Hoşgeldiniz  

Başkan Çetin: Yeni FETÖ rantçıları türedi

Semih Köken | 23 Ağustos 2016 | Antalya Haber, Gündem, Oteller, Turizm, Yaşam A- A+

Başkan Çetin: Yeni FETÖ rantçıları türedi

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, piyasada bu dönemden yararlanmak isteyen fırsatçıların çıktığını belirterek, “Yeni FETÖ rantçıları türemiştir. Rakipleri hakkında dedikodu çıkaran, kasıtlı olarak ödemelerini yapmayanlar bütün ekonomiye zarar vermektedirler” dedi.

ATSO’nun ağustos ayı meclis toplantısına Antalya Valisi Münir Karaloğlu konuk oldu. ATSO Meclis Başkanı Süleyman Özer, ATSO Başkanı Davut Çetin, yönetim kurulu ve meclis üyelerinin katıldığı toplantıda kent gündemi ve ekonomik gelişmeler ele alındı. Meclis üyelerine hitap den Vali Münir Karaloğlu, alfabede örgütlerin kullanmadığı harf kalmadığını belirtti. Vali Karaloğlu, FETÖ, PKK, DAEŞ, DHKP-C PYD gibi terör örgütlerinin tamamının aynı merkezden üretildiği ve aynı el tarafından kullanılan maşa örgütler olduğunu söyledi. 15 Temmuz’da son öldürücü darbeyi vurmanın hedeflendiği ama liderin dik duruşu ve halkın ferasetinin hesap edilemediğini anlatan Karaloğlu, “Gaziantep, Bitlis, Elazığ gibi illerimizdeki saldırılar da örgütlerin harfleri farklı olsa da 15 Temmuz’un devamıdır” dedi.

YENİKAPI RUHU DEVAM ETMELİ

Türkiye’nin artık çok yorulduğu ve tüm bu terör örgütlerinin söküp atılması gerektiğini vurgulayan Karaloğlu, “Son 40 yıldır enerjimizi terör olayları nedeniyle çok kaybettik ve artık reel gündeme dönmemiz gerekir. Bunun tek ilacı da Yenikapı’da oluşan ruhun ülkede devam etmesi” dedi.

TURİZMDEKİ SORUN BÜTÜN SEKTÖRLERİ ETKİLEDİ

Antalya’da ana omurga, taşıyıcı sektörün turizm olduğunu, tüm bu olaylardan en fazla etkilenen sektör olduğuna değinen Vali Karaloğlu, bütün bu ortamda ayda 1 milyon turist ağırlamanın başarı olduğunu dile getirdi.

15 TEMMUZ’UN ETKİSİ

ATSO Başkanı Davut Çetin de 15 Temmuz terörist darbe girişiminin üzerinden 5 hafta geçtiğini, ama gerek psikolojik gerekse ekonomik ve sosyal etkileri halen devam ettiğini belirtti. Davut Çetin son günlerde FETÖ’den sonra PKK ve DAEŞ saldırılarının hız kazandığına dikkati çekti. Türkiye’yi kontrol etmek isteyenlerin, ahtapotun kolları gibi paralel yapılar yarattığını savunan etin, “Birçok ideolojik, etnik, hatta din kisveli örgüt bu sistem tarafından üretilmiş ve Türk milletinin başına bela edilmiştir. FETÖ, PKK, DAEŞ, DHKPC gibi birçok yapı, bu ahtapotun bildiğimiz kollarıdır. Bu ahtapottan kurtulmak gerekmektedir” dedi.

İÇ SAVAŞ VE BİRLİK UYARISI

15 Temmuz’dan bu yana dünya basınında ‘Türkiye’de iç savaş var, Türkiye iç savaşa gidiyor’ diye haber ve yazılar çıktığını anlatan Çetin, 15 Temmuz görüntülerinin sokak savaşları olarak verildiği, laikler ve dindarlar arasında ayrım olduğu, Türk- Kürt çatışması olduğuna dair video yayınlandığını kaydetti. Dünya kamuoyunu hazırlandığı ve muhtemelen bu senaryo için düğmeye basıldığını dile getiren Çetin, “Bu süreçte camiler, cem evleri, siyasi liderler, ünlü isimler hedef alınabilir. Türk-Kürt, Alevi-Sünni gibi her tür ayrımı kışkırtacaklar. Toplulukları galeyana getirmeye çalışacaklar. Bu risk karşısında sadece güvenlik önlemi almak yetmez. Yenikapı ruhu, milli birlik ve uzlaşma devam etmek zorundadır” dedi.

KİŞİLER CEZALANDIRILMALI ŞİRKETLER YAŞATILMALI

FETÖ operasyonlarında, özel sektörde bu yapıların içinde olan, görevler almış olan, buradan menfaat temin etmiş, ihale almış kişi ve kuruluşlar hesap vermesi gerektiğini belirten Çetin, “Bu yapının içinde yer alan, para toplayan, para aklayan şirketlerin kontrol altına alınması gereklidir. Kişiler cezalandırılmalı, şirketler yaşatılmalıdır. Ekonomi, üretim ve istihdam zarar görmemelidir” dedi.

YENİ FETÖ RANTÇILARI TÜREDİ

Bu dönemden yararlanmak isteyen fırsatçıların çıktığını da belirten Davut Çetin, “Yeni FETÖ rantçıları türemiştir. Rakipleri hakkında dedikodu çıkaran, kasıtlı olarak ödemelerini yapmayanlar bütün ekonomiye zarar vermektedirler. Dolayısıyla, kişileri cezalandırmakla bu sorun bitmez. Gerçek çözüm; devletin içinde, kurumlarda ve ticarette siyasi, dini, etnik, ideolojik gruplaşmaların teşvik edilmemesi, izin verilmemesidir. Okula, camiye, kışlaya, resmi kurumlara, meslek örgütlerine siyaset girmemelidir” dedi.

EKONOMİ OLUMSUZ ETKİLENDİ

Son haftalarda ekonomide çok önemli yasalar çıktığı ve kararlar alındığını belirten Davut Çetin, hükümetin bu çabalarını takdirle karşıladıklarını söyledi. Avrupa’daki durgunluk, Rusya, Irak ve Suriye’deki durum nedeniyle ihracatın 5 yıldır 150 milyar dolar civarında kaldığına değinen Çetin, 15 Temmuz darbe girişimine rağmen Türkiye ekonomisi önemli bir direnç gösterse de ekonomik büyüme olumsuz etkilenmiştir. Vergi ve SGK prim affını içeren varlık barışı yasası, bu ortamda çok sayıda şirkete nefes aldırmıştır” diye konuştu.

ANTALYA EKONOMİSİNİN EN ZOR GÜNLERİ

Antalya ekonomisinin son zamanlarda en zor günleri yaşadığını aktaran Davut Çetin, geçen hafta itibariyle 2015’e göre yüzde 47 oranında düşüş ve 3 milyon 400 bin turist kaybı olduğuna dikkat çekti. 7 ayda Rusya’dan gelen turist sayısının 50 bini bulmadığına değinen Çetin, “Turizmde istihdam da azaldı. Haziran itibariyle SGK’ya kayıtlı çalışan sayımız geçen yıla göre 70 bin kişi azaldı. Temmuz ayında karşılıksız çekte Türkiye’de iyileşme olurken, Antalya artış rekoru kırdı ve İzmir’i geçti. Karşılıksız çek oranında yüzde 7.2 ile Türkiye’de en kötü iller arasına girdik. Protestolu senet tutarı temmuzda önceki yıla göre yüzde 42 arttı. Vergi gelirimizde 7 aylık artış yüzde 2’nin altında” dedi.

EKNOMİDE BARDAĞIN DOLU TARAFI

Antalya ekonomisindeki olumlu gelişmelerden de bahseden Çetin, şöyle dedi:

“Antalya’nın finansman ve borç tablosu haziran itibarıyla korktuğumuz kadar bozulmadı. Takipteki kredi oranımız yüzde 4.3’e çıktı, ama bu oran İzmir, Adana, Samsun, Mersin, Zonguldak gibi illerden daha iyi. Turizm kredilerinde kötüleşme bu yıl kredi ertelemeleri ve sektörün aldığı önlemlerle durdu. Son dönemde sektörel kredilerden çok bireysel kredilerde biraz bozulma var. Bu da işsizlikte artışla ilgilidir ve zaten Türkiye genelinde de yaşanan bir sorundur”.

15 TEMMUZ BAŞKA ÜLKEDE OLSA TURİST KALMAZDI

Ödeme ayları olan ekim ve kasımın daha fazla bozulma olmadan geçilmesi halinde en kötü günlerin geride kalacağına işaret eden Çetin, “Çünkü 15 Temmuz görüntüleri başka ülkede olsaydı, turist kalmazdı. Fransa bile turizmde yüzde 15 düşüş yaşıyor. 15 Temmuz’a rağmen Antalya’ya temmuz ayında 1 milyon turist geldi. Bu ay yine 1 milyon geçilecek gibi görünüyor. Bu rakamlar kesinlikle küçümsenmemelidir” dedi.

‘100’ÜNCÜ YILDA REZİDANSA KARŞIYIZ’

100’üncü Yıl spor tesisleri alanının TOKİ’ye devredildiğini ve 40 dönümlük bu alanın ticaret ve turizm alanı olarak kullanılması için imar planı hazırlandığını da hatırlatan Başkan Çetin, alanın ‘bölgesel ve kentsel spor alanı’ olarak imar planlarında yer aldığına değindi. Çetin, “Bizim bu konudaki görüşümüz bellidir. Trafiğin yoğun olduğu bir bölgedir. ATSO olarak yıllardır Falez Kavşağı’ndan Migros Kavşağı’na kadar olan yolun yer altına alınması ve ortaya çıkacak devasa alanın beachpark ile bütünleşik bir planlamayla bir kültür-sanat-spor-eğlence vadisi olarak değerlendirilmesi gerektiğini söylüyoruz. Bu konu ilgililer tarafından tekrar ele alınmalıdır” diye konuştu.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle