Hoşgeldiniz  

İhracatta 1 milyar dolar hedefi

Semih Köken | 02 Eylül 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

İhracatta 1 milyar dolar hedefi

BATI Akdeniz İhracatçılar Birliği’nden (BAİB) yapılan açıklamada, 1 Ocak- 31 Ağustos tarihleri arasında Batı Akdeniz bölgesinde 913 milyon 701 bin 278 dolar ihracat yapıldığı belirtildi.

BAİB Başkanı Mustafa Satıcı, Antalya, Burdur ve Isparta’yı kapsayan Batı Akdeniz’de ağustos ayında 122 milyon 632 bin 993 dolar ihracat yapıldığı kaydedildi. Ağustos ayında yaşanan ihracat artışının toplam rakamlardaki düşüşün yüzde 5’in altına, yüzde 4.4 oranına inmesini sağladığını kaydeden Başkan Satıcı, “Rusya krizinin çözülme yolunda olması, alternatif pazar oluşturma çalışmaları ve Uzakdoğu ülkeleriyle görüşmelerin sürmesi bölge ihracatçısının geleceğe daha iyimser bakmasına neden oldu” dedi.
Batı Akdeniz ihracatında sektörlere bakıldığında canlı hayvan, hayvansal ürünler, süt ve su ürünleri sektöründe ihracatın yüzde 109.2 oranında artırdığını vurgulayan Satıcı, “Geçen yılın aynı döneminde 8.6 milyon olan ihracat bu dönemde 18 milyon dolara yükseldi. Otomotiv sanayi ihracatı da 8 aylık dönemde ihracatını önemli ölçüde artıran bir diğer sektör oldu. Sektörün ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 132.5 artış ile 3.2 milyon dolardan 7.6 milyon dolara çıktı” diye konuştu.

ÇİN LİDER

Batı Akdeniz’den en fazla ihracatın Çin’e yapıldığına değinen Mustafa Satıcı, şöyle konuştu:

“Almanya pazarındaki artış sürüyor. Almanya’ya yapılan ihracat 100 milyon dolar sınırına ulaşırken, ihracat artış oranı ise yüzde 67 oldu. Siyasi istikrarsızlığın sona erdiği Ukrayna pazarına da yüzde 85.1 oranında artış ile 36,2 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Sadece ağustos ayına bakıldığında Fransa yüzde 100 oranında ihracat artışı ile dikkat çekti. Bu ülkeye gerçekleşen ihracat geride bıraktığımız ayda 10 milyon dolar oldu.”
BAİB olarak bölge ihracatını artırmak için çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini anlatan Satıcı, “Bu çerçevede eylül ayı içerisinde Rusya’nın Moskova, İtalya’nın Verona kentleri ile Hong Kong’a gideceğiz. Buralarda katılacağımız fuarlarda bölge ürünlerimizi tanıtıp, ihracatçılarımızın iş bağlantıları kurmalarını sağlayacak adımlar atacağız” dedi.

ANTALYA, (DHA)

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle