Hoşgeldiniz  

ATSO Başkanı enflasyonu değerlendirdi

Semih Köken | 03 Ağustos 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

ATSO Başkanı enflasyonu değerlendirdi

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan temmuz ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

ATSO Başkanı Davut Çetin, 2016 Temmuz ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde 1,16, yurtiçi ÜFE’de yüzde 0,21, yıllık enflasyonun ise tüketici fiyatlarında yüzde 8,79, yurt içi üretici fiyatlarında ise yüzde 3,96 olarak gerçekleştiğini kaydetti. “Olağanüstü bir ayda olağanüstü enflasyonla karşı karşıya” kaldıklarını belirten Çetin, “Ramazan Bayramı ve olağanüstü koşulların sonucunda TÜFE’de 2002 yılından bu yana en yüksek temmuz ayı enflasyonunu görmüş bulunuyoruz. Yüzde 1.16 aylık artışın 0.74’ü gıda, 0.33’ü sigara fiyatları artışından gelmiş, yani aylık enflasyonun neredeyse tümü bu iki gruptan kaynaklanmıştır” dedi.

GIDA FİYATLARI ÜRETİCİDE DEĞİL, PERAKENDEDE ARTTI

Antalya Toptancı Hali’nde fiyatlar sabit kaldığı halde Türkiye genelinde sebze ve meyve fiyatlarında anormal bir artış yaşandığını vurgulayan Çetin, gıdada fiyat artışının sebze ve meyveyle sınırlı kalmadığını, artışın et, peynir ve bakliyata da yansıdığına işaret etti.

Başkan Çetin, şehirlerarası otobüs ücretleri, internet ücreti, ilaç gibi 100’den fazla kalemde aylık fiyat artışının yüzde 1’i aştığına değindi. Davut Çetin, giyim fiyatlarında mevsim indirimi ve akaryakıt fiyatlarındaki indirimin enflasyonda daha yüksek artışı önlediğine dikkati çekti.

TEMMUZ AYI ENFLASYONUNDA SON 14 YILIN REKORU KIRILDI

Ramazan Bayramı’nda tatil beldelerindeki aşırı talep ve yoğunluk, 15 Temmuz’daki darbe girişimi nedeniyle TÜFE’deki bu artışın istisnai bir fiyatlama davranışı gösterdiğini anlatan Çetin, “Dış turizmde sert bir düşüş yaşadığımız bir dönemde böyle bir fiyat artışı, perakende sistemimizin yapısının da enflasyona katkı yaptığına işaret etmektedir. Enflasyonla gerçek bir mücadele yapılmadığı takdirde ekonomide fiyat istikrarının sağlanmasının kolay olmayacağı anlaşılmaktadır. Ekonomi yönetiminin gerek üretim gerekse dağıtım cephesinde tekelci yapıları dikkatle incelemesi ihtiyacı açıktır” diye konuştu. ATSO Başkanı Çetin, temmuz ayında son 14 yılın en yüksek enflasyonunu gördüklerini, Türkiye’nin enflasyonda üçüncü dünya ülkesi görünümü vermediğini kaydetti.

BATI AKDENİZ ENFLASYONUNDA TURİZMDEKİ GERİLEMENİN ETKİSİ

Antalya, Burdur ve Isparta’yı kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi enflasyonunda turizmdeki gerilemenin de etkisinin görülmeye başlandığını aktaran Çetin, “Bölgemiz, aylık enflasyonda 17’nci, yedi aylık enflasyonda 10’uncu, yıllık enflasyonda ise 19’ucnu sırada yer almıştır. Bu oranlara göre Batı Akdeniz Bölgesi’nin aylık ve yedi aylık dönemde Türkiye ortalamasının altında olduğu görülmektedir. Bayram canlılığı gıda, içecek, lokanta-otel grubunda aylık fiyatların yükselmesini sağlamış, ancak diğer gruplarda enflasyon Türkiye ortalamasının altında kalmıştır. Turizmdeki gerilemenin Antalya ekonomisine etkisi istihdamdan sonra enflasyonda da kendisini göstermektedir” dedi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle