Hoşgeldiniz  

İnşaat Yasağının Kapsamı Genişledi

SEMİH KÖKEN | 21 Mayıs 2014 | Gündem, Siyaset A- A+

b7f34c168e953a8992f9532f9b5d1888

51a134ea34883242267afbb6f081ac33
İnşaat yasağının kapsamı genişledi KÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı’nın 15 Mayıs – 15 Ekim tarihleri arasını kapsayan inşaat yasağı genelgesinde, iklim değişikliğinin de etkisiyle ülkedeki turizm faaliyetinin 12 aya yayıldığı, bu nedenle turizmi olumsuz etkileyecek etkenlere karşı alınacak kararların da yıl genelini kapsaması gerektiği belirtildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, 15 Mayıs – 15 Ekim tarihleri arasını kapsayan inşaat yasağı genelgesi yayımlandı. Bu yıl ilk defa 81 il valiliğine gönderilen genelgede ‘iklim değişikliğine’ işaret edildi ve turizm faaliyetlerini olumsuz etkileyecek faktörlere ilişkin kararların yıl genelini kapsama zorunluluğunun ortaya çıktığı vurgulandı.
Bakanlığın Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nce 14 Mayıs 2014 tarihli genelgesi uyarınca, 15 Mayıs-15 Ekim tarihleri arasında turizm bölgelerinde inşaat yasağının başladığı ilan edildi. Daha önce ilgili genelgenin dağıtımı Ankara, Antalya, Aydın, Aksaray, Adıyaman, Balıkesir, Bursa, Denizli, Kocaeli, Muğla, Mersin, Nevşehir, İzmir, İstanbul ve Yalova valiliklerine yapılırken, genelge bu yıl 81 il valiliğine gönderildi.
Genelgede, 15 Mayıs – 15 Ekim arasında uygulanan inşaat yasağının ‘turizmin sürdürülebilir niteliğe kavuşturulması ve marka haline getirilip, kalıcı niteliğe sahip olmasının sağlanması’ amacıyla uygulandığına dikkat çekildi.
Bu uygulamayla eski genelgelerdeki ‘otel rezervasyonu iptaline kadar uzanan’ şeklinde tarif edilen olumsuzlukların ortadan kaldırıldığı vurgulanırken, Bakanlık bu yıl ilk defa, iklim şartlarında yaşanan değişikliklere ve 12 ay turizm faaliyetinin gerçekleşmeye başladığına vurgu yaptı. Turizmi etkileyecek faktörlere ilişkin kararların yıl genelini kapsama zorunluluğu ortaya çıktığı belirtildi.
Bakanlık ilgili genelgesinde konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi:
“İklim şartlarında değişiklikler ülkemiz turizm potansiyeliyle tesis, hizmet, ürün kalitesini bir araya gelmesiyle birlikte, ülkemizin bazı bölgelerinde 12 ay turizm faaliyeti gerçekleşmeye başlamış, başka bir anlatımla turizm faaliyetlerini olumsuz etkileyecek faktörlere ilişkin alınacak olan kararların yıl genelini kapsaması zorunluluğu ortaya çıkmıştır.”
İnşaat yasağının turizm sezonu olarak tanımlanan Mayıs – Ekim aylarında aktif olarak uygulanması gerektiğine vurgu yapan genelgede, yıl genelinde de turistik yörelerde yürütülen inşaatların gürültü, çirkin görüntü, çevreyi kirletme gibi olumsuz etkisi olan ağır nakliyat, hafriyat ve harçlı inşaat faaliyetlerine valiliklerin yetkileri dahilinde inşaat yasağı uygulanmasına devam edilmesi istendi.
Bakan adına Müsteşar Özgür Özarslan imzalı genelde ayrıca deprem, sel gibi zorunlu durumlarda Bakanlığın bilgilendirmesi kaydıyla ortaya çıkan sorunların çözülebilmesi için yapılacak iş ve işlemlerin valilikler tarafından gerçekleştirilmesi istendi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle