Hoşgeldiniz  

Bakanlık zammı korudu

Semih Köken | 02 Temmuz 2016 | Antalya Haber, Gündem, Oteller, Turizm, Yaşam A- A+

Bakanlık zammı korudu

ANTALYA’da Aspendos, Perge, Noel Baba Müzesi gibi Türkiye’nin en çok ziyaret edilen müze ve ören yerlerinin ziyaretçi sayısı geçen yıla oranla yüzde 35 düştü. Ancak ziyaretçi sayısındaki düşüş Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müze ve ören yeri giriş ücretlerinde astronomik zam nedeniyle gelirde yüzde 20’lik düşüş olarak yansıdı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, bünyesindeki 205 müze ve ören yerinin 41’inde 1 Nisan’da yürürlüğe giren yeni ücret tarifesini Aralık ayında açıkladı. Turizm sektörünün zam oranları ‘fahiş’ olarak değerlendirdiği yeni tarifeye Antalya’da 3’ü ücretsiz gezilebilen 18 müze ve ören yerinin 8’inde fiyatlar arttı. Yeni tarifiyle Olympos ve Side Tiyatrosu ören yerleri giriş fiyatı 5 TL’den 20 TL’ye, Aspendos Antik Tiyatrosu ve Perge Antik Kenti girişleri 20 TL’den 25 TL’ye, Demre’de bulunan Myra Antik Kenti ve Noel Baba Müzesi 15’er TL’den 20 TL’ye, Patara Antik Kenti 5 TL’den 15 TL’ye ve Phaselis Antik Kenti’nin giriş ücreti de 10 TL’den 20 TL’ye çıktı.

Ancak turizm sektörünün en ağır krizini yaşadığı dönemde yılın Ocak – Mayıs döneminde müze ve ören yerlerinin ziyaretçi sayısı geçen yıla oranla yüzde 35 düştü. Zamlar sayesinde ziyaretçi sayısındaki düşüşün elde edilen gelire etkisi yüzde 20’de kaldı.

ZİYARET RAKAMLARI

Antalya’da biri ücretsiz gezilebilen Elmalı Müzesi’yle birlikte 4 müze, 14 ören yeni ve Antalya ve Alanya’da yine ücretsiz ziyaret edilebilen Atatürk Evi’ni 2015’in 5 aylık döneminde 703 bin 496 kişi ziyaret etti. Antalya’daki müze ve ören yerleri içinde en çok ziyaretçiyi Aspendos Antik Tiyatrosu çekti. Geçen yılın Ocak – Mayıs döneminde 127 bin 976 kişi ziyaret ederken 87 bin 314 turist Demre’deki Noel Baba Müzesi’ni, 86 bin 360 kişi de Alanya Kalesi’ni ziyaret etti. Geçen yıl gişelerde bilet ve Müze Kart satışlarından 3 milyon 484 bin 553 lira gelir elde edildi.

Turizm sektörünün en ağır krizlerinden birini yaşadığı bu yılın aynı döneminde müze ve ören yeri ziyaretçi sayısı 463 bin 336’ya geriledi. En çok ziyaretçiyi yine Aspendos Antik Tiyatrosu çekti. Ocak – Mayıs döneminde antik tiyatroyu 69 bin 680 kişi ziyaret etti. Aspendos’u 68 bin 667 ziyaretçi sayısıyla Alanya Kalesi takip etti.

Ortodoks dünyasında kutsal kabul edilen ve yılda iki kez Rus Ortodokslarının ayin yaptığı Noel Baba Kilisesi’nde yaşanan düşüş Antalya sahillerinden çekilen Rus turist sayısıyla orantılı oldu. Noel Baba diğer adıyla Aziz Nikolaos’u bu yılın Ocak – Mayıs döneminde 34 bin 382 kişi ziyaret etti. Antalya’da 5 aylık dönemde müze ve ören yeri ziyaretlerinden elde edilen gelir 2 milyon 794 bin 862 lira oldu.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle