Hoşgeldiniz  

ELEKTRİKTE HAKSIZ TAHSİLATLAR TBMM’DE

Semih Köken | 05 Ocak 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

ELEKTRİKTE HAKSIZ TAHSİLATLAR TBMM’DE

-BUDAK “MAHKEME KARARLARI ORTADAYKEN, ŞİRKETLERE YENİ MUAFİYETLER VE KAYIP-KAÇAK TAHSİLATI İÇİN YENİ OLANAKLAR NEDEN VERİLİYOR?

-“FİNİKE’DEKİ HAKSIZ TAHSİLAT ÖNLENECEK Mİ, CLK AKDENİZ İÇİN SORUŞTURMA AÇILACAK MI?”

 

            CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, yargının kayıp-kaçak bedeli konusundaki kararlarına rağmen, elektrik dağıtım şirketlerine yeni muafiyetler ve kayıp tahsilatı için yeni olanaklar tanınmasına tepki göstererek, “Yargı kararları doğrultusunda 33 Milyar TL’yi aşan kayıp-kaçak tahsilatlarının iadesi ne zaman sağlanacaktır” dedi.

Budak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirmesinin ardından, sürekli olarak şirketler lehine düzenlemeler yapıldığını, yurttaşların elektrik faturalarına yeni yükler bindirildiğini kaydetti. Budak, “Kayıp-kaçak tahsilatları ile ilgili kesinleşmiş yargı kararları bulunmasına karşın, 31 Aralık 2015’te yürürlüğe konulan Dağıtım Sistemindeki Kayıpların Azaltılmasına Dair Tedbirler Yönetmeliği ile tarifelere kayıp bedeli eklenmesinin yolu açılmaya çalışılmaktadır” dedi.

33 MİLYARLIK YARGI KARARINA BAYPAS

Dağıtım sisteminin özelleştirilmesinin ardından, kayıp-kaçak uygulamasıyla ilgili EPDK kararlarında ve mevzuatta kaç kez değişiklik yapıldığı konusunda bilgi isteyen Budak, şu soruları yöneltti:

“Yargının, faturalardan kayıp-kaçak bedeli alınamayacağına ilişkin kesinleşmiş kararları ortada dururken; yeni bir yönetmelikle şirketlere yeni muafiyetler ve hedef kayıp oranı adı altında kayıp tahsilatı yapmalarının önünün açılması, yargı kararlarıyla çelişen bir adım değil midir? Yurttaşlardan haksız şekilde tahsil edildiği yargı kararları ile kesinleşen ve geçen yıl 33 Milyar TL olarak açıklanan kayıp-kaçak bedellerinin yurttaşlara iadesi ne zaman sağlanacaktır? Bugün itibariyle rakam ne kadardır? Bakanlığınız Anayasa’nın 138’inci maddesini uygulamakla yükümlü değil midir? İhalelere girenler, özelleştirme sürecinde, dağıtım şirketlerinin durumlarından habersiz şekilde mi teklif vermişlerdir? İhale sürecinden sonra yapılan düzenlemelerle, dağıtım şirketlerinin fazladan ne kadar tahsilat yapmaları sağlanmıştır? Ayrı ayrı miktarlar nedir?” dedi.

FİNİKE’DE HAKSIZ TAHSİLAT ÖNLENSİN

Antalya’nın Finike İlçesi’nde Sahilkent, Turunçova ve Yeşilyurt gibi bölgelerinde 3 aydır elektrik sayaçlarının okunmadığı ve fatura düzenlenmediğinin bildirildiğine dikkat çeken Budak, “1 Ocak’tan itibaren elektrik fiyatları arttırılmış ve faturalamada da yeni düzenlemeye gidilmiştir. Yeni tarife ve geç okuma nedeniyle dağıtım şirketi, Finike’de yurttaşlardan fazla ve haksız tahsilat yapacaktır” dedi. Budak şöyle devam etti:

“Finike İlçesi Sahilkent, Turunçova ve Yeşilyurt bölgelerinde 3 aydır elektrik sayaçlarının okunmamasının nedeni nedir? Antalya’da benzer durumun yaşandığı başka yerler var mıdır? 1 Ocak 2016 tarihinde yapılan zamdan sonra, yurttaşlar zamdan önceki 3 aylık tüketimlerini de yeni tarife ile mi ödemek zorunda kalacaktır? Bu haksız tahsilatın önüne geçilecek midir? Konuyla ilgili inceleme ya da soruşturma yapılacak mıdır? Antalya-Burdur ve Isparta’ya dağıtım hizmeti veren CLK Akdeniz Elektrik Perakende Satış A.Ş. ile ilgili bugüne kadar EPDK’ye kaç şikayet olmuştur? Bu şikayetlerle ilgili başlatılan inceleme ya da soruşturmalar nasıl sonuçlanmıştır?”

 

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle