Hoşgeldiniz  

Finike’de Müzeler Haftası konferansı

Semih Köken | 18 Mayıs 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Finike’de Müzeler Haftası konferansı

ANTALYA’nın Finike İlçesi’nde kaymakamlık ve Antalya Müze Müdürlüğü işbirliğinde Müzeler Haftası dolayısıyla konferans düzenlendi.

Ziraat Odası salonundaki konferansa ilçe protokolu ve vatandaşlar katıldı. Konferansta konuşan Antalya Müze Müdürlüğü’nde görevli arkeolog Mehmet Ali Saçı, ülke genelinde ve Antalya Müzesi’nde yer alan tarihi eserleri anlattı. 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’ndan da söz eden arkeolog Saçı, tarihi eserlerin korunması gerektiğine dikkati çekerek, yurtdışına kaçırılan eserleri geri almanın çoğu kez mümkün olmadığını kaydetti.

Türkiye’yi tarihi eser zenginliği açısından medeniyetin beşiği olarak niteleyen Saçı, bu eserleri korumanın çok önemli olduğunu vurguladı. Kaçakçılığı önlemek için mevzuatta değişiklikler yapıldığını anlatan Saçı, bunun yerel halka ve topluma iyi anlatılmasının önemli olduğunu vurguladı. 1984 yılında Elmalı Bayındır Mahallesi’nde yapılan kaçak kazılarda yurtdışına kaçırılan sikkelere dikkati çeken arkeolog Saçı, şöyle dedi:

“Uzun süren hukuki mücadelenin sonunda nihayet her iki tarafın avukatları anlaşma yoluna vararak davayı bitirmişlerdir. Ancak Elmalı sikkeleri grubunda 150- 200 kadarının nerede olduğu hala bilinmiyor. 1679 adedi 1999 yılında geri getirildi. 2009 yılında Antalya Müzesi’nde sergilenmeye başlamıştır. Bu definede MÖ 5’inci yüzyıla ait Attika- Delos Birliği zaferinin ardından hatıra parası olarak basılan ve dünyadaki sayıları 14 olarak bilinen dekadrahmilerden 6 adedi de bulunmaktadır.”

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle