Hoşgeldiniz  

Atb Başkanı Çandır, Başbakan’a Antalya Ekonomisini Anlattı

Semih Köken | 06 Ekim 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

Atb Başkanı Çandır, Başbakan’a Antalya Ekonomisini Anlattı

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, TOBB‘un Ankara‘da düzenlediği 9. Ticaret ve Sanayi Şurası’nda, Antalya‘daki oda ve borsalar adına Antalyaekonomisinin sorun ve beklentilerini dile getirdi. Ali Çandır, Antalya‘nın 5 yıldır ekonomik direncini kaybettiğini, ödemelerde ciddi sorunlar yaşadığını söyledi. Ekonomik sorunların kentin bütününü kapsadığını söyleyen Çandır, Antalya ekonomisinin ölmek üzere olduğunu belirtti.

Başbakan Binali Yıldırım‘ın yanı sıra ilgili Bakanların katılımıyla gerçekleşen Şura’da TOBBBaşkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile 365 oda ve borsa başkanı yer aldı. Şura’ya Antalya‘dan ATSO Başkanı Davut Çetin, MATSO Başkanı Ahmet Boztaş, KUTSO Başkanı Murat Hüdavendigar Günay ile Kumluca Ticaret Borsası Başkanı Fatih Durdaş katıldı.Antalya‘nın son 35 yıl içerisinde ciddi bir kurulu kapasite biriktiren il olduğunu, Türkiye‘nin dünyadaki vitrini olduğunu vurgulayan ATB Başkanı Ali Çandır, “Antalyamız 1980’li yıllarda turizmle, 1990’lı yıllarda ise örtü altı üretimi ile iki önemli başarı hikayesi yazmış ve rol model bir kent olmuştur. Halen, ülkemiz turizminin ve örtü altı üretiminin yaklaşık yarısını bünyesinde barındırmaktadır” diye konuştu.

Uzun yıllar kullandığı krediden daha fazla mevduat biriktiren Antalya‘nın borcuna en sadık il olmakla ünlü olduğuna dikkat çeken ATB Başkanı Çandır, istihdama katılım oranıyla da uzun yıllar Türkiye ortalamasının üzerinde bir istihdam oluşturduğunu belirtti. Antalya‘nın sahip olduğu turizm alt yapısıyla son 7 yılda toplam 80 milyar Dolar turizm geliri ve özellikle yaş meyve sebze yoğunluğuyla toplam 7 milyar Dolar’lık ihracat geliri sağladığını kaydeden Çandır, “Yine son 7 yılda 80 ilimizden toplam 200 milyar TL’lik mal ve hizmet satın alan kentimiz toplam 5 milyar TL vergi ödemiştir” dedi.

“Direncimizi kaybettik”

Antalya’nın son 5 yıldır ekonomik ivmesini ve direncini kaybettiğini ifade eden Ali Çandır, “Özellikle 2015 yılı son çeyreğinde yaşanan olumsuzluklar, kentimizi ülke genelinden çok daha fazla ve derinden etkilemektedir. Antalya, bugünlerde her 1 TL’lik tasarrufuna karşılık 2 TL’lik kredi kullanmakta ve tasarrufçu kimliğini hızla borçlu bir kimliğe dönüştürmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Antalya ekonomisi ölmek üzere”

Antalya’nın çek, senet ve kredi geri ödemelerinde ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunun altını çizen Ali Çandır, “Her 100 liralık katma değer için geçmişte 5 TL kredi kullanırken, bugünlerde 100 liralık katma değer için 94 lira kredi kullanmak durumundayız. Kentimizde istihdama katılım oranı, tarımsal ihracat tutarı ve turizm hareketliği, tarihinde olmadığı kadar düşüş göstermektedir. Uzun yıllar ülke ekonomisinde 7. sırada bulunan kentimiz, son yıllarda ilk 10’da kalma çabası içerisinde bulunmaktadır. Bugünlerde kullandığımız kredilerin yüzde 93’ü nakit ihtiyacımızı karşılamaya ve önceki borçlarımızı ödemeye yöneliktir. Antalya‘nın yaşadığı güncel ekonomik sorunlar, ulaştığı boyutları itibariyle herhangi bir sektöre has olmanın ötesinde bütün kenti kapsayıcı bir yaygınlığa dönüşmüştür. Antalya ekonomisi ölmek üzeredir” ifadelerini kaydetti.

Başbakan’dan Antalya yaklaşımı istedi

Antalya ekonomisindeki olumsuz tablonun eski görünümüne kavuşması için hükümetten beklentilerini dile getiren ATB Başkanı Çandır, ‘Antalya Yaklaşımı’nı önerdi. Çandır, “Hükümetimizden daha önce İstanbul ve Anadolu yaklaşımı adıyla uygulanan ekonomik desteklerden Antalya‘da yerleşik unsurları kapsayan bir ‘Antalya Yaklaşımı’ talep ediyoruz. Biliyoruz ki Antalya, sahip olduğu kurulu kapasite, ekonomik güç ve taşıdığı potansiyeli itibariyle kamuya ve ekonomiye daha büyük oranda katkı yapma kudretine sahip bulunmaktadır. Yeniden yeni başarı hikayeleri yazmamız için sizlerden şimdi Antalyazamanı dememizi bekliyoruz. Çünkü Antalya durursa Türkiye durur” diye konuştu.

Antalya’nın beklentilerini dile getirdi

Konuşmasında Antalya ekonomisini canlandıracak beklentileri dile getiren Ali Çandır, “Antalya Yaklaşımı, belirli bir süreyle vergi, SGK ve kamu borçlarının ertelenmesi, yeni kredi kaynaklarına erişim kolaylıklarının sağlanması, kredilerde karşılık oranlarının düşürülmesi, peşin vergi uygulamasının iptal edilmesi, her ay yapılan KDVmahsuplaşması yerine, mümkünse birikmiş KDV‘lerin ödenmesi ya da üç ayda bir KDVmahsuplaşmasının yapılmasını kapsamaktadır” diye konuştu.

Başbakan Yıldırım’ı YÖREX’e davet etti

Çandır, konuşmasının ardından Başbakan Binali Yıldırım ve tüm bakanları 26-30 Ekim tarihlerinde Antalya EXPO Center’da yapılacak 7.Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX’e davet etti.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle