Hoşgeldiniz  

Davut Çetin: Ormanlar da yanıyor ekonomi de

Semih Köken | 21 Haziran 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Davut Çetin: Ormanlar da yanıyor ekonomi de

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, kuru sıcaklar nedeniyle son günlerde orman yangınları yaşandığını belirterek, “Sadece ormanlarımızda değil, aynı zamanda Antalya ekonomisinde, bazı sektörlerimizde de yer yer yangın yaşıyoruz. İşimiz biraz duaya kalmış görünüyor” dedi. Çetin, Antalya’ya artık bir afet desteği gerektiğini söyledi.

ATSO’nun Haziran ayı meclis toplantısı, ATSO Meclis Salonu’nda Meclis Başkanı Süleyman Özer, Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katılımıyla yapıldı. ATSO Başkanı Davut Çetin, meclis toplantısında başta turizm ve ihracatta başlayıp tüm kente yayılan ekonomik kriz olmak üzere kent gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

YENİ VALİYE ÇEVRE ÇAĞRISI

Antalya’nın yeni valisi Münir Karaloğlu’nu önümüzdeki ay düzenlenecek meclis toplantısına davet ettiklerini belirten Davut Çetin, çalışkan, kararlı ve tecrübeli bir vali olarak Antalya’ya çok şey kazandırabileceğine inandığını söyledi. Vali Karaloğlu’nun çevre konusundaki beyanatında ‘Ben ildeki çiçeklerin, kuşların, balıkların da valisiyim’ sözüyle çevreci yönünü öne çıkarmasından da çok mutlu olduklarını belirten Çetin “Antalya’nın çevre konusunda vizyonunu güçlendirmesi, Alakır nehri gibi zenginliklerini, ormanlarını koruması gerekiyor” dedi.

ORMANLAR DA EKONOMİ DE YANIYOR

Kuru sıcaklar nedeniyle son günlerde yaşanan orman yangınlarına dikkat çeken Davut Çetin, “Bu yangınların bir kısmı, ormanlık bölgelerde gelişigüzel atılan cam şişelerin mercek gibi yüksek ısı ve ateş yaratmasından kaynaklanıyor. Sadece ormanlarımızda değil, aynı zamanda Antalya ekonomisinde, bazı sektörlerimizde de yer yer yangın yaşıyoruz. İşimiz biraz duaya kalmış görünüyor. Aralık ayından bu yana yazmadığımız, söylemediğimiz kalmadı, fakat maalesef işler iyiye gitmedi” dedi.

KRİZİN BOYUTU 8-9 MİLYAR DOLAR

Aralık ayında krizin boyutunun 8-9 milyar dolara çıkabileceğini söylediklerinde bazı kurumların inanmadığını dile getiren Davut Çetin, Şubat ayına geldiğimizde yetkililer Rus turistlerin mutlaka gelmeye devam edeceğini, 2.5 milyon Rus turist geleceğini söylüyorlardı. Turizme ilk destek planı şubatta açıklandı, ama yürürlüğe girmesi iki ay sürdü. Şimdi uçak desteğinde artış yapıldı, ama haziran ayı beklendi ve zaten zaman da kalmadı. Uçak ve kredi erteleme desteği elbette önemli ve bugüne kadar gündeme gelmemiş desteklerdi. Çok daha dinamik olunmalıydı, uygulamalar daha erken başlamalıydı. Özel tanıtım ve promosyon kampanyaları yapılması gerekirdi. Direkt tarifeli seferler konmasını talep etmiştik, ama olmadı” diye konuştu.

GÜNLÜK KAYIP ORANI YÜZDE 60’A YÜKSELDİ

Artık rakam konuşmanın anlamı olmadığını söyleyen Davut Çetin, “Ama durumun anlaşılması için, geçen yıl haziran ayında Antalya’ya dış hatlardan gelen uçak sayısı 8 bin olmuştu, bu yıl 1800 civarı. İkinci dönemde de 1800 gelse 3 bin 600 eder ama gelecek ay bu kadar geleceği de şüpheli. Turist sayısındaki 5.5 aylık düşüş yüzde 45, ama son günlerde, günlük olarak kaybımız yüzde 60’a yaklaştı. Fiyatlarımız zaten dip yapmış durumda. Antalya’nın döviz ve gelir kaybı Türkiye ekonomisini etkileyecek boyuta geliyor. Turizmde bizim kadar zorlanan başka yer ve bölge yok. Ege bölgesi iç turizme çalıştığı için orada bizdeki kadar sorun olmadı. Bizde özellikle Rusya’ya bağlanmış yerler ve oteller büyük sıkıntı yaşıyor” dedi.

TARIMDA GELİR KAYBI 1 MİLYAR TL’Yİ AŞTI

Tarımda üretimin en bol olduğu nisan ve mayıs aylarında ortalama ürün değerinin yüzde 25 ile 41 arasında düştüğünü söyleyen Davut Çetin, salatalık gibi bazı ürünlerin fiyatının 25 kuruşa indiğini kaydetti. Tarımda geçen yıla göre gelir kaybının 1 milyar lirayı aştığını ifade eden Çetin, “Allah üreticinin yardımcısı olsun. Tarım üreticileri bu kaybı sineye çekti, fakat özellikle ticaret sektöründen sürekli telefonlar geliyor, ‘Sesimiz duyulmuyor, eylem yapalım’ diyorlar. Kemer’de esnaf odası başkanı öncülüğünde yazarkasayla eylem yapıldı. Alanya esnafı turist duasına çıktı ve tepkilerini demokratik biçimde dile getirdiler. Bütün esnafımız tepkilerini ortaya koyarken itidalli olmalı, turizme ve ticarete zarar verecek görüntülerden sakınmalı” dedi.

ANTALYA’YA AFET DESTEĞİ GEREKİYOR

Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığında ifade ettiği afet desteklerini halen beklediklerini vurgulayan ATSO Başkanı, “Konaklama sektörüne kredi ertelemesi getirildi, ama tedarikçi sektörlere, esnafa dönük bir önlem gelmedi. Aylardan bu yana turizme girdi sağlayan tarımcının, üreticinin, inşaatçı, makineci, tekstilcinin, ulaştırma sektörünün zor durumda olduğunu söylüyorum. SGK verilerine göre daha mart ayında Antalya’da 5 bin esnaf ve 5 bine yakın tarım üreticisi SGK’dan çıktı. Kapanan büyük oteller de var. Bıçak kemiğe dayandı ve kemiği kesiyor. Antalya’ya artık bir afet desteği gerekiyor. Bu kürsüden beşinci defa tekrar ediyorum. Antalya esnafı için SGK primi, vergi, kredi borcu ertelemesi getirilmeli ve bu borçlar birkaç yıllık vadeye yayılmalıdır. Kamu bankaları kanalıyla faizsiz kredi desteği getirilmelidir. İç turizmin canlandırılması için çalışanlara tatil kredisi ve özel kampanyalar da yapılabilir” dedi.

EXPO’DA EKSİKLER HALEN GİDERİLMEDİ

Expo’nun turizme ve ticarete katkısını beklerken iki ay geçtiği halde halen eksiklerin giderilemediğini belirten Davut Çetin, “Temmuz- ağustos sıcaklarında çok fazla verim alamayız, sonra da iki ay kalacak. Artık eleştirmenin anlamı yok, bundan sonrasını kurtarmak için hepimiz gayret etmeliyiz. Bakanlık ve Antalya olarak, Expo’da eksiklerin tamamlanması, Türkiye ve Antalya’dan daha fazla katılım olması için çabalarımıza devam etmeliyiz. Expo’nun bundan sonrasını da şimdiden düşünmeye başlamalıyız. Örneğin bir bilim ve sanat köyü gibi bir konsept şimdiden düşünülebilir ve bu yönde adımlar atılabilir” dedi.

KADIN GİRİŞİMCİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu’nun kadın girişimcileri desteklemek amacıyla bu yıl beşincisi düzenlenen ‘Üretimde, Fikirde, Girişimcilikte Fark Yaratan Kadınlar 2016 Yılı Antalya’nın Kadın Girişimcileri Ödüllü Yarışması’nın ödül töreni gerçekleşti. ‘İşyeri Açarak Üretim ve Ticaret Yapanlar’ kategorisinde Manavgat’tan Havva Taşbaş ‘Doğal Zeytin Üretimi’ projesiyle birinci oldu. Sibel Özdoğan ‘Buselique Markalı Turistik Ürünler’ projesiyle ikinci, Işın Kocabaş Oğuz ‘Bebekler için Gaz Giderici Doğal Isı Yastığı’ projesiyle üçüncü oldu. Bilge Erk ise ‘Mutfak Atölyesi’ projesiyle mansiyon ödülü aldı.

‘Evde Üretim Yapan Kadın Girişimciler’ kategorisinde Tülin Öztürk ‘Türk Evi’ tablosu, ‘Deri Çanta’ ve ‘Çizme’ projesiyle birinci, Sinem Tosunoğlu ‘Ebru Sanatı’, ‘Manken Askı’, ‘Baget’ ve ‘Çanta’ projesiyle ikinci, Şebnem Gür ‘Tablet Kılıfı’, ‘Gelincik ve Şelale Görselli Fular’, ‘Dövme Keçe Kaplanlı Çanta’ ve ‘Yivli Minare Görselli Miyuki Sanatı Kolye’ ve Şerife Çor Akdeniz ise ‘El İşçiliği Gümüş Hasır Bilezik’ projeleriyle üçüncü oldu. Neval Ürey ise ‘Patchwork Kırkyama Bebekleri’ projesiyle mansiyon ödülü aldı. Ödülleri ATSO Başkanı Davut Çetin, Meclis Başkanı Süleyman Özer ve Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri birlikte takdim etti.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle