Hoşgeldiniz  

EXPO Tepesi’ne 68 türde tıbbi ve aromatik bitki dikiliyor

Semih Köken | 09 Mart 2016 | Antalya Haber, EXPO 2016, Gündem A- A+

EXPO Tepesi’ne 68 türde tıbbi ve aromatik bitki dikiliyor

TÜRKİYE’nin farklı coğrafyaları ve Akdeniz’de yetişen 68 türde tıbbi ve aromatik bitki, EXPO 2016 Antalya sergi alanı içindeki EXPO Tepesi’ne dikiliyor. Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde yetiştirilen ve halk arasında bilinen adıyla aralarında kekik, ada çayı, çöven’in de bulunduğu bitkiler 2 bin metrekarelik alanda yer alacak.

Türkiye’nin ilk EXPO’su olan ve A-1 kategorisindeki EXPO 2016 Antalya botanik EXPO’sunda tıbbi ve aromatik bitkiler de sergilenecek. EXPO 2016 Antalya için Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde (BATEM) yetiştirilen bitkilerin nakillerine başlandı. EXPO Tepesi’nde ayrılan 2000 metrekarelik alana 68 türde tıbbi ve aromatik bitkilerin dikimi 3 günde tamamlanacak.
TURKIYE'NIN FARKLI COGRAFYALARI VE AKDENIZ'DE YETISEN 68 TURDE TIBBI VE AROMATIK BITKI, EXPO 2016 ANTALYA SERGI ALANI ICINDEKI EXPO TEPESI'NE DIKILIYOR. (FATMA UYSAL) (FOTO:ANTALYA-DHA)

BATEM tıbbi ve aromatik bitkiler uzmanı Fatma Uysal, bitkilerin 2 yılda üretildiğini ve Türkiye’nin farklı bölgeleri ve Akdeniz coğrafyasından 68 türün üretiminin yapıldığını söyledi. Uysal, şöyle konuştu:

“Bitkiler, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü’nde misafirimizdi, orada üretildi. Şimdi transferini sağlıyoruz. İnşallah yerlerini beğenirler ve halkımıza güzel bir sergi alanı oluşur diye düşünüyorum. EXPO Tepesi’nde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Tema Parkı oluşturuluyor. Türlerin arasında başlıca bilinen kekik, ada çayı, çöven, hibberik kum denilen binbir delik otu gibi birçok türler var. Organumlardan 4 tür, adaçayından 5 tür, dağ çaylarından iki üç tane tür sergilenecek.”

Avrupa’da ve Türkiye’de son zamanlarda tıbbi ve aromatik bitkilere olan eğilimin arttığını, Türkiye coğrafyasının bitki zenginliği ile ön plana çıktığını söyleyen Uysal, bu zenginliğin Türkiye’nin ev sahipliğindeki botanik EXPO’da sergileneceğini vurguladı.

EXPO 2016 Antalya, 23 Nisan’da kapılarını açacak ve 6 boyunca gezilebilecek.DHA

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle