Hoşgeldiniz  

Bir belediyeden 9 kişi ağır cezalık oldu

Semih Köken | 06 Temmuz 2022 | Gündem, Kemer Güncel, Turizm A- A+

Bir belediyeden 9 kişi ağır cezalık oldu

Geçtiğimiz aylarda Alanya Kaymakamı Dr. Fatih Ürkmezer’in, Alanya Belediyesi’ndeki 9 yetkili hakkında soruşturma kararı verdiği duruşması Alanya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.

Duruşmaya Belediye Başkan Yardımcıları Hasan Erdoğan ile Tunahan Kasapoğlu ve İmar Müdürü Hüseyin Uysal katılmadı. Sanıkların savunma ortak noktası ‘’Bizim suçumuz yok, hata yapı denetim firmasının” oldu.

Antalya Valiliği geçtiğimiz aylarda Alanya’nın Oba Mahallesi’nde bulunan 4 bloktan oluşan bir sitede 12 bin metrekare alan içinde 138 m2 yapı ruhsatında fazla alan verildiği gerekçesiyle gönderdiği yazıya istinaden Alanya Kaymakamlığı harekete geçti. Kaymakam Dr. Fatih Ürkmezer’in imzasını taşıyan yazı, Alanya Belediyesi’ndeki 9 yetkili hakkında “Soruşturma izni var” şeklindeki kararıyla Alanya Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilmişti.

MAHKEME HEYETİNİN HUZURUNA ÇIKTI

Antalya Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü ile Müşteki Emine Güller’in davacı olduğu ‘’Görevini kötüye kullanma, yapıda aykırıları alanların ile 138 m2 yapı fazlalığıyla” açılan davada; dönemin İmar ve Şehircilik Müdürü Murat Satı, Mimar Hilmi Tunahan Özer, Mimar Fatih Öz, İnşaat Mühendisleri Adem Uysal ile teknikerler Hamit Yüksel ve Mustafa Özkan Alanya 1. Ağır Ceza Mahkeme heyetinin karşısına çıktılar.

YARDIMCILAR GELMEDİ

Alanya Belediye başkan yardımcıları, yazı işlerinden sorumlu Hasan Erdoğan ile imardan sorumlu Tunahan Kasapoğlu, Alanya Belediyesi Temmuz Ayı meclis toplantısının aynı zamana rastlaması sebebiyle mazeret bildirdiler. Sanıklardan Tunahan Kasapoğlu ile Hasan Erdoğan’ın avukatları gelecek celsede ifadelerini vermek için mahkeme heyetinin huzurunda olacaklarını beyan etti.

SUÇLU YAPI DENETİM

Alanya 1. Ağır Ceza Mahkeme salonunda hazır bulunan Sanıklar Murat Satı, Mimar Hilmi Tunahan Özer, Mimar Fatih Öz, İnşaat Mühendisleri Adem Uysal, ile teknikerler Hamit Yüksel ve Mustafa Özkan, kendilerine verilen savunma süresi içerisinde verdikleri ifadelerdeki ortak noktaları ise “Suçlarının olmadığı, kendilerine komplo kurulduğu, yapılan hata ve eksikliklerin yapı denetim firmasından kaynaklandığı” olarak belirtildi.

BAZI ŞEYLERE GÖZ YUMULMUŞ

Antalya Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü ile Müşteki Emine Güller’in avukatı ise mahkeme heyetine verdiği savunmada ‘’Sayın Mahkeme başkanım, ‘’Soy ismi Koçak olan bir Encümen üyesi var onu kollamak maksadıyla bu inşaat alanında bazı şeylere göz yumulmuş’’ demesi dikkatlerden kaçmadı. 1. Ağır Ceza Mahkeme heyeti sunulan belge ve gelmeyen sanıkların ifadelerini almak adına Mahkemeyi 8 Kasım 2022’e tarihine erteledi.

İŞTE SORUŞTURMANIN NEDENLERİ

Antalya Valiliği’nin gönderdiği yazıda soruşturma nedenleri de yer aldı.

İşte 4 bloktan olan sitenin soruşturma nedenleri:

“138m2 yapı ruhsatında fazla alan verildiği, yapıda aykırıların bulunduğu, aykırıların inşaatın yapımı aşamasında başladığı ve bu haliyle yapı kullanma izin belgesi düzenlendiği, Kat bahçesi olarak adlandırılan mahallerin tamamının kapalı alana dönüştürüldüğü, Balkon olarak adlandırılan mahallerde çizim tekniklerinde yanıltmaya yönlendirerek bir kısmının kapalı alana dönüştürüldüğü, Asma kat olarak adlandırılan 3.00 kotunda numarataj krokisinde yer almayan dükkanlardan bağımsız konut tasarımı yapıldığı, A blokta asma katın bulunulduğu kotta (+3.00 kotunda) binanın arka cephesinde bulunan mahallerin, zemin katta bulunan dükkanlarla olan bağlantısının bulunmadığı, bahse konu F-F aksı ile K-K aksı arası ile 3-3 aksı ile l 7-17 aksı arasında kalan bölümün onaylı mimari projede konut kullanım amacına yönelik çizildiği, kesitlerde -3.00 kotunda belirtilen akslar arasında kalan mahallerin adının yazılmadığı,  Projede  giriş  kapılarının  gösterilmediği, numarataj krokisinde bağımsız  bölümlere numara verilmediği, Ticaret  alanında  asma  kat  yapılabileceğine dair plan da bir hüküm bulunmadığı halde asma kat hakkı bulunmayan yerde asma katlı yapı ruhsatı edindiği, asma katın usulsüz olarak verildiği, ancak yapı sahipleri tarafından  19 ve 20 nolu asma katlı dükkanlar için yapı kayıt belgesi alındığı, Mimari proje müellifi  tarafından  çizim standlarına uygun olmayan mimari projede eksik ve yanıltmayı amaçlayan mimari proje tasarımı yapıldığı ve onaylanarak ruhsat verildiği, Emsale dahil edilmeyen alanlar olan kat bahçesi ve balkon gibi mahallerin mimari projede kapalı alan olarak çizilerek aykırılığa  zemin  hazırlandığı bu durumun Belediye ve Yapı Denetim Kuruluşu tarafından da onaylanarak ruhsat verildiği”

(Gazetealanya)

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle