Hoşgeldiniz  

Budak: Turist Sayısı Yüzde 30 Düşerse 500 Bin Kişi İşsiz Kalır

Semih Köken | 22 Şubat 2016 | Antalya Haber, Gündem, Turizm, Yaşam A- A+

Budak: Turist Sayısı Yüzde 30 Düşerse 500 Bin Kişi İşsiz Kalır

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, turist sayısında yüzde 30’luk bir eksilme yaşanması halinde 400-500 bin kişinin işsiz kalacağını savundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, turist sayısında yüzde 30’luk bir eksilme yaşanması halinde 400-500 bin kişinin işsiz kalacağını savundu. Turizm alanında istihdam destekleri konusunda planda en ufak bir çalışma olmadığını iddia eden Budak, “Turizm sektöründe sadece Antalya’da 300 bin tüm Türkiye genelinde ise bir milyona 400 bin kişi çalışıyor. En büyük felakette turizm çalışanı konusunda yaşanacak. Maalesef böyle bir destek yok. Yaptığımız çalışmaya göre Antalya bölgesinde 70-80 bin, Türkiyegenelinde de 400-500 bin kişinin işsiz kalma riski ile karşı karşıyayız. Bununla ilgili en ufak bir açıklama yok. Çok ciddi bir kriz yaşanacak.” diye konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Toplantıda Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bugün açıkladığı 2016 Turizm Eylem Planı paketin beklentileri asla karşılayamayan ve son derece sönük kalan bir açıklama demeti olduğunu belirten Budak, “9 madde deniliyor ama geçmişte bununla ilgili açıklama yapıldı. 2 hafta önce bakanlar kurulunda uçaklara 6 bin dolar yakıt desteği açıklanmıştı.” dedi.

Tek tek maddelere girildiğinde hükümetin turizmi ve yaşanan afeti nasıl anladığının görüldüğünü söyleyen Budak, “Başbakan ‘bu bir afet halidir’ demiş. Doğrudur bu bir afet halidir. Fakat afet halinde yapılması gerekenler burada gündeme gelmemiş. 2015 yılında turizm kötü gitmişti. Geçen yılki turizm rakamlarına 3 milyar dolar eksi yazan bir yıl olmuştu. Rusya’da geçen yıl ekonomik kriz vardı ve Rus turist sayısında ciddi azalma yaşanmıştı. Bu krizin sadece 24 Kasım 2015’te uçağın düşürülmesiyle birlikte başlayan kriz olarak dile getirmemiz olayı eksik tanımlamamıza sebep olur. Ciddi anlamda bir imaj probleminden bahsetmek gerekir. Açıklanan maddelere göre 255 milyon lira hibe desteği ve 288 milyon liralık ödemelerde erteleme deniyor. Bir afet durumu söz konusu erteleme yerine desteklerin direk verilmesi ve hibelerin böyle verilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“İMAJLA İLGİLİ ÇOK CİDDİ ÇALIŞMA YAPILMALI”

Parti olarak bir eylem planı hazırladıklarını ve geçtiğimiz günlerde Turizm Bakanına sunduğunu aktaran CHP Genel Başkan Yardımcısı, “Burada 3 şekilde değerlendirdik. Kısa, orta ve uzun vadeli yaptırımlar. Başbakan ‘ülkede muhalefet partileri kara propaganda yapıyor’ demiş. Bu konu ile ilgili sadece hükümet her gün bir sorun üretmezse zaten sorunlu bir ortam ortadan kalkacak. Her gün sorunlu bir söylem ve şiddet dili. Burada bu söylendiği zaman 10 saniyede Avrupa’da bir imaj sorunu var. Avrupa’dan bakan Türkiye’yi Suriye’ye benzetiyor. Terörün ciddi sorun olduğunu söyleyebiliriz. imajla ilgili çok ciddi çalışma yapılmalı. Acilen en tepeden aşağıya doğru hükümetin şiddet dilini bir kenara bırakması gerekiyor. Tanıtım bütçesi burada hiç geçmiyor, tanıtım bütçesi 5 kat arttırılmalı. acilen olgunlaşmış pazarlara tanıtım, imaj çalışması yapılmalı. şuana kadar bununla ilgili en ufak bir şey duymuyoruz. ÖzellikleAvrupa pazarındaki tüm büyükelçilikler tanıtım elçisi gibi çalışmalı. Büyük televizyon kuruluşları Avrupa’da çok izlenenlere yoğunlukla tanıtım atağı yapılmalı. uçak desteği tüm yıla yayılmalı. “ ifadelerini kullandı.

İSTİHDAM DESTEĞİ İLE İLGİLİ EN UFAK BİR DESTEK YOK

Turizm alanında istihdam destekleri konusunda planda en ufak bir çalışma olmadığını öne süren Çetin Osman Budak, şu açıklamalarda bulundu:

“En büyük felakette turizm çalışanı emekçilere verilecek destektir. Maalesef böyle bir destek yok. Yaptığımız çalışmaya göre sadece bir bölümü konaklama tesislerinde çalışanların Antalya bölgesinde 70-80 bin kişi Türkiye genelinde de 400-500 bin kişinin işsiz kalma riski ile karşı karşıyayız. Bununla ilgili en ufak bir açıklama yok. Çok ciddi bir kriz yaşanacak. zaten Antalya ve sahil bölgelerinde 6 ay çalışılır 6 ayda işsiz gezen ciddi bir mevsimlik işçi açığı vardı. Şimdi onlarda işini kaybediyor. istihdam desteği ile ilgili en ufak bir destek yok. Alkollü içecekler ile ilgili ÖTV desteği dedik ama bunlar hak getire. Konaklama sektörü ihracatçı kapsamına alınmalı dedik onları almışlar ama vergi iadesi desteği yok.O zaman anlamsız. Küçük ve orta dereceli işletmelere tarımda olduğu gibi faiz desteği verilmeli. yetmez aynı zamanda kefalet sistemi genişletilmeli dedik. bunların hiçbirisi yok. Esnaf tarafında sadece turizmin emekçileri işsiz kalıyor derken esnafta işsiz kalacak.”

Bir gazetecinin, “Raporunuzda işsiz kalacak kesim verilere nasıl yansıyor?” sorusuna Budak, “Sadece Antalya’da 300 bin tüm Türkiye genelinde bir milyona 400 bin kişi çalışıyor bu sektörde. Konaklama, Restoran ve barlar diye geçiyor. bunun içinde taşımacılık yok. Her gelen turist bir şekilde havalimanından alınır oteline götürülür. yurt içinde de turlara katılır. ulaşım sektörü yok, rehberler burada yok ve esnaf tarafı yok. Sadece turizmde çalışan bir milyon 400 bin kişi aşağı yukarı yüzde 30 civarında bir turist sayısında eksilme olursa 400-500 bin rakamını buluyoruz.” diye cevap verdi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle