Hoşgeldiniz  

G-20 gözaltılarına karşı dava

Semih Köken | 05 Ocak 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

G-20 gözaltılarına karşı dava

DHA) – ANTALYA’da düzenlenen G-20 Zirvesi’ne katılan liderlere mektup götürmek için yola çıktıkları sırada gözaltına alınan 4 kişi, kovuşturmaya yer olmadığına dair karar üzerine, haksız gözaltılar nedeniyle tazminat davası açtı.

Geçen 15 Kasım günü Kalekapısı’ndaki Attalos Heykeli önünde bir araya gelen Gözde Ayna, Serpil Evcin, Hüseyin Cebir ile Güşan Ceyhan, G-20 Zirvesi’ne katılan liderlere yazdıkları mektubu vermek üzere Belek’e doğru yürüyüşe geçti. 4 kişi, Meydan Semti’ne kadar yürüdükten sonra polis tarafından durduruldu. Bu kez oturma eylemi yapan 4 kişi gözaltına alındı. Bu sırada avukatları Hakan Evcin de yürüyüşe izin vermeyen polisleri cep telefonuyla kameraya çekti.

Gözaltına alındıktan bir gün sonra serbest bırakılan 4 kişi hakkında yürütülen soruşturmayla ilgili ‘takipsizlik’ kararı verildi. Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı, eylemde suç unsuru oluşmadığını belirterek kovuşturmaya yer olmadığına kanaat getirdi.

Bunun üzerine yürüyüşçüler, haksız gözaltı gerekçesiyle yargıya başvurdu. Avukatları Hakan Evcin, “Haksız gözaltı nedeniyle yasada aranan tazminat koşulu gerçekleşmiştir. Her dört eylemci için 900 TL maddi ve 2 bin TL manevi tazminat davaları açtık” dedi.

Avukat Evcin, eylemin şiddet içermediğini ve suç oluşturmadığını belirterek, gözaltılarla ilgili ayrıca polisler ve cumhuriyet savcısı hakkında da suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Evcin, “Biz yapılan yürüyüşün insan haklarına uygun olduğunu, silah ve cebir olmadığını söyledik. Gözaltı yapılırsa bunun suç olacağını söyledik. ‘Yürüyüşü engelleyerek özgürlükten mahrum bırakıyorsunuz’ dedik. Dikkate alınmadık. Müvekkillerimiz haksız yere gözaltına alındı. Haksız gözaltılarla ilgili kimlik tespiti için cep telefonumla kameraya çekim yapmıştım. Nitekim yürüyüşün suç olmadığı, kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildi. Biz haklı çıktık” diye konuştu.

Avukat Evcin, G-20 Zirvesi’ne katılanlara mektup gönderen 4 kişi arasında olan Akdeniz Üniversitesi öğrencisi Gözde Ayna’nın YÖK eylemleri sırasında da süs havuzuna atladığını ve polis tarafından gözaltına alındığını hatırlatarak, “Bu olayda da Gözde Ayna hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildi. Bu olayla ilgili de tazminat davası açacağız” dedi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle