Hoşgeldiniz  

İstemezük zihniyetiyle mücadele

Semih Köken | 09 Şubat 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

İstemezük zihniyetiyle mücadele

ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Karayolları Bölge Müdürlüğü’nce inşaat çalışmaları sürdürülen Çallı Kavşağı’nda kendisinin ‘Antalya’ya İyi Gelecek’ sloganının yer aldığı afişlere yönelik eleştirilere, “İlçe belediye başkanlarının kendileri yapıyor gibi koyduğu afişleri ortaya koyarım. Onlar zor durumda kalır, o arkadaşlara ayıp olur. Bu hizmetler geçmiş dönemde CHP istemediği için yapılmadı. ‘İstemezük’ zihniyetiyle yapılan mücadelede başarılı olunmayınca isteyenler geldi ve yapıldı” diye karşılık verdi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Şubat ayı olağan meclisi Antalya Su ve Atıksu İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü konferans salonunda toplandı. Mecliste gündem görüşmeleri öncesi CHP grubu, Antalya’da yeni toplu ulaşım kartıyla ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’den bilgi talep etti. CHP grup sözcüsü Ruhi Beşiktaş, belediyenin kartların dağıtımında sınıfta kaldığını savunarak, “Çallı’da kart dağıtım merkezini gördünüz mü, bilmiyorum ama Sayın Başkan’a gül bahçesi sunuluyor. Fakat arka tarafta işler öyle yürümüyor. 72 saat içinde kartların verileceği ifade edildi ancak insanlar saatlerce kuyrukta beklemek durumunda bırakıldı” diye konuştu.

Başvuruların internet ortamında yapılması, kart dağıtım merkezlerinde engelliler, yaşlılar ve hamileler için özel masalar kurulması gibi bir ok kolaylaştırıcı yöntem söz konusuyken Büyükşehir Belediyesi’nin bu yönde tercihinin söz konusu olmadığını iddia eden Beşiktaş, “Ayrıca eski kartlarda kalan para konusunda vatandaşlar muhatap bulamıyor. Buraya kayyum atadık. Kayyum, şirket yetilileri bilgileri vermiyorsa mahkeme kararıyla buradaki bilgiyi, her şeyi alabilirdi” şeklinde konuştu.

‘ADALETTEN KAÇAMAYACAKTIR’

Türel, Antalya’yı bugün ihalesi nedeniyle CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın’ın ‘ihaleye fesat karıştırma’ iddiasıyla ağır ceza mahkemesinde yargılandığı bir kart sisteminden kurtarmaya çalıştıklarını söyledi. Her ne kadar Akaydın, milletvekili dokunulmazlığı sayesinde şu an için yargılanmaktan kurtulsa da birlikte görev yaptığı arkadaşlarının yargılanmasının sürdüğünü belirten Türel, “Ama elbette adaletten kaçamayacaktır. Neticesini yargılama aşaması tamamlandığında göreceğiz” dedi.

‘DUYGUSAL BAĞ NEDİR?’

ANTALYA BUYUKSEHIR BELEDIYESI SUBAT AYI OLAGAN MECLISI ANTALYA SU VE ATIKSU IDARESI (ASAT) GENEL MUDURLUGU KONFERANS SALONUNDA TOPLANDI. (CALLI KOPRULU KAVSAGI)  (FOTO:ANTALYA-DHA)

CHP sözcünün dile getirdiği iddialarının muhatabının Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin kendilerinden önceki CHP yönetimi olduğunu kaydeden Türel, göreve geldiklerinde Antalya’nın kanayan yarası olarak sorunu kucaklarında bulduklarını söyledi. Ancak, dönemin Belediye Başkanı Akaydın’ın soruna yönelik algısının “Sadece firma ile duygusal bağ var aramızda” sözlerinden öteye gitmediğini savunan Türel, “Bu duygusal bağın ne olduğunu ben anlamadım. Anlayan varsa çıksın söylesin” dedi. Geçmiş 1.5 yıllık dönem içinde Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşımda uygulanan akılla kart sistemine ilişkin iç denetçi raporlarının, teknik raporların, hukuki mütalaaların oluşması konusunda çalıştıklarını ve hala sonuçlanmamış bir tasfiye sürecinin başladığını aktaran Türel, şunları söyledi:

“CHP, ‘Bunlar kim?’ diye bize soruyorsa bunları geçmişteki arkadaşlarınıza sorun. Ben de arıyorum, bunların kim olduğunu. İn midir cin midir? Kimse ‘Gelsin çıksın’ dedik. Çağrılarımıza cevap bulamadık. Bunları tanıyan biz değil eski CHP’li Belediye. Bilgilere ulaşabilseydik geçiş dönemini daha kolay tamamlayabilirdik. Halk Kart ismiyle dağıtılan kaç tane kart var hala ben bilmiyorum. Bu bilgileri biz alamıyoruz, bilmiyoruz. Kimisi diyor ki 1 milyon kart. Rakamlar hep havada uçuşuyor. Böyle bir tasfiye sürecini başlattığımızda bu bilgilere ulaşsaydık geçiş sürecini daha kolay yaşayabilirdik. Önemli husus kartlarda kaç liralık kullanılmayan biniş kaldığı konusudur. Kayyum döneminden beri bütün şartları kullandık ancak Belediyeye ait otobüs ve tramvaylarda belli bir süreyle kartlarını kullanımını sağlayabildik. Yapabildiğim tek bu oldu.”

LİSTESİ GELSİN BAKİYELERİ ÖDERİM

Türel, kartlarda kalan bakiyelerin listesinin Büyükşehir Belediyesi’ne bildirilmesi halinde, meclis kararına bağlı olarak, o kartlardaki ücreti ödeyeceklerini açıkladı. CHP İl Başkanı Semih Esen’in konuyla ilgili düzenlendiği basın toplantısına atıfta bulunarak açıklamasını sürdüren Türel, “Geçmiş önemde, kendi partiniz tarafından bir ihalenin kartlardaki biniş ücretlerine yönelik listesini bana getirin, meclisten onay çıkarsa bunu ödeyeceğim. Cevap bekliyorum’ çağrısı yaptı. Kart dağıtımıyla ilgili ilk günlerde oluşan yoğunluğun azaldığını ve şu ana kadar 162 bin 923 kişiselleştirilmiş kartın dağıtıldığını belirten Türel, “Vatandaşı en az şekilde mağdur etmek koşuluyla bu mücadeleyi veriyoruz” dedi.

‘KARŞISINDA TÜREL’İ BULUR’

Türel, CHP grubunun köprülü kavşak inşaatının devam ettiği Çallı Kavşağı’ndan kaldırılan Atatürk Anıtı’nın yeni yerine ne zaman yerleştirileceğine ilişkin sorusunu da yanıtladı. Çallı Kavşağı’nda anıtın kaldırılmasıyla ilgili iş ve işlemlerin Büyükşehir Belediyesi’nce yapılmadığını vurgulayan Türel, “Ancak ben Menderes Türel olarak bu konuda kendi adıma düşenleri yapmaya çalıştım. Aslında hariçten gazel okudum. Sorumluluğumuz olmayan bir yerde heykeli ‘Öyle kaldıramazsınız’ dedik. ‘Heykelin yerinde kalması hususunda bir tercih olursa yaptırım kararını tekrar değerlendirmenizi isteyebiliriz’ dedik” şeklinde konuştu. Çalışmaların sorumlusunun Karayolları Bölge Müdürlüğü olduğunu hatırlatan Türel, heykelin kaidesiyle birlikte yaptıkları anketle belirlenen noktaya konmasının takipçisi olacağını söyledi. Türel, “Zaman zaman haksız ithamlara maruz kalmaktan dolayı şunu ifade etmeliyim; Cumhuriyetin kurucusu Atatürk’ün heykelini kim kaldırmaya çalışırsa, Antalya’da izleri kim yok etmeye kalkışırsa karşısında Menderes Türel’i bulur” diye konuştu.

‘İYİ GELECEK’ ELEŞTİRİSİ

Ancak Türel’in çalışmaların sorumlusu olarak Karayolları Bölge Müdürlüğü’nü işaret etmesine CHP sıralarından “Kavşağa ‘İyi Gelecek’ yazılarını asıyorsunuz ama” şeklinde itirazlar yükseldi. Türel, bu eleştirilere “Bu yatırımlar ‘Antalya’ya iyi gelecek’ diyorum. Başka bir şey de söylemiyorum” diye karşılık verirken bazı ilçe belediye başkanlarının da Büyükşehir yatırımlarını kendi yatırımları gibi gösterdiğini iddia etti. Türel, “İlçe belediye başkanlarının kendileri yapıyor gibi koyduğu afişleri ortaya koyarım, onlar zor durumda kalır, o arkadaşlara ayıp olur” dedi.

‘İSTEMÜZÜK ZİHNİYETİYLE MÜCADELE’

Burada tartışılması gereken noktanın neden bu hizmetlerin kendisini Büyükşehir Belediyesi’nce seçilince yapılmaya başlanması olduğunu aktaran Türel, “Bunlar benim değil milletimin hizmeti. Bunlar Antalya’ya feda olsun” dedi. CHP’lilerin, “Antalya geçmişte cezalandırıldı mı?” şeklinde çıkışına, “Çok iyi orta” diye karşılık veren Türel, “Bu hizmetler yapılmasını istemediğiniz için yapılmadı. Gazi Bulvarı’nda o dönemin belediye başkanı o köprüler için ‘Vatan hainliği’ dedi. Biz geldik istediğimiz için yapılıyor. Bunların hepsi kayıtlarda var. Hükümet cezalandırdığı için değil CHP istemediği için yapılmadı. ‘İstemezük’ zihniyetiyle yapılan mücadelede başarılı olunmayınca isteyenler geldi ve yapıldı” diye konuştu.

MORAİS’İN MORALİ YERİNDE

Başkan Türel tartışmaların ardından Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde tedavisine devam edilen Antalyaspor Teknik Direktörü Morais’i ziyaret ettiğini söyledi. Takımın teknik patronunun fevkalade moralli olduğunu aktaran Türel, “Kendisi önemli bir rahatsızlık geçirdi. Futbolcu kardeşlerimiz de hocalarına en güzel hediyeye 4 gollü bir galibiyetle verdi” dedi. Morais’in hasta yatağında elinde kağıt kalem takım kadrosu üzerinde çalıştığını belirten Türel, aralarında geçen diyalogu şöyle artardı:

“‘Hocam’ dedim, ‘Kendi sağlığınızla ilgilenin. Sahalara döndüğünüzde bu işlerle zaten uğraşacaksınız.’ Kendisi ise ‘Biz Antalyaspor’dan kopamayız. Antalyaspor hasta bile olsam benim bütün zamanımı işgal ediyor’ dedi. Gelecekle ilgili çok ümitli konuştu. Konya’daki maçı da kaybettik ama iyi bir oyun vardı. Fenerbahçe’yi üstün bir futbol ve 4 golle uğurlamak her takıma nasıp olmaz.”DHA

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle