Hoşgeldiniz  

Boğaçay’da mülkiyet satışı Bakanlar Kurulu’nda onaylandı

Semih Köken | 17 Ağustos 2017 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Boğaçay’da mülkiyet satışı Bakanlar Kurulu’nda onaylandı

ANTALYA’da turizm sektörü temsilcileriyle bir araya gelen Menderes Türel, şehrin kalitesini artıracak ve turisti kent merkezine çekecek projeleri anlattı. Türel, içinde film platosu, marina, temalı park ve doğal yaşam alanı da bulunduran Boğaçay projesinde hazineye ait araziler için Türkiye’de ilk defa Maliye Bakanlığı ile bir belediyenin proje esaslı mülkiyet satışını birlikte yapacağını, bunun için Bakanlar Kurulu’nun da onay verdiğini söyledi.

Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmecileri Birliği’nin (AKTOB) geleneksel aylık toplantılarının ağustos konuğu, Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel oldu. Rixos Downtown Hotel’deki toplantıda Başkan Türel ve Antalya turizminin önde gelen isimleri biraraya geldi. Toplantıya Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, TÜROFED Başkanı Osman Ayık, AKTOB Başkanı Erkan Yağcı ve turizm sektörü temsilcileri katıldı. Toplantıda Büyükşehir Belediyesi’nin Boğaçay, Lara Kruvaziyer ve Yat Limanı, Konyaaltı Sahil, Tünektepe ve Teleferik, Kaleiçi ve Yat Limanı ile Kemer Kongre ve Kültür Merkezi projeleriyle ilgili turizmcilere sunum yapıldı.

BOĞAÇAY’A ÖZEL BAKANLAR KURULU KARARI

Kent merkezindeki yaşam kalitesinin ve turistik cazibenin artırılması gibi hedeflerle hazırlanan Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 6 büyük projesinin tek tek sunumu yapıldı. 1 milyar 205 milyon TL bedelli Boğaçay projesi içinde marina, film platoları ve doğal yaşam alanı, temalı park gibi projeler olduğu belirtildi. Hollywood ve Los Angeles’daki film platolarını incelediğini ve Antalya’nın çok daha kaliteli ve büyük bir alanda uluslararası bir film platosuna sahip olacağını anlatan Menderes Türel, film çekimi için dünyada güneş ışığı en uygun iki şehirden birinin Antalya olduğunun bilimsel olarak teyit edildiğini söyledi. Boğaçay projesinin tamamlanmasıyla en kötümser beklentilerinin yılda 1 milyon turistin bu alanı ziyareti olduğunu dile getiren Türel, Boğaçayı projesinin uygulanacağı ve Hazine’ye ait alanla ilgili ilk defa bir belediye ile Maliye Bakanlığı’nın proje esaslı olmak şartıyla gelir dağılımının da ortak paylaşılacağı şekilde mülkiyet satışlarının gerçekleştirileceğini söyledi.

Projenin yatırım maliyetinin kendi içinde olduğu ve tapuyla birlikte yatırımcıların banka kredisi de kullanabileceğini anlatan Türel, bu konunun farklı yönlere çekilmemesinin de altını çizerek, proje esaslı mülkiyet satışıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararının imzalandığı ve bu hafta içerisinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzalamasını beklediklerini söyledi.

OTELLER 5, ŞEHİR 2-3 YILDIZ

Kişi başı turist harcamalarında Antalya’nın çok kötü bir yerde olmadığını belirten Menderes Türel, “Ama iyi bir yerde olduğumuzu da iddia edemeyiz. Bizim bunu çok daha artırmamız lazım ve bu imkanlara sahibiz. Bunun için en büyük şansımız turizmcilerimiz. Fiyat, kalite, hizmet dengesinde rekabet edilemez bir durumdayız. Bunu daha ileriye taşımamız lazım. Bölgesel tanıtım meselesini uzun üredir tartışırız ve artık ülkeler değil şehirler yarışıyor. Biz dünyada en çok turist gelen 12’nci şehirsek, bunu çok rahatlıkla ilk 5’in içine sokabiliriz. ATSO başkanlığım döneminde ‘Antalya’daki zenginlikler malum ama biz bunları yeterince değerlendiremiyoruz. Otellerimiz çok kaliteli 5 yıldız ama dışarısı tek yıldız’ diyordum. Geldiğimiz noktada bu konuda iyi yol katediyoruz, belki 2-3 yıldızları yakalardık ama 5 yıldız dememiz mümkün değil. Şehrin kalitesini mutlaka artırmamız lazım” dedi.

KALEİÇİ’NE YAT LİMANI GELİYOR

Proje tanıtımında, Yat Limanı projesiyle en son 1992’de planlanan Kaleiçi’yle ilgili yeni bir imar planı hazırlığı içinde olunduğu da anlatıldı. Dünyada tarihi surlar içinde liman olan iki şehirden birinin Antalya olduğuna dikkat çeken Türel, “Maalesef biz burayı tur tekneleri ve balıkçı barınağı olarak kullanıyoruz. Yeni balıkçı barınağı tamamlanmasına rağmen bir kısmı hala orada, onların da gönlünü alarak yeni barınağa taşıyacağız. Burada derdimiz turizmdeki kaliteyi artıracak bir işletme modeli geliştirmek. Şehrin hem doğusu hem batısında 500’er yat kapasitemi iki yat limanı ve Kaleiçi’nde bir yat limanı olacak. Burada bir hafta boyunca yatlar ücretsiz bağlanabilecek. Bir hafta sonrasında ortalama ücret 10 lira ise, en az 3-5 katı alınacak. Yani biz orayı gezi amaçlı düşünüyoruz. Çünkü yat sahipleri gelsin iki-üç gün kalsın ve şehir merkezinin ekonomisine katkı sunsun istiyoruz” dedi.

Türel, Kaleiçi’nin etrafında, eski stadyumda yapılacak Türkiye’nin en büyük açıkhava müzesi ve altında Kaleiçi bağlantılı 500 araçlık otopark, Doğu Garajı nekropol alanında geleneksel çarşı ve kültür merkezi, Balbey Mahallesi ve Cumhuriyet Meydanı düzenlemeleriyle şehrin kalitesinin artırılacağını da anlattı.

ÜÇÜNCÜ ETAP TRAMVAY HATTI VE METRO

Şehiriçi ulaşımın turistin aradığı en önemli gereçlerden biri olduğuna işaret eden Menderes Türel, havalimanı ve Expo 2016 Antalya alanına kadar yapılan ikinci etap tramvay hattının ardından, ekim veya kasım ayında da üçüncü etap tramvay hattı inşaatının başlayacağını açıkladı. Türel, “Üçüncü etap Varsak’tan başlayıp Sakarya Bulvarı’ndan otogar altındaki kavşaktan üniversiteye ve oradan Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile müzenin olduğu alandan nostalji tramvay hattıyla bağlanacak. Havalimanından tramvaya binen bir turist Kaleiçi ve kent merkezine rahatlıkla ulaşabilecek. 4’üncü etap çalışmalarıyla ilgili de Ulaştırma Bakanlığı ile mutabakatı sağladık ve metro olacak. Metro hattı büyük limandan Kundu’ya kadar uzanacak, yine havalimanıyla beraber. Uzatma hattıyla da Belek’e kadar gidebilir. Bu şekilde Antalya’nın her noktasına turist alışık olduğu toplu ulaşım sistemiyle gidebilecek. Metre maliyetleri bugünkü teknolojide tramvayla neredeyse kafa kafaya geldi ve yerin 60 metre altından yapılabilecek. Adımlarını attık. Bu dönemimde başlama imkanımız yok ama 2019’dan sonra Antalya’da artık toplu ulaşımda yapılması gereken kesinlikle metrodur ve bunu başaracağız” dedi.

TÜNEKTEPE’YE OTEL

Kültür kenti anlamında 4’ü Kent Müzesi’nde olmak üzere 10 ayrı müze projesi üzerinde çalıştıklarını dile getiren Menderes Türel, ilk döneminde eski valilik binasını yıkarak büyüttüğü Cumhuriyet Meydanı’nın yeni düzenlemede yüzde 20 daha büyütüldüğünü söyledi. Meydan kısmının ise 30 Ağustos’ta açılacağını kaydeden Türel, açılışta da Murat Boz konseri olacağını aktardı. Tünektepe’de ise 7 yıldız değil belki 17 yıldız diye pazarlanabilecek kalitede butik sayılabilecek bir otel yapılacağını dile getiren Türel, “Dağın tepesinden denize girilen bir plajı turizm sektörümüzün emrine sunuyoruz” dedi.

Tünektepe ve Teleferik Projesi sunumunda da 605 rakımlı tepede seyir terasıyla birlikte yapılacak otelin 60’ı standart, 10’u VIP olmak üzere 70 odalı ve mimarisinde de Akdeniz fokunun temsil edileceği kaydedildi.

KONYAALTI SAHİL İHALESİ EYLÜLDE

Konyaaltı sahili projesiyle ilgili ihalenin ise eylülde yapılacağını açıklayan Menderes Türel, turizm sezonunun bitiminin hemen ardından inşaatına başlanacağını kaydetti. Türel, “Konyaaltı sahili artık kamyonların geçtiği değil, yeşil ve doğal, rekreasyon alanlarıyla bir cazibe merkezine dönüşecek” dedi.

Konyaaltı sahil projesi tanıtımında ise 6 kilometrelik dünyanın en büyük sahillerinden biri olan bu sahil için düzenlenen mimari yarışmada birinci seçilen projenin üç etap halinde uygulanacağı kaydedildi. Birinci etap Varyant’tan Su Hotel’e kadar olan bölümde, ikinci etap Su Hotel’den Boğaçayı’na kadar olan alanda, üçüncü etap Minicity’nin bulunduğu bölgede uygulanacak.

EXPO ÖZELLİŞTERİLİYOR

Menderes Türel, toplantıda turizmcilerin sorularını da yanıtladı. Expo 2016 Antalya alanıyla ilgili Maliye Bakanı ile arasında geçen diyaloğu anlatan Menderes Türel, Expo 2016 Antalya alanının Özelleştirme İdaresi’ne devrinin geçtiğini, Bakan Naci Ağbal’ın buraya otel yapılacağını söylediğini kaydetti. Bakan Ağbal’a, “Aman sayın bakanım dur sadece otel değil içindeki botanik özelliğin korunması lazım. Konaklama tesisi de olmalı fakat Antalya’da olmayan özellikte eğlence merkezi ve temalı park ile yatırım cazibesini artırabiliriz” şeklinde bir öneri sunduğunu belirten Türel, bunun üzerine Özelleştirme İdaresi Başkanı’nın Antalya’ya geldiğini ve bu konuda yapılan toplantıda Expo 2016 Antalya alanını turistik cazibesini artıracak fonksiyonlarda yüklenerek satılması hususunun arz edildiğini anlattı. Türel, “Sayın Cumhurbaşkanımız da bu konuyla ilgili özel bir toplantı yapacak ve bu şekilde turizm sektörü hizmetine sunmak istiyoruz” dedi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle