Hoşgeldiniz  

Cevheroğlu: Çıralı sahili sadece insanlara ait bir yer değil

SEMİH KÖKEN | 22 Temmuz 2015 | Antalya Haber, Gündem, Kemer Güncel A- A+

Çıralı’da doğal hayatı korumak için bölgede incelemelerde bulunan, Kemer Kaymakam Vekili Halil Serdar Cevheroğlu, bölgede yapılan ve yapılacak olan yenilikler ilgili bilgiler verdi. Cevheroğlu ayrıca Çıralı’nın sadece insanlara ait bir yer olmadığını ve buradaki doğal hayata insanların saygı göstermesi gerektiğini belirtti ve bu konular ile ilgili olarak yeni aldığı kararları anlattı.

Kemer Kaymakam Vekili Halil Serdar Cevheroğlu yaptığı açıklamada;

“Çıralı bütün Antalya sahillerinin göz bebeği olan bir yer. Bizimde koruma altına aldığımız ve korunması gereken bir tabiat harikası. Tabi korurken aynı zamanda o bölge halkıyla da müşterek hareket ediyoruz. Biz yaptık oldu şeklinde değil. Gerek Muhtarlığı, gerekse oradaki sivil toplum örgütlerinin desteği ile hareket ediyoruz.

ARAÇLA ÇIRALI SAHİLİNE GİRİŞ OLMAYACAK

Bir tanesi ve en önemlisi bana göre, geçmiş yıllarda vatandaşlarımız, özellikle arabalarıyla bu güzide, çok güzel doğa harikası kumun üzerinde seyrediyorlardı. Hem kumu bozuyorlardı. Hem görüntü kirliliğine yol açıyorlardı. Hem araçları ve bir takım atıkları ile sahile kadar gidiyorlardı. Bu yıl bir hayırsever destek verdi. Vatandaşımızın desteğini aldık, genel halk da destek verdi, Kaymakamlığımız ve belediyemizde aynı şekilde buna mutabık kaldık. Çevreci bir malzeme ile ahşap ile beraber bu şekilde sadece insanların girişlerine izin verecek şekilde bir muhafazaya aldık sahili. Bu şekilde alınan muhafaza ile beraber bundan sonra lastikli araçlar hiçbir şekilde o güzelim Çıralı sahillerine girmeyecekler. Böylelikle o kumun taşınması ve o kumun sağlığı tamamen sağlanmış olacak. Zaten 3500 metre olan bir sahil. Bu tahta bariyerler, çevre ile de dost ve bundan sonra bu bölgede motorlu araçları göremeyeceksiniz. Sadece insanlar araçsız olarak bu bölgede sahilden faydalanacaklar.

Şimdi bir kere o bölgede sahil bandı içerisinde bir kamp alanı yok. Gelip de o kumlarda, hiçbir altyapısı olmayan yerlerde, ne biliyim çok affedersiniz ne tuvaleti var, ne su tesis var ve buraya çadır kuruyorlar.

ÇADIR KURMAK İSTEYENLER İÇİN CAMPİNG ALANLARI VAR

Biz bunu muhtarlıkla beraber, yapılmamasını rica ettik bu kişilerden. Gerekli uyarılarda da bulunduk ve bunlar toplayıp götürdüler. Eğer illa birileri orada çadırda kalmak istiyorsa, o kıyı bandının etrafında boş alanlar var, oteller var, belli kamp alanı müsait olan yerler var ve oralara gidebilirler. Ama tam böyle o kumların üzerinde, hiçbir tesis olmadan kamp kurulmasına biz açıkçası hem muhtarlık olarak hem Kaymakamlık olarak karşı çıktık ve bu amaçla gelecek kişilere de biz izin vermeyeceğimizi de söylemek istiyorum.

Tabii ki kamp kurmak çevreci bir tatil anlayışı ama onunda takdir edersiniz ki yapılacağı yerler var. Böyle güzide bir kumsal üzerinde düzensizlik bir düzen olmamalı. Yani Çıralı doğal, doğallık düzensizlik değildir. Doğallık içersinde çevreyi koruyarak, korumacılığı da vatandaşlığı da beraber yaparak biz Çıralı’yı devam ettirmek istiyoruz.

ŞEZLONGLAR AKŞAM ÜZERİ TOPLANACAK

Yine bir nokta daha var onu özellikle söylemek istiyorum. Çıralı Caretta Caretta’ları çok önemli bir üreme alanı. Bununla ilgili de çok ciddi bir çalışma yapıyoruz. Bunlar bildiğiniz gibi çok ürkek hayvanlar. Özellikle ışıktan ürküyorlar, sahildeki cisimlerden ürküyorlar. Kaymakamlık tarafından bir talimatla beraber, hem bunu Jandarmaya, hem Belediye Başkanlığına yazdık, bununla beraber bundan sonra akşamları şezlonglar müesseseler tarafından toplanacaktır. Aynı zamanda sahile bir takım tahtadan yollar yapılmış. Tabi bunu iyi niyetle yaptıklarını bende düşünüyorum. Bu yapılan yollar iyi niyetle yapılmış ama buradaki dokuyu bozuyor.  Sahil üzerinde kaplumbağaların rahat hareket etmelerini engelliyor.

ÇIRALI BÜTÜNÜYLE DOĞANIN BİR PARÇASI

Çıralı sahili sadece insanlara ait değil. Bütünüyle doğanın bir parçası. Biz orada inanın kaplumbağalarında yaşam alanlarını son derece önemsiyoruz. Yani orası sadece insanların gelip rahatça denize girecekleri bir yer olmamalı. Aynı zamanda doğal yaşam içerisinde bunu yapmaları lazım. Bu nedenle bu kararı aldık. Zannediyorum Türkiye içinde iyi bir örnek olacaktır. Yani kaplumbağaların rahatı için insanların rahatından biz taviz veriyoruz ve doğrusunu da yapıyoruz kanaatimce.

YÜRÜYÜŞ YOLLARI DOĞAYA UYUMLU OLAN KİL’DEN YAPILACAK

Özellikle şezlonglar akşamları kalkacak, sahile inen bütün merdivenleri de kaldıracağız bu konuda da talimatlar verdik. İllaki insanlar için bir yürüyüş yolu yapılacaksa bu da doğal malzeme olan kilden yapılacak. Kil oraya koyabilir çünkü kil doğaya daha uygun bir malzeme.

CANKURTARAN KULELERİ TAMAMLANDI

Bir başka önemli çalışma Belediye ile birlikte bu çalışmayı yürüttük, ahşap malzemeden yapılan cankurtaran kuleleri oldu. Gündüz saatlerinde bu çalışmayı da yapacağız. Sabah 08:00’den akşam saat 17:00’ye kadar dürbünüyle eğitimini almış bir şekilde. Çıralı sahilinde insanlar güven içerisinde denize girecekler.” Kemer gözcü

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle