlara geçti.
ALMANYA’DA 20 DESTİNASYONDAN 19’U ARTIDA
Almanya pazarına dair yapılan bütün araştırmalar, İspanya’nın Alman seyahatçiler arasındaki polülaritesini koruduğunu ortaya koyarken, Yunanistan’ın yükselen yıldız olduğunu, Mısır’ın ise hızlı bir geri dönüş yaptığını gösteriyor.
Holidaycheck tarafından yapılan ve son 3 ayın rezervasyon verilerinden oluşturulan Holiday Monitor 2017 araştırmasına göre, Almanya’dan paket turla turist alan 20 destinasyondan 19’u şimdiye kadarki satışlarda çok iyi bir büyüme gösteriyor.
MISIR, FAS VE TUNUS BÜYÜK ARTIŞTA
Almanya’da yapılan rezervasyonlarda en yüksek büyümeyi yüzde 162 ile Fas’ın gösterdiği belirtilirken, geçtiğimiz yılın aynı döneminde yüzde 36 düşüş kaydeden Mısır’ın ise bu yıl rezervasyonları ikiye katladığı kaydedildi. Geçtiğimiz yıl yüzde 55 düşüş yazan Tunus ise bu yıl yüzde 47 artıda. Almanya pazarında geçen yıl ciddi bir büyüme kaydeden İspanya ise yüzde 2 artıda.
‘TÜRKİYE TOPARLANABİLİR, ANCAK…’
Almanya pazarında şu ana kadar ekside olan tek destinasyon ise Türkiye. Buna göre, geçtiğimiz 3 ayda Türkiye’ye dönük rezervasyonlarda yüzde 21 düşüş kaydedildi. Holidaycheck CEO’su Anja Keckeisen, ”Şu anki kötü performansına rağmen Türkiye’ye dönük rezervasyon eğilimi tekrar olumlu bir çizgiye geldi. Ancak Türkiye’ye dönük satış trendi ülkedeki güvenlik durumuna bağlı ve bu konuda tahminde bulunmak çok zor.” dedi.
TÜRKİYE’NİN PAZAR PAYI GERİLEDİ
Prof. Dr Ulrich Reinhardt liderliğindeki Gelecek Araştırmaları Vakfı (Stiftung für Zukunftsfragen) tarafından yapılan 33. Turizm Analizi raporuna göre, Alman vatandaşlarının yurt dışı ana tatillerinde lider ülke yüzde 14.1’lik payla İspanya olurken, Almanya pazarında geçen yıl yüzde 8.8’lik pay alan İtalya yüzde 7.9’a geriledi. Geçtiğimiz yıl Almanya pazarında yüzde 6’lık paya sahip olan Türkiye ise yüzde 1.6’lık gerilemeyle yurt dışı destinasyonları arasında 3’üncü, Almanya da dahil edildiğinde 4’üncü sırada kendine yer buldu. Bu rakamlarla Türkiye’nin Almanya’daki pazar payı da yüzde 4.4’e gerilemiş oldu.
TUI: YUNANİSTAN, TÜRKİYE’Yİ GERİDE BIRAKTI
Ocak ayında TUI tarafından yapılan açıklamada, Alman turistlerin Yunanistan’a dönük rezervasyonlarının geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 41 arttığı, böylece Yunanistan’ın Türkiye’yi geride bırakarak Almanların en popüler ikinci destinasyonu olduğu ifade edildi.
THOMAS COOK: YUNANİSTAN KAPASİTESİNİ 500 BİN ARTIRMAK İSTİYORUZ
Thomas Cook CEO’su Peter Fankhauser, Yunanistan’a dönük talepte yüzde 40’a yakın artış olduğunu açıkladı. Söz konusu talep artışında düşen Türkiye talebinin etkisine de dikkat çeken Fankhauser, Yunanistan kapasitesini 500 bin artırmak istediklerini ifade ederken, yüksek fiyatlardan dolayı İspanya kapasitesini düşürebileceğinin de sinyalini verdi.
‘TÜRKİYE TALEBİ YUNANİSTAN, BULGARİSTAN GİBİ ÜLKELERE KAYIYOR’
Yunanistan’ın şu anda Thomas Cook’un en çok sattığı destinasyon olduğuna dikkat çeken Fankhauser, düşen Türkiye talebinden sadece Yunanistan’ın değil, Kıbrıs, Bulgaristan ve Hırvatistan gibi ülkelerin de faydalandığını söyledi.
DER TOURISTIK: TÜRKİYE TALEBİ BEKLEMEDE, YIL İÇİNDE KADEMELİ OLARAK ARTAR
Almanya’nın en büyük 3’üncü tur operatörü Der Touristik’in CEO’su Rene Herzog ise, Yunanistan’ın bu yılın tartışılmaz kazananı olacağını, DER Touristik’in Yunanistan satışlarının geçtiğimiz yılın iki katına çıktığını kaydetti. Mısır’ın ise oldukça güçlü bir geri dönüş yaptığını ifade eden Herzog, oranlar geçtiğimiz yılki düşük satışlarla karşılaştırılsa da, rezervasyonlardaki artışın kayda değer olduğunu ifade etti.
İspanya, Portekiz ve İtalya’nın her zamanki gibi popüler olduğunu belirten Herzog, ‘’Kıbrıs ve Bulgaristan da oldukça iyi talep görüyor. Ancak Almanlar Türkiye ve Tunus rezervasyonları konusunda hala oldukça çekingen. Ancak olumsuz tabloya rağmen Türkiye konusunda beklentilerimiz olumlu. Türkiye’ye dönük talebin yıl içinde diğer destinasyonlar doldukça ve fiyat avantajları arttıkça kademeli olarak yükseleceğini düşünüyoruz.’’ ifadelerini kullandı.
‘SON DAKİKA TALEBİ TEHLİKEDE’
Türkiye’ye dönük talebin hala toparlanmaması, tur operatörlerini endişelendiriyor. Rakip destinasyonlara dönük yüksek talep, operatörleri bu destinasyonlara dönük uçuş kapasitelerini arttırmaya itiyor. Bu durum da Türkiye’ye dönük son dakika umutlarına gölge düşürüyor. Alman iş ve turizm dergisinin bu konuyu ele aldığı detaylı haberinde, tur opetörlerinin planlarına yer veriliyor.
ALMANYA’DA ERKEN REZERVASYONDA PATLAMA YAŞANDI
Olağan koşullarda Almanların çok büyük bir bölümü tatil rezervasyonunu erkenden yapsa da, 2017 yılında erken rezervasyona alışılmışın dışında bir talep oldu. Almanlar bu yıl sadece tatillerini daha erken satın almadı, aynı zamanda daha fazla tatil yapma eğiliminde oldukları için acentelerin gelirleri de yüzde 6 oranında arttı.
DRV BAŞKANI: ALMANLAR ERKEN REZERVASYONLA KAPASİTE DARBOĞAZINA SON VERDİ
Birçok Alman’ın yaz tatilini büyük oranda kasım ve aralık ayında aldığına dikkat çeken Alman Seyahat Birliği (DRV) Başkanı Norbert Fiebig, ”Birçok Alman müşteri, tercih ettiği destinasyonda geçen yıl yaşanan kapasite sorunu nedeniyle bu yıl tatilini daha erken almaya yönelerek hem kapasite darboğazına son verdi hem de tatilini daha ucuza aldı.” dedi.
ALMANLAR 2016’DA SEYAHATE 86 MİLYAR EURO HARCADI
Araştırma şiketi GfK’nin verilerine göre, 2016 yılında Almanların bir veya daha fazla gecelemeli tatil ve bireysel seyahatlerde harcadıkları tutar 86 milyar euro. Bu harcamanın 59.8 milyar eurosu ise erken rezervasyonlardan elde edildi.
TUR OPERATÖRLERİNİN GELİRİ DÜŞTÜ
59.8 milyar euroluk erken rezervasyon harcamasının yarıdan fazlasının tur operatörleri ile yapılan seyahatlere gittiği belirtilen GfK raporunda, 2016 yılında Alman tur operatörlerinin gelirlerinin yüzde 1.9 oranında azalarak 30.2 milyar euroya gerilediği kaydedildi. GfK araştırmasında, ”Bu düşüşte Türkiye destinasyonundaki gerileme büyük rol oynadı. Seyahat acentelerinin gelirleri ise yüzde 1.3 oranında azalarak 24.5 milyar euroya geriledi.” denildi.
ITB BERLİN, GEÇTİĞİMİZ YIL 175 BİN ZİYARETÇİ AĞIRLADI

Almanya’nın başkenti Berlin’de 8 – 12 Mart 2017 tarihleri arasında düzenlenecek olan 51. ITB Berlin Turizm Fuarı, 5 kıta ve 187 ülkeden 1.000 dolayında üst düzey nitelikli alıcıyı, 10 bin dolayında katılımcı, 26 bin dolayında kongre ziyaretçisini buluşturacak. Berlin Fuar Merkezi’nde 160 bin metrekare alan üzerinde kurulacak ITB Berlin, 60 bin ziyaretçi, 120 bin dolayında ticari ziyaretçiyi ağırlayacak.
Botswana’nın resmi partner ülke olarak belirlendiği ITB Berlin 2017’de, salonların yerleşimi planlanırken coğrafi konumların yanı sıra öne çıkan turistik hedeflerin göz önünde bulundurulduğu belirtiliyor. Macera seyahati, iş seyahati, e-yolculuk dünyası, LGBT seyahati, kültür turizmi, lüks turizm, sağlık turizmi, gençlik seyahati ve ekonomik konaklama seçenekleri, ITB Berlin’de öne çıkan seyahat hedefleri olarak sıralanıyor.
Geçtiğimiz yıl 9-13 Mart tarihleri arasında düzenlenen fuar, 120 bin profesyonel tarafından ziyaret edildi. Fuarın toplam ziyaretçi sayısı ise 180 bin olarak açıklandı.
ITB Berlin Fuarı’na, 187 ülkeden 10 bin turizm ve tedarik firması ile kamu-özel birliği katıldı. 26 salona yayılan fuar alanında yerini alan turizm sektörü, fuarı ziyaret eden 180 bin ziyaretçi ile buluşma şansı yakaladı. ITB Berlin, ilk kez düzenlendiği 1966 yılından bu yana en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştı.
Geçen yıl 6.7 milyar euro olan fuardaki iş hacmi ise 7 milyar dolar civarına yükseldi.
TÜRKİYE FUARDA NASIL YER ALACAK?
Edinilen bilgiye göre, Türkiye bu sene fuara 132 firmayla adeta çıkarma yapacak. Türkiye’nin 3 bin 79 metrekarelik alanda 121 stantla tanıtılacağı fuarda, ‘Komşunu al gel’ kampanyası da önemli bir yer tutacak. Fuarda, kampanyanın içeriği, tur operatörü ve acentelerin yapacağı indirimler hakkında gurbetçilere bilgi verilecek.
GÜVENLİK KONUSU İŞLENECEK

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın da katılması beklenen fuarda, Türkiye’nin Almanya’da öne çıkan destinasyonlarının yanısıra dağcılık, yürüyüş, bisiklet, doğa gibi alternatif turizm türleri ile düğün turizminin tanıtımına da ağırlık verilecek. Fuarın farklı günlerinde gerçekleştirilecek oturumlarda da, “güven ve güvenlik, sosyal medya, e-destinasyon tanıtımı ve Türk mutfağı” konuları ele alınacak.
SANATÇI MAHALLESİ KURULACAK

Türkiye standındaki “Sanatçı Mahallesi” bölümünde, geleneksel el sanatlarını temsilen hat, çini, ebru, lületaşı, telkari işleme, uygulamalı olarak ziyaretçilere tanıtılacak.
Türkiye standında interaktif oyun alanlarına da yer verilecek. Bu alanlarda alternatif turizm türlerini ön plana çıkaran oyunlar yer alacak. Oyun alanlarında hazır bulunan ekibin yardımıyla ziyaretçiler, Türkiye’nin turizm imkanlarını aktif şekilde tanıyacak.
Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle