Hoşgeldiniz  

Endüstriyel problemlere simbiyotik çözüm

Semih Köken | 11 Ağustos 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Endüstriyel problemlere simbiyotik çözüm

ANTALYA Organize Sanayi Bölgesi (OSB) tarafından ilk kez uygulanan Endüstriyel Simbiyoz ve Eko-Verimlilik Projesi kapsamında düzenlenen çalıştayda, firmalar arasında oluşacak simbiyotik ağların ilk düğümleri atıldı.

 

Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nin Türkiye’deki OSB’ler içerisinde bir ilke imza atarak hayata geçirdiği Endüstriyel Simbiyoz ve Eko-Verimlilik Projesi kapsamında bir çalıştay düzenlendi. AOSB Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleşen çalıştaya 17 bölge firmasından 30 temsilci katıldı. Çalıştayda, üretim konuları ve oluşabilecek simbiyotik ilişkiler dikkate alınarak gruplara ayrılan firma temsilcileri, moderatörler eşliğinde alabilecekleri ve verebilecekleri atıkları belirleyerek bunları diğer katılımcılar ile paylaştı. Antalya OSB dışından da katılımın olduğu çalıştay ve daha önce yapılan firma görüşmeleri sonucunda 50’den fazla simbiyoz olanağı belirlendi.

ÇEVRESEL VE EKONOMİK KAZANÇ

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Antalya OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fatih İncir, eylül ayında KOSGEB’den destek alarak başlattıkları projenin on ayını geride bıraktıklarını, bu süre içerisinde geniş katılımlı bir açılış toplantısı ve 2 günlük başarılı bir eğitim gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Çalıştayın projenin en önemli adımı olduğuna dikkati çeken İncir, burada oluşturulacak simbiyotik ağlar sonucunda bölge ve ülke adına önemli çevresel ve ekonomik kazançlar elde edileceğini söyledi.

OSB’LERE MODEL OLACAK

Projenin bir sonraki adımı ile ilgili de bilgi veren İncir, “Yaratacağı çevresel kazanımlar açısından oldukça heyecan verici hale gelen projemizin bundan sonraki adımında simbiyoz olanaklarının uygulanması ve firma bazlı eko-verimlilik etütleri gerçekleştirilecektir. Türkiye’deki OSB’ler için bir model olma yolunda ilerleyen projede OSB dışındaki firmalarla ve sektörlerle etkileşim hedefi yönünde de gelişmeler sağlanmaya devam edilecektir. Endüstriyel simbiyoz ve eko-verimlilik yalnızca bir proje değil, endüstriyel kaynaklı çevresel ve sosyal problemlerin önüne geçmeyi hedefleyen bir yaklaşımdır” dedi.

Çalıştayın devamında Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Proje Danışmanı Ferda Ulutaş İşevi tarafından Antalya OSB’de tespit edilen endüstriyel simbiyoz ağ olanakları hakkında katılımcılara bilgi verildi.

 

SİMBİYOJ NEDİR?

‘Simbiyoz’ biyolojik bir terimdir ve iki canlının tek bir organizma gibi birbirleriyle yardımlaşarak bir arada yaşamaları anlamına gelmektedir. ‘Endüstriyel simbiyoz’ ise doğadakine benzer şekilde birbirine yakın iki bağımsız endüstriyel işletme arasında madde ve enerji değişimi olarak tanımlanmıştır. Bu kapsamda, endüstriyel simbiyoz tercihen birbirine fiziksel olarak yakın olup, normalde birbirlerinden bağımsız çalışan iki veya daha fazla endüstriyel işletmenin bir araya gelerek hem çevresel performansı hem de rekabet gücünü artıracak uzun süreçli ortaklıklar kurması ve dayanışma içinde çalışmasını temsil eder.

ANTALYA ORGANIZE SANAYI BOLGESI'NIN TURKIYE'DEKI OSB'LER ICERISINDE BIR ILKE IMZA ATARAK HAYATA GECIRDIGI ENDUSTRIYEL SIMBIYOZ VE EKO-VERIMLILIK PROJESI KAPSAMINDA BIR CALISTAY DUZENLENDI. (FATIH INCIR) (fOTO:ANTALYA-DHA)

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle