Hoşgeldiniz  

Boğaçayı projesi tanıtıldı

Semih Köken | 03 Aralık 2015 | Antalya Haber, Gündem, Kemer Güncel A- A+

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, ‘Konyaaltı Boğaçayı Projesi’ için “Bir ilahi güç gelse dese ki, ‘Ey Menderes Türel, biz bu projeyi Antalya’ya kazandıracağız, şu beyaz kağıdın altını imzala’ yeter ki bu proje gelsin gözüm kapalı o kağıda imza atarım” dedi.

Antalya Su ve Atık Su İdaresi (ASAT) Genel Müdürlüğü’ndeki ‘Konyaaltı Boğaçayı Projesi’ lansmanı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Konyaaltı Belediye Başkanı CHP’li Muhittin Böcek, STK, oda ve dernek temsilcileri, işadamları, muhtarlar ve vatandaşların katılımıyla yapıldı. Boğaçayı Projesi ön hazırlıklarını 2008 yılında hazırladıklarını ancak yerel seçimlerde görevi devretmesi nedeniyle gerçekleştirme imkanı bulamadıklarını dile getiren Başkan Türel, yeniden göreve gelmesiyle projeyi yinelediklerini söyledi. Projenin 927 kilometre kareyi kapsayan bir havza planlaması olduğunu, sadece üst yapı değil esasen alt yapı sorunlarına önem verildiğini dile getiren Başkan Türel, “Geçmişte bir sel felaketi yaşadık. 2300 debiyle su, sele dönüşmüş ve o köprüyü alıp gitmişti. Boğaçayı’ndaki risk ciddiyetini korumakta. Sel bir köprüyü adeta bir kürdan gibi denize götürebiliyorsa bu risk halen söz konusudur. Önceliğimizi taşkın önlemeye verdik. 2300 değil 4300- 4600 debiye göre riski ortadan kaldıracak önlemler alınmak suretiyle bu çalışmaları yürüttük” dedi.

“BEDELİNİ ÖDEMEYE HAZIRIM”

Projeyi gündeme taşımadan, içeriğinin henüz bilinmeden bazı kesimlerce eleştirilmesinin kendisini üzdüğünü açıklayan Başkan Menderes Türel, bunun manasını anlamakta güçlük çektiğini söyledi. Projenin kente sağlayacağı katkının tartışılmaz olduğuna dikkati çeken Başkan Türel, şöyle konuştu.

“Proje Antalya ekonomisine katma değer sağlayacak. Vatandaşlar hem projede çalışarak ekonomik kazanç sağlayacak, hem de proje bittiğinde 10 bin vatandaşımız iş sahibi olacak. Bu proje siyasi tartışmalara malzeme yapılacak kadar küçük değil. Benim projeden zerre kadar bir siyasi beklentim söz konusu değil. Bir ilahi güç gelse dese ki ‘Ey Menderes Türel biz bu projeyi Antalya’ya kazandıracağız şu beyaz kağıdın altını imzala’ yeter ki bu proje gelsin gözüm kapalı o kağıda imza atarım. Bunun siyasi bir bedeli varsa razıyım. Antalya’ya ilkleri yaptım. Antalya kazanacaksa Menderes Türel dünden kaybetmeye razıdır” diye konuştu.

İLK ETAP 2 KİLOMETRE OLACAK

Kanal İstanbul Projesi’nin ardından ‘Çılgın proje’ sıfatına fazlasıyla layık bir projeyi konuştuklarını iddia eden Başkan Türel kente karaya doğru 40 kilometrenin üzerinde yeni bir sahil kazandırdıklarını yineledi. Projeyi dile getirdiği günden bu yana destek veren Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e teşekkür eden Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, “Bu projeyi etap etap tamamlayacağız. İlk etabını sahilden 2 km içeriye kadar olan kısmını bu dönemdeki görevim içerisinde bitirmeyi planlıyoruz. Hem denizin içinde hem de nehrin içinde iki limanı barındıran halka açık yaşam merkezlerinin bulunduğu bir projeyi ilk dönemde tamamlamayı planlıyoruz” dedi.

SEL VE TAŞKIN SENARYOLARI ANLATILDI

Boğaçayı’nın son durumuyla ilgili videonun ardından Proje Danışmanı İnşaat Mühendisi Prof. Dr. Zuhuri Sarıkaya, proje ekibi ve teknik çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Hidrojeoloji Mühendisi Özgüray Aydın’ın sunumda ise olası sel ve taşkın senaryolarında en çok zarar görecek bölgenin Konyaaltı olduğu vurgulandı. Yağışla birlikte dağdan akan suyun ilk saatte Akdeniz’e ulaştırılması gerektiğinin kaydedildiği sunumda, 1 litresinde 40 gram tuzun bulunan Akdeniz suyunun içeriye taşınması halinde kentin suyunu karşılayan Duraliler mevkiindeki kaynakları litrede 1 gram (tuz) bile etkilemeyeceği vurgulandı.

Lansmanda ayrıca Master plan çalışması, havza hidrolojisi ve hidrojeoloji raporu, hidrolik hesaplar ve dere ıslahı, taşkın modellemesi, tuzluluk modellemesi, kıyı modelleri, havza arazi örtüsü ve önerilen yapılar hakkında bilgiler verildi.

‘Güney kıyı şeridinin incisi’ olarak anlatılan Boğaçayı’nı nasıl dünya yıldızı haline getirileceği konusunda çalıştıklarını aktaran Mimar David Green ise “Antalya Türkiye’nin güneyinde bulunup fazlaca doğal güzellik potansiyeli bulunan bir kent. Boğaçayı bütün güzelliğiyle Antalya’nın farklı güzelliklerini birbirine bağlıyor. Ekonomik boyutu ve sürdürülebilirlik düşünüldüğü zaman bu proje bir vizyon olarak karşımıza çıkıyor. Sadece bir su uzaklaştırma projesi değil ötesinde şeyler katan bir proje” diye konuştu.

ANTALYA’YI GREENPEACE YÖNETMİYOR

Sadece istihdam değil bölgedeki endemik bitkiler, flora, balık yapısı ya da yosunlanma gibi etkilerin nasıl olacağının sorulması üzerine Başkan Menderes Türel, “Floranın, çevrenin korunması için çevreye hassas bir proje. Bugün sahildeki oyuntunun dahi nasıl engellenebileceği anlatıldı. Greenpeace’ciler Antalya’yı yönetmiyor. Onlara pabuç bırakmayız. İstedikleri yerden sallansınlar, biz onları kurtarırız” dedi.

Başkan Türel ayrıca marinaların sadece pahalı yatların kullanabileceği bölgeler değil, halka açık alanlar olacağından kimsenin şüphe duymaması gerektiğine dikkati çekti. Marina arkasındaki yapılaşmanın yürürlükteki imar planlarına göre gerçekleştiğini hatırlatan Menderes Türel, bölgedeki imar probleminin de projeyle aşılacağını kaydetti. Toplantı, plaket takdiminin ardından sona erdi. (DHA)

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle