Hoşgeldiniz  

Çocuklarda Rota Virüsü Tehlikesi

Semih Köken | 07 Mart 2017 | Antalya Haber, Gündem A- A+

Çocuklarda Rota Virüsü Tehlikesi

Atatürk Devlet Hastanesi Çocuk Hekimi İnanç Çakaloz Türkdoğan, rota virüsüne bağlı endikasyonlar ile son üç ayda 624 çocuk hasta başvurduğunu, bunların 503’ünün ayaktan, 121’inin ise yatarak tedavi gördüğünü bildirdi.

 
Atatürk Devlet Hastanesi Çocuk Hekimi İnanç Çakaloz Türkdoğan, rota virüsüne bağlı endikasyonlar ile son üç ayda 624 çocuk hasta başvurduğunu, bunların 503’ünün ayaktan, 121’inin ise yatarak tedavi gördüğünü bildirdi.

Antalya Kamu Hastaneleri Birliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkdoğan, 5 yaşın altındaki çocuklarda akut başlangıçlı ishalin en sık görülen etkeninin rota virüsü olduğunu belirtti.

Türkdoğan kusma, ateş ve şiddetli ishal ile birlikte su kaybına yol açan rota virüsünün tüm dünyada her yıl beş yaş altı yaklaşık 30 bin çocuğun ölümüne sebep olduğunu ifade ederek,  Türkiye‘de 5 yaş altı çocuklarda görülen ishallerin yüzde 30-50’sinin ise rota virüsü kaynaklı olduğunu belirtti.

Türkdoğan, “Rota virüsüne bağlı endikasyonlar ile  Antalya  Atatürk Devlet Hastanesi Perge Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne son üç ayda 624 çocuk hasta başvurusu oldu. Bunların 503’ü ayaktan, 121’inin yatarak tedavi gördü.” ifadelerini kullanarak, bu başvuruların yaş aralığını ise ilk 5 yaş çocukların oluşturduğunu söyledi.

Bu yaş grubundaki çocukların hem bağışıklık sistemlerinin daha zayıf olması hem de ishal ve kusma ile oluşan sıvı kaybını daha zor tolere edebilmelerini belirten Türkdoğan, ailelerin bu kusma, ateş ve şiddetli ishal gibi belirtiler geliştiğinde zaman kaybetmeden bir çocuk hekimine başvurmalarının hayati önem taşıdığının altını çizdi.

Rota virüsü nasıl bulaşır

Türkdoğan virüsün hasta çocuğun kullandığı tuvaletlerden, oyuncaklardan veya dokunduğu yerlerden geçebileceğini belirtirken solunum yoluyla da bulaşabildiğini belirtti. Belirtilerin ise virüsün vücuda bulaşmasından 12 saat ile 4 gün arasında değişen zaman diliminde başladığını ifade eden Türkdoğan, tanının dışkıda rota virüs antijen testi ile konulabildiğini belirtti.

Türkdoğan, genel olarak diğer viral enfeksiyonlarda olduğu gibi rota virüsü enfeksiyonlarında da antibiyotik kullanmanın faydasının olmadığına dikkat çekerek, tedavideki temel amacın kaybedilen sıvı ve vücut tuzlarını yerine koymak olduğunu açıkladı.

İshali durdurucu bir tedavi yapılmadığını belirten Türkdoğan, şunları tavsiye etti:

“Ağızdan alabilen çocuklarda bol su içirilip patates, pirinç, yoğurt, muz gibi ishale uygun diyet, anne sütü, uygun ishal formülleri öneriyoruz. Su kaybı bulguları şiddetli olan çocuklarda ya da ağızdan beslenemeyen çocuklarda ise serum tedavisine başvuruyoruz. Ancak en güzeli hastalığın oluşmaması için korunma tedbirlerinin alınmasıdır. Rota virüsüne karşı aşı en önemli korunma yöntemidir.”

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle