Hoşgeldiniz  

Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne biyokimya laboratuvarı

Semih Köken | 26 Nisan 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne biyokimya laboratuvarı

ANTALYA Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde dünya standartlarında toksikoloji (kimyasalların zararsızlık limitlerini belirleme) analizi yapılan biyokimya laboratuvarı açıldı.

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Biyokimya Laboratuvarı İdari Sorumlusu Doç. Dr. Esin Yılmaz, önemli bir toplumsal sorun olan yasaklı madde kullanımında laboratuvar testinin, bağımlılığın tespitinin en önemli kilit taşını oluşturduğunu söyledi. Doç. Dr. Yılmaz, yeni yasal düzenlemeler ve Sağlık Bakanlığı’nın genelgeleri doğrultusunda dünya standartlarında toksikoloji analizleri yaptıklarını söyledi.

BAĞIMLILIKDA LABORATUVAR

Madde bağımlılığını, ‘bir maddenin yaşamı ve sağlığı olumsuz etkilemesine rağmen kullanılmasına devam edilmesi’ olarak tanımlayan Doç. Dr. Esin Yılmaz, “Bağımlılık tanısının doğrulanması ve yerine koyma tedavisinde uyumun takibinde laboratuvar testleri tedavinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Madde kullanımı tespitinde kullanılan laboratuvar testleri, tıbbi, adli ve idari kararda yönlendiricidir” diye konuştu.

HİLELİ NUMUNEYE KARŞI ÖNLEM

Testin güvenirliğini sağlamak için numune alımından taşınması, analiz ve raporlanmasına kadar geçen sürede son derece eğitimli bir ekibin hizmet verdiğini söyleyen Doç. Dr. Yılmaz, “Yasaklı madde analizinde en sık idrar örneği kullanılıyor. İdrar örnekleri özel bir numune alma odasında alınmakta. Analiz öncesi süreçte en önemli konu olan hileli numuneye karşı her türlü önlem ve tedbir alınmıştır. Numunenin taşınmasında güvenliği sağlamak için kilitli numune taşıma çantası kullanılmakta. Laboratuvarımızda enzim çoğaltmalı immün yöntem (EMİT) prensibiyle çalışan otomatik analizör kullanılmakta” diye konuştu.

YASAKLI VE BAĞIMLILIK YAPAN MADDELER

En yaygın kullanılan yasaklı ve bağımlılık yapan maddelerin tespitinin sağlandığını söyleyen Doç. Dr. Yılmaz, “Bu maddeler, benzodiazepin, barbitürat, esrar, kokain, morfin, ecstasy, sentetik kannabinoid-1 (bonzai), sentetik kannabinoid-2 (bonzai) olup geniş bir test paneli oluşturulmuştur. İdrar numunelerinde bu maddelerin veya metabolitlerinin kantitatif (bir maddenin içinde bulunanların ne kadar olduğunu analiz etmek için kullanılan yöntem) ölçümleriyle tespiti sağlanmakta” dedi.

ŞAHİT NUMUNE 1 YIL SAKLANIYOR

Test sonucu herhangi bir maddenin pozitif çıkması durumunda idrar örneğinden ‘şahit numune’ ayırarak -20 derecede 1 yıl saklandığına değinen Doç. Dr. Yılmaz, “Önemli bir toplumsal sorun olan yasaklı madde kullanımında laboratuvar testi bağımlılığın en önemli kilit taşını oluşturmaktadır. Yeni yasal düzenlemeler ve Sağlık Bakanlığı’nın genelgeleri doğrultusunda dünya standartlarında toksikoloji analizi yapıyoruz” dedi.9fe6aa8152e0d6f7a1f7fe510eae83ad 1764a4a00dbaaee7f81c8811cc929730 c090b2cacdc07445c167c819606a2502 d47d033e3c50f5c2742f9fadfbd6a142 eb2cb70ed5520217b6b385e7f0aa1e24

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle