Hoşgeldiniz  

ATSO Başkanı Çetin: Gençler iş beğenmiyor

Semih Köken | 03 Ağustos 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

ATSO Başkanı Çetin: Gençler iş beğenmiyor

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, gençlerde işsizlik oranı yüksek olmasına rağmen, iş beğenmediklerini söyledi. Üniversiteyle bir projede 36 öğrenciye 3.5 ay staj gördürdüklerini, yüzde 50’sinin iş teklifi aldığını belirten Çetin, “Sadece 2’si kabul etti” dedi.

Genç işsizlerle ilgili ATSO olarak birçok proje yürüttüklerini anlatan Davut Çetin, MESEM, Beceri 10 gibi meslek edindirme kurslarını örnek verdi. Her sektörün Beceri 10 projesi kapsamında kendi sektöründeki nitelikli eleman ihtiyacına göre talep etmesi halinde kursların açılabileceğini belirten Davut Çetin, bu konuda aylardır birçok çağrıda bulunduğunu hatırlatarak, “İŞKUR’la ortak yapıyoruz, inanın bazı sektörlerde işsiz müracaatı alamıyoruz bile. İş beğenmezlik var. Üniversitede ilk defa yaptık ve 3.5 aylık staj dönemi sürdü. 36 öğrenciye Antalya’nın en önemli lojistik firmalarında staj yaptırdık ve 18’i iş teklifi aldı. Yüzde 50’si staj yaptığı yerlerden iş teklifi aldı. Sadece iki kişi kabul etti. Gençlerimizde durum vahim, işsizlerimizde durum vahim, anlayabilmiş değilim. Benim ağzım açık kaldı inanın” dedi.

İlk proje olduğundan kursa katılanların memnuniyet derecesini ölçmek için 3 saatlik bir toplantı yaptıklarını anlatan Davut Çetin, “Ben oradan 3-4 kişi iş teklifi almıştır diye düşünüyordum. 3 saat toplantı yaptık. Bir kasa taşımayı zul görüyorlar kendilerine. Bir gün kasa taşımış, bir gün onu yapmış, o şirketten ayrılmak istiyor falan. Ya biz buralara gelirken çok mu kolay geldik diye 1 saat hayat dersi verdim ve ondan sonra özür dilediler. ‘Çok çabuk, hızlı para kazanıp iş sahibi nasıl oluruz’ o dertteler. İşsizlik var deniliyor ama bizim açtığımız kurslara katılacak eleman bulamıyoruz. Kendi sektörümde yedek parça elemanı kursu açtık 16 kişiyi zor bulduk. Hepsine iş hazırdı ama sanıyorum yüzde 40-50’si çalışıyor. Halbuki kurs verirken de günlük paralarını ödüyoruz” diye konuştu.

MESEM’de belgelendirme çalışmaları yaptıklarını ve bilgilendirmek için her gün sektörlere çağrılarda bulunulduğunu dile getiren Çetin, “Bilgilendirecek adam bulamıyoruz. Kendi komitemden örnek, 800 kişiye yazılı çağrı yaptım. Beceri 10, İŞKUR ve KOSGEB desteklerini anlatmak için ve kalabalık olur düşüncesiyle meclis salonunu açtık. Kaç kişi geldi biliyor musunuz? Toplantı saatinde 12 kişi vardı kapıda. Telefonla arayıp sayıyı 27’ye çıkarabildik. Yani bir ölü toprağı serpilmiş üstümüze. Bizim silkinip uyanmamız lazım artık” dedi.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle