Hoşgeldiniz  

Cezaevlerinde üretilenler fuarda sergileniyor

Semih Köken | 29 Mart 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Cezaevlerinde üretilenler fuarda sergileniyor

TÜRKİYE’nin farklı il ve ilçelerindeki cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin iş yurtlarında ürettikleri ürünlerin sergilendiği fuar, Antalya’da Cumhuriyet Meydanı’nda törenle açıldı. Tespihlerden, taş ve ahşap oymalara, pul biberden ayakkabıya, süt ürünlerinden battaniyeye yüzlerce ürünün satışının yapıldığı fuara ilgi yoğun oluyor.

Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumu ile Tutukevleri İş Yurtları Kurumu’nun ürün ve el sanatları fuarı Antalya’da Cumhuriyet Meydanı’nda törenle açıldı. 5 Nisan’a kadar açık kalacak fuarın açılışında Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar ve Antalya Valisi Muammer Türker yer aldı.

259 İŞ YURDU MÜDÜRLÜĞÜ

Türkiye’nin en sıra dışı ‘el emeği göz nuru fuarı’nın açılışında konuşan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Yıldırım, çağdaş ceza infaz sistemlerini ortak amacının kişiyi daha donanımlı bir şekilde ceza infaz kurumuna her ne sebeple gelmiş olursa olsun, geldiği güne göre sosyal ve psikolojik olarak hayata daha hazır şekilde tekrar topluma kavuşturmak olduğunu söyledi. Bu anlayış içinde iş ve meslek eğitimini son derece önemsediklerini belirten Yıldırım, halihazırda 259 iş yurdu müdürlüğü bünyesinde profesyonel üretimler gerçekleştirdiklerini kaydetti.

40 BİN HÜKÜMLÜ VE TUTUKLU SİGORTALANDI
TURKIYE'NIN FARKLI IL VE ILCELERINDEKI CEZAEVLERINDEN TUTUKLU VE HUKUMLULERIN IS YURTLARINDA URETTIKLERI PUL BIBERDEN AYAKKABIYA, SUT URUNLERINDEN SIIRT BATTANIYESINE, AHSAP VE TAS OYMACILIGININ EN INCE ISCILIGININ SERGILENDIGI CEZA INFAZ KURUMU ILE TUTUKEVLERI IS YURTLARI KURUMU'NUN URUN VE EL SANATLARI FUARI TORENLE ACILDI. ADALET BAKAN YARDIMCISI BILAL UCAR, KONUSMA YAPTI.(FOTO:EMRE BAYLAN/ANTALYA-DHA)
Milli Eğitim Bakanlığı’yla işbirliği içinde gerçekleştirilen iş ve meslek eğitimleriyle beraber hükümlü ve tutukların mesleki donanımlarını tamamlayarak tahliye olmalarına yardımcı olmaya çalıştıklarının altını çizen Yıldırım, 2015 yılında 70 bin hükümlü ve tutuklunun bu eğitimlerden yararlandığını söyledi. 2015 yılı içinde iş yurdu faaliyetlerinde sigortalı olarak istifade eden yaklaşık 40 bin hükümlü ve tutuklunun bulunduğunu aktaran Yıldırım, “Bu rakamlar Avrupa ölçeğinde son derece büyük rakamlardır. Biz iş yurdu faaliyetleri itibariyle Avrupa’nın gelişmiş hukuk sistemleri içinde Türk ceza infaz sisteminin müstesna bir yeri olduğunu onurla ve gururla ifade etmek istiyoruz” dedi.

Antalya’da bu yıl 4’üncüsü açılan fuara 259 iş yurdu müdürlüğünün 62’sinin katıldığını aktaran Yıldırım, fuarın önemle altı çizilmesi gereken bir boyutunun da iş yurtlarında üretilen ürünlerin halkla buluşması olduğunu söyledi.

‘AMACIMIZ REKABET DEĞİL’
TURKIYE'NIN FARKLI IL VE ILCELERINDEKI CEZAEVLERINDEN TUTUKLU VE HUKUMLULERIN IS YURTLARINDA URETTIKLERI PUL BIBERDEN AYAKKABIYA, SUT URUNLERINDEN SIIRT BATTANIYESINE, AHSAP VE TAS OYMACILIGININ EN INCE ISCILIGININ SERGILENDIGI CEZA INFAZ KURUMU ILE TUTUKEVLERI IS YURTLARI KURUMU'NUN URUN VE EL SANATLARI FUARI TORENLE ACILDI. CEZA VE TEVKIFEVLERI GENEL MUDURU ENIS YAVUZ YILDIRIM, KONUSMA YAPTI.(FOTO:EMRE BAYLAN/ANTALYA-DHA)
Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar da modern ceza infaz sistemlerinde suçluları sadece hapsederek bir netice almanın mümkün olmadığını söyledi. Cezaların caydırıcılığı kadar suça karışmış insanların ceza evlerinden çıktıklarında bir daha suç işlemekten uzak durması için Adalet Bakanlığı’nın ciddi faaliyetler, reform çalışmaları yapıldığını belirten Uçar, cezaevlerini insan onuruna yarışır şekilde yeniden inşa ederken açık cezaevlerinde hükümleri topluma kazandırmak için üretime yönlendirdiklerini söyledi. İş yurtlarında üzerine çalışan iş kolunun hem bölgenin kalkınmasına hizmet ettiğini hem de hükümlüleri tahliye olduktan sonra iş yapabilecek meslek sahibi haline getirdiğini kaydeden Uçar, “Amacımız dışarıdaki süpermarketlerle rekabet etmek falan değil. Ama samimi söylüyorum, vatandaşlarımız açık cezaevlerinde üretim şartlarını, o temizliği, hijyeni görmüş olsalar inanın buralarda kuyruklar oluşur” dedi.

VAKİT ÖLDÜRMEK İÇİN DEĞİL İŞ SAHİBİ OLMAK İÇİN
TURKIYE'NIN FARKLI IL VE ILCELERINDEKI CEZAEVLERINDEN TUTUKLU VE HUKUMLULERIN IS YURTLARINDA URETTIKLERI PUL BIBERDEN AYAKKABIYA, SUT URUNLERINDEN SIIRT BATTANIYESINE, AHSAP VE TAS OYMACILIGININ EN INCE ISCILIGININ SERGILENDIGI CEZA INFAZ KURUMU ILE TUTUKEVLERI IS YURTLARI KURUMU'NUN URUN VE EL SANATLARI FUARI TORENLE ACILDI.(FOTO:EMRE BAYLAN/ANTALYA-DHA)
Antalya Valisi Muammer Türker ise tutuklu ve hükümlülerin ceza ve tutukevlerindeki iş yurtları faaliyetlerine cezasını çekerken vakti öldürmek amacıyla katılmadığına dikkat çekti.

Konuşmaların ardından Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Yıldırım, günün anısına Bakan Yardımcısı Uçar ve Vali Türker’e Kütahya’da iş yurtlarında üretilen çini vazo hediye etti. Yıldırım daha sonra protokol üyeleriyle fuarını açılış kurdelesini kesti.

BİR TÜRKİYE MANZARASI
TURKIYE'NIN FARKLI IL VE ILCELERINDEKI CEZAEVLERINDEN TUTUKLU VE HUKUMLULERIN IS YURTLARINDA URETTIKLERI PUL BIBERDEN AYAKKABIYA, SUT URUNLERINDEN SIIRT BATTANIYESINE, AHSAP VE TAS OYMACILIGININ EN INCE ISCILIGININ SERGILENDIGI CEZA INFAZ KURUMU ILE TUTUKEVLERI IS YURTLARI KURUMU'NUN URUN VE EL SANATLARI FUARI TORENLE ACILDI.(FOTO:EMRE BAYLAN/ANTALYA-DHA)
Türkiye’nin farklı il ve ilçelerindeki cezaevlerinden 62 iş yurdu müdürlüğünün katıldığı fuar Kahramanmaraş’ın kırmızı pul biberinden Siirt’in dünyaca ünlü battaniyesine, Erzurum’un Oltu taşı tespihinden Eskişehir’in lüle taşı üzerinde yapılan en ince işçiliğine, Kırşehir’in mermer ürünlerinden ahşap oymacılığının tüm detaylarına, İzmir bölgesinin süt ve süt ürünlerinden Silivri’nin hamur işlerine Türkiye panoraması sunuyor. Aynı zamanda tüm bu ürünlerin satışının yapıldığı fuarda, Adanalı tutuklu ve hükümlülerinin silikon hamurundan yaptıkları el işi ‘Angry Birds’ oyununun figürleri de dikkat çekti.DHA

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle