Hoşgeldiniz  

ATSO’dan Kemer çıkarması

Semih Köken | 17 Mayıs 2016 | Antalya Haber, Gündem, Kemer Güncel, Oteller, Turizm, Yaşam A- A+

ATSO’dan Kemer çıkarması

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) genişletilmiş meslek komite toplantısı Kemer’de düzenlendi.

ANTALYA TICARET VE SANAYI ODASI (ATSO) GENISLETILMIS MESLEK KOMITE TOPLANTISI KEMER'DE DUZENLENDI. TOPLANTI ONCESINDE ATSO BASKANI DAVUT CETIN VE YONETIM KURULU UYELERI, KEMER ESNAFINI ZIYARET EDEN SORUNLARINI DINLEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)
ATSO bünyesindeki 49 meslek komitesinin temsilcileri Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı’nda Kemer’de bir araya geldi. İki gün süren toplantı öncesinde ATSO Başkanı Davut Çetin ve yönetim kurulu üyeleri, Kemer esnafını ziyaret eden sorunlarını dinledi. Başkan Davut Çetin, Rusya krizinden en çok bölge esnafının etkilendiğini belirterek, bu nedenle Müşterek Komite Toplantısı’nı Kemer’de yaptıklarını kaydetti.

Kemer ticaretinde yüzde 80- 90 arasında düşüş olduğuna dikkati çeken Başkan Çetin, “Kriz başladığı günden beri hep söylüyoruz. Artık bu ekonomik sorunlar büyük firmaları aştı, küçük esnafa da destek verilmesi gerekiyor. Özellikle kiralarla ilgili bir çalışma bekliyorlar. Mülk sahiplerinin de bu süreçte esnafa destek olması gerekiyor. Bu yıl birçok işletmenin yıllık kirası kadar ciro yapamayacak durumda. Destek paketlerinde küçük esnafa da dönük destekler gündeme alınmalı” dedi.

ANTALYA’NIN SORUNLARI TÜRKİYE’NİN SORUNLARINDAN DAHA BÜYÜK

Esnaf ziyaretinden sonra Müşterek Komite toplantısına geçildi. ATSO Meslek Komite Üyeleri’ne hitap eden Başkan Davut Çetin, ekonomik büyümenin bölgeler, sektörler, büyük ve küçük işletmeler arasında dengeli olması gerektiğine işaret etti.

“Şu anda Antalya’nın sorunları Türkiye’nin sorunlarından daha büyük” diyen Başkan Çetin, şöyle dedi:

“Herkes tedirgin ve sıkıntılı. Bir yandan terör hepimizin canını yakıyor, şehitlerimize üzülüyoruz. Bir tarafta krizle karşı karşıyayız. Diğer tarafta da Ankara’da siyasetin karışıklığını izliyoruz. Ekonomide yüzde 4 gibi bir büyüme bu koşullarda kötü değil, enflasyonda, faizde, cari açıkta, bütçe dengesinde birkaç ay öncesine göre daha sakin bir tablo var. Fakat önemli olan sadece ekonominin büyümesi değildir. Büyüme kadar önemli olan büyümenin bölgeler arasında, sektörler arasında ve ayrıca büyük ve küçük işletmeler arasında dengeli olmasıdır.”

EKONOMİDEKİ BÜYÜME DENGELİ DEĞİL

Türkiye’de, İstanbul, Ankara, Kocaeli gibi sanayi illeri ve Antalya gibi kıyı illerinin nüfuslarının büyüdüğünü kaydeden Başkan Davut Çetin, Karadeniz’de, Orta Anadolu’da, Doğu’da 30’a yakın ilde nüfus artışının durduğunu veya azalma olduğunu ifade etti.Çetin, “Dolayısıyla buradan çıkarılacak ilk sonuç, ekonomi yüzde 4 büyüyor ama her yer bu oranda büyümüyor” dedi.

ANTALYA EKONOMİSİ

Davut Çetin konuşmasında Antalya ekonomisine de değindi. Çetin piyasada ciddi sıkıntı olduğunu, bozulmanın rakamlara kısmen yansımaya başladığını belirterek, “Zor bir süreçten geçiyoruz. Otel fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 30-40 indirim var. Tarımda meyve sebze ihracatımız yüzde 27, domates ihracatımız yüzde 41 düştü. Sadece ihracattan değil, fiyattan da kaybettik. Piyasada ciddi sıkıntı var, bozulma rakamlara kısmen yansımaya başladı, ama henüz yolun başındayız ve sorun rakamlara tam yansımadı.”

Oda çalışmaları hakkında da bilgiler veren Başkan Çetin, “Aralık ayından itibaren en önemli faaliyetimi Rusya ile yaşanan kriz ve terör yüzünden kesilen turizm rezervasyonlarına karşı Hükümet nezdinde girişimler yapmak oldu. Turizm için ayrı, tarım için ayrı toplantılar yapıldı. Bu yıl turizme ve ticarete destek için alışveriş festivali düzenleyeceğiz. Bir başka çalışmamız ATSO Expo Evi oldu. Expo kalıcı bir eser, Antalya kurumlarından destek istendi, biz de kurumsal sembol olarak güzel bir proje yaptık” dedi.

Toplantıda daha sonra Dünya Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt ‘ekonomi ve sanayi 4.0’, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)Proje Yöneticisi ve Politika Analisti Yakup Peker ‘Antalya ekonomisinin analizi’ ve Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş ‘Dünya ve Türkiye ekonomisi’ hakkında sunum yaptı.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle