Hoşgeldiniz  

ASAT, SCADA sistemi ile su kaçaklarına son veriyor

Semih Köken | 14 Mart 2016 | Antalya Haber, Gündem, Yaşam A- A+

ASAT, SCADA sistemi ile su kaçaklarına son veriyor

Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü, SCADA (Uzaktan izleme ve kumanda) Sistemi ile milyonlarca liralık su kaçaklarının önüne geçiyor. ASAT, 2015 yılında saatte 16 bin 921 metreküp su kaçağını önleyerek suyun şebekede kalmasını sağladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel tarafından 25 Temmuz 2006 tarihinde ASAT bünyesinde kurulan ve halen aktif şekilde kullanılan SCADA sistemi, yüzlerce arıza ve su kaçağını tespit ederek, binlerce metreküp suyu yeniden şebekeye kazandırıyor. ASAT Genel Müdürlüğü binasında bulunan SCADA Kontrol Merkezi ile bütün üretim tesisleri, depolar, terfi istasyonları ve şehir şebekesi izlenerek milyonlarca liralık su kaçaklarının önüne geçiliyor. Sistem sayesinde içme suyu üretim ve dağıtım tesisleri ile içme suyu şebekesinin merkezden kontrolünü sağlayan ASAT, bu sayede daha etkin ve verimli çalışma ile su kaçaklarına anında müdahale ediyor.
16 BİN 921 METREKÜP KAÇAK ÖNLENDİ
SCADA sayesinde 2015 yılında 152 adet arıza tespit edildi ve saatte 15 bin 858 metreküp su kaçağı önlendi. Ayrıca Fiziki Arıza Tespit ekipleri tarafından 1 milyon 524 bin metre hat dinlemesi yapılarak 733 adet ana boru arızası, 2 bin 312 adet şube yolu arızası tespit edilerek saatte 1063 metreküp su kaçağının önüne geçildi. Bu sayede tesislerin daha verimli çalışması sağlandı.
TÜM ŞEBEKE 7/24 KONTROL EDİLİYOR
SCADA Kontrol Merkezi’nde sistem operatörleri tarafından 7 gün 24 saat istasyonlar; derin kuyular, pompa (terfi) istasyonları, su depoları ve ölçüm noktaları kontrol altında tutuluyor.
Sistem ile içme suyu şebekesi izlenerek, olağan dışı debi ve basınç değişimleri kolayca tespit edilirken, klor, sıcaklık, PH, iletkenlik ve bulanıklık gibi su kalite parametreleri de online olarak ölçülerek gerekli müdahaleler yapılıyor. Derin kuyularda, kuyu su seviyesi, pompa güç tüketimleri ve pompaların debileri ölçülebilirken, derin kuyu panosuna da izinsiz girişler tespit edilebiliyor. Sistemdeki su tüm pompaları SCADA Kontrol Merkezi’nden çalıştırılıp durdurulabiliyor,  sisteme dahil tüm vanalar açılıp kapatılabiliyor. Terfi istasyonlarında şebekeye verilen su miktarı, terfi istasyonu çıkış basıncı, çıkıştaki bakiye klor seviyesi ile pompa güç tüketimleri uzaktan ölçülerek ve kumanda merkezinden kontrolü sağlanıyor. Sistem üzerinde toplamda 107 adet ölçüm noktası, 100 adet derin kuyu, 29 adet su deposu,10 adet terfi istasyonu sınıflandırılmış şekilde kontrolü gerçekleştiriliyor.
FİZİKİ TESPİT VE ONARIM
Bir su kaçağı şu şekilde tespit ediliyor; SCADA sistemi üzerinden takip edilen debi verilerinde olağan dışı bir hareket tespit edildiğinde, fiziki arama ekipleri hemen bölgeye yönlendiriliyor. Ekipler, özel cihazlarla şebekedeki patlak veya kaçağın olduğu yer tespit ediyor. Bakım Onarım ekipleri burada devreye giriyor. Patlağın olduğu yer onarım ekipleri tarafından açılıp, gerekli tamirat işlemleri gerçekleştiriliyor.
RAPOR VE ARŞİV TUTULUYOR
SCADA Kontrol Merkezi’nde yıl boyunca toplanan verilerle rapor ve grafikler de hazırlanıyor.  Seviye, basınç, debi, su kalitesi parametreleri, elektriksel parametreler, alarm ve olayların izlenmesi, işletme planlaması, işletme ve bakım yönetimi, alan bazında tüketilen suyun izlenmesi ve kayıpların tespiti, şebekeden toplanan verilerden rapor ve grafik üretilmesi, elde edilen verilerin arşivlenmesi işlemleri de yerine getiriliyor.

Etiketler:

EN SON HABERLER

© 2020 KEMER HABER Tüm Hakları Saklıdır ~ İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Reklamı Gizle
Reklamı Gizle